SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2022. november

Bemutatkozott az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium
Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium néven járványok előrejelzésére, megelőzésére, matematikai modellezésére, a kórokozókkal és az invazív fajokkal kapcsolatos ökológiai kockázatok feltárására, digitális egészségügyi adatok elemzésére létrehozott kutatói hálózat mutatkozott be 2022. november 3-án a Szegedi Tudományegyetemen. Az új tudásbázist a „Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervén” belül meghirdetett „Nemzeti Laboratóriumok Programban” a Szegedi Tudományegyetem vezetésével 16 hazai egyetem és kutatóhely konzorciuma alakította ki.

Tovább >>>

Tizedik alkalommal rendeztek Innovációs Napot Szegeden
A dél-alföldi régió ökoszisztémája, a kutatókkal való sikeres együttműködés a gyakorlatban, és a jövő legfontosabb vívmányai is szóba kerültek 2022. november 3-án, a Szegedi Tudományegyetem tizedik alkalommal megrendezett Innovációs Napján. Az eseményen bemutatták az SZTE új Egészségbiztonság Nemzeti Laboratóriumát, átadták az Innovációs Díjakat és ismertették az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) legfontosabb feladatait. Emellett bemutatkoztak az egyetem ipari partnerei, zárásképp egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak.

Tovább >>>

Európa legjobb ápolója az SZTE diákja
A Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola végzős tanulója lett Európa legjobb ápoló szakos diákja. A hódmezővásárhelyi Pál Blanka ötödik lett a 2022-ben Franciaországban megrendezett Wordskills versenyen, ahol évről évre a legkülönbözőbb szakmákban mérik össze tudásuk a legkiválóbb diákok. A Dél-Alföld büszkeségét külföldön szerzett élményeiről, elért eredményéről, különdíjáról és a jövőbeli célokról kérdeztük.

Tovább >>>

A jezsuiták oktatási tapasztalata Kolozsvártól Szegedig, a gimnáziumtól az egyetemig
A centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem konferencián részletezte, hogy a jezsuita rend milyen szerepet játszott az intézmény elődjének számító kolozsvári egyetem alapításában és későbbi történetében. Lengyelországi és több magyarországi egyetem képviseltette magát a szimpóziumon, professzor és hallgató is ismertette kutatási eredményeit.

Tovább >>>

„Szünet nélkül cipelte a téglákat a magyar kultúra házához” – konferencia Klebelsberg Kuno emlékére
„Gróf Klebelsberg Kuno, az alkotó miniszter” címmel a Szegedi Tudományegyetemen Prof. Dr. Zakar Péter, történész, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes rendezésében konferencián emlékeztek a magyar konszolidáció kultúrpolitikáját alakító vallás- és közoktatásügyi miniszterre.

Tovább >>>

Digitális modellváltás az SZTE-n
Kezdetét vette a „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt megvalósítása a Szegedi Tudományegyetemen. A projekt nyitórendezvényére 2022.11.10-én került sor, a részletekről az egyetem vezetői és a projektért felelős szakemberek számoltak be. A fejlesztés nemcsak az SZTE oktatóit és hallgatóit, hanem minden polgárát érinti és a modern, gyorsan változó világhoz kíván alkalmazkodni, eszközpark növeléssel, különböző gyakorlati képzésekkel és egy nagy horderejű, épületfelújítással is.

Tovább >>>

Díszelőadással és az SZTE Szenátus díszdoktoravató ünnepségével zárult az egyetem jubileumi rendezvény-sorozata
Jubileumokat ünnepelt az elmúlt hónapokban a Szegedi Tudományegyetem. A 2021-ben kezdődő, a 2022. november 11-i díszelőadással és az SZTE Szenátus 12-i ünnepi ülésével záruló rendezvény-sorozattal alapítása 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját köszöntötték az universitas polgárai, alumnusai, valamint partnerei.

Tovább >>>

Konferencia az ifjúságügy kihívásairól – bemutatkozott az SZTE IKIKK Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter
Az ifjúságszociológia számos területét és határterületét járták be hétfőn a Szegedi Tudományegyetem IKIKK Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter Társadalmi Felelősségvállalás Kompetencia Központ (TFK) első, bemutatkozó konferenciáján. Az eseményt Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke, Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese és Dr. Habil. Jancsák Csaba (MTA SZTB Szociológiai Munkabizottság), szociológus, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszék tanszékvezető egyetemi docense nyitotta meg.

Tovább >>>

A szegedi egyetemre látogatott Susan Kleebank, Brazília magyarországi nagykövete
A Szegedi Tudományegyetemen tett látogatást Susan Kleebank. A Brazíliai Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete egyetemi vezetőkkel és diákokkal találkozott.

Tovább >>>

Együttműködik a GRÁNIT Bank Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem
Stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá 2022. november 17-én a Szegedi Tudományegyetem és a GRÁNIT Bank Zrt. vezetői. A szerződés szakmai gyakornoki helyeket, közös ösztöndíjprogramot és edukációs pénzügyi előadásokat biztosít az egyetemi hallgatók támogatása és pénzügyi tudatosságának erősítése céljából..

Tovább >>>

XXVIII. Szent-Györgyi Napok: Díszünnepségen értékelte teljesítményét az SZTE négy egészségtudománnyal foglalkozó kara
A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi időszakát lezáró novemberi program-sorozathoz kapcsolódva, az SZTE XXVIII. Szent-Györgyi Napok központi ünnepségén az elmúlt évek teljesítményét 4 dékán és a klinika központ elnöke tette mérlegre.

Tovább >>>

Idén új, élményalapú bemutatókkal, színes programokkal várta az érdeklődőket az SZTE a Nyílt Napon
Több ezer érdeklődő vett részt a Szegedi Tudományegyetem Nyílt Napján. Minden kérdésükre választ kaphattak a felvételizők 2022. november 24-én, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.

Tovább >>>

Felújítják az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épületét
Ahogyan arról beszámoltunk, elkezdődött a „Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás” című projekt megvalósítása a Szegedi Tudományegyetemen. Az RRF-2.1.2-21-2022-00012 azonosító számú pályázat keretében megújul a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Petőfi Sándor sugárúti épülete is. A kivitelezés megvalósításra 865 millió forint áll rendelkezésre.

Tovább >>>

A Magyar Úszó Szövetség és az SZTE együttműködése új sikeredzőket és olimpikonokat adhat a magyar sportnak
A Szegedi Tudományegyetem részéről Prof. Dr. Gellén Klára, oktatási rektorhelyettes írta alá a Magyar Úszó Szövetséggel azt az együttműködést, amely garancia arra, hogy a jövőben kizárólag a felsőoktatási intézmények által képzett, felkészült oktatók foglalkozhassanak az Úszó Nemzet Programba bekapcsolódó gyerekekkel. A program célja, hogy a Kormány által támogatott projekt a lehető legmagasabb színvonalú, közoktatásba beillesztett ingyenes úszásoktatást biztosítsa a résztvevőknek.

Tovább >>>

Új környezetvédelmi platform jött létre – az SZTE is a tagok között
Megalakult a Természet-Alapú Megoldások magyarországi hálózata (TeAM HUb), melynek egyik elsődleges célja, hogy támogassa a szakmai kapcsolatépítést mindazon egyének és szervezetek között, amelyek elkötelezettek a Természet-Alapú Megoldások széleskörű elterjesztésében. A szervezet alakuló rendezvényén a Szegedi Tudományegyetem kutatója, Dr. Gulyás Ágnes is népszerű előadást tartott.

Tovább >>>

Az V. Informatikai Szakmai Napon ismét izgalmas témákkal találkozhattak a résztvevők
A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete 2022. november 22-én, két év kihagyás után immár ötödik alkalommal rendezett Informatikai Szakmai Napot a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg többek között a legjelentősebb finn cég, a Tuxera alapítójától, valamint HoloLens és egyéb VR-bemutatókon is részt vehettek.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2022
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*
Twitter
Facebook
Website