2018-1.3.1-VKE-2018-00033

nkfi_alapbol_megvalosulo_projekt_logo1_250x250

A projekt címe: A lecitin újszerű alkalmazásának vizsgálata és a pálmazsír kiváltása hazai alapanyaggal nagytejű szarvasmarhák takarmányozásában, különös tekintettel a szaporodásbiológiai paraméterek javítására, valamint a funkcionális tej előállításának lehetőségei

 

A projekt azonosító száma: 2018-1.3.1-VKE-2018-00033

 

A (fő)kedvezményezett neve: Hód-Mezőgazda Zrt.

 

Konzorciumi partnerek: Szegedi Tudományegyetem

 

A szerződött támogatás összege: 760 665 733 Ft

 

A támogatás mértéke (%-ban): 73,93%

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg megosztása:

Konzorciumi tag neve

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Hód-Mezőgazda Zrt.

362 347 250 Ft

268 208 983 Ft

630 556 233 Ft

Szegedi Tudományegyetem

398 318 483 Ft

0 Ft

398 318 483 Ft

 

A projekt megvalósítás időszaka: 2018.11.15. – 2021.11.14.

 

Projektmenedzser: Novkovné Szász Katalin

 

Pénzügyi vezető: Pitóné Tordai Gyöngyi

 

Szakmai vezető: Dr. Mikó Edit

 

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések pályázati felhívásra a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem 2018.02.28. napon 2018-1.3.1-VKE-2018-00033 azonosító számon pályázatot nyújtottak be A lecitin újszerű alkalmazásának vizsgálata és a pálmazsír kiváltása hazai alapanyaggal nagytejű szarvasmarhák takarmányozásában, különös tekintettel a szaporodásbiológiai paraméterek javítására, valamint a funkcionális tej előállításának lehetőségei címmel. Támogató 2018.09.18. napján kelt döntése alapján Kedvezményezettek a Pályázatban részletezett projektjavaslat megvalósítására 760 665 733 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesülnek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

A Magyarországon iparszerű tartásban termelő intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozási gyakorlatában a legnagyobb kihívást a genetikai képesség kibontakoztatását célzó energia- és táplálóanyag-ellátás biztosítása jelenti. A tejtermelő tehén a rendelkezésre álló táplálóanyagokat az egyes szervek (máj, szív, stb.) igényeinek megfelelően osztja fel, ugyanakkor a tejtermelés szintjének fenntartása érdekében hajlamos saját testtartalékainak mozgósítására, akár egészségének rovása árán is. Ezért fontos kiemelten az ilyen genetikai potenciállal rendelkező állományok teljes érték takarmányozása, ellenkező esetben először a kondíciójuk, majd a reprodukciós paramétereik, végül a tejtermelésük romlik.

A projekt aktualitását adja a nagy teljesítményű tejtermelő állományok megnövekedett selejtezése, amely jelentős gazdasági kárt okoz a tejágazat számára. A kiesések fő okai a különböző anyagcsere- és szaporodásbiológiai zavarok, súlyosabb esetekben anyagforgalmi betegségek (ellési bénulás, ketózis, zsírmáj-szindróma), melyeket a nagy tejtermelés táplálóanyag- és energia igényének kielégítési „kényszere” indukál.

A tervezett K+F projekt célja, olyan hazai előállítású bendővédett zsírkészítmény kifejlesztése és gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata, amely lehetőséget biztosítana a jelenleg elterjedt pálmaolaj alapú zsírkiegészítések kiváltására, valamint a hozzáadott magas biológiai értékkel rendelkező komponensnek (lecitin) köszönhetően az energiahiány pótlása mellett további funkcionalitással is bírna az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív paramétereire.

A projekt során kiemelt hangsúlyt kap az állomány termelési mutatóinak vizsgálata mellett a tej összetételének, az állomány szaporodásbiológiai- és anyagcsereforgalmi mutatóinak folyamatos nyomon követése és elemzése. A Magyarországon iparszerű tartásban termelő, intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozási gyakorlatában perspektivikus lehet a lecitin tartalmú bendővédett foszfolipid takarmány-kiegészítő alkalmazása a nem hazai forrásból származó, pálmaolaj eredetű védett zsírkiegészítések helyettesítésében.








Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az Egyetem fenntartója:

Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány