allasborze_kiemelt_nagy

SZTE diploma – garancia a sikerre

A felsőoktatási intézmény kiválasztásakor meghatározó szempont, hogy „mennyit is ér” az adott intézményben szerzett diploma. Mire megy vele a hallgató? Hogyan segíti ez hozzá a további boldoguláshoz? Mennyit ér majd a munkaerő-piacon?


  • Az SZTE-n végzettek 92 %-a 1 éven belül elhelyezkedik
  • A hallgatók 22 %-nak már a végzéskor van állása
  • 33 %-uk Csongrád megyében helyezkedik el


Döntés előtt érdemes utánanézni néhány adatnak, például, hogy az adott intézményben végzettek mennyi időn belül tudnak elhelyezkedni. Az SZTE diplomás pályakövető rendszer keretében 2014 nyarán, 1478 fő megkérdezésével végzett felmérésből kiderül, hogy az SZTE-n 2009-ben, 2011-ben és 2013-ban végzett nappali tagozatos diákok 92 százalékának sikerült 1 éven belül munkahelyet találnia.


20110625_diplomaoszt_454_A hallgatók 22 százalékának már a végzéskor volt állása, 33 százalékuk pedig azonnal el tudott helyezkedni. A megkérdezettek 70 százalékának sikerült betöltenie diplomát igénylő pozíciót. 70 százalékuk alkalmazott, 6 százalékuk középvezető 7 százalékuk alsóvezető.


Aki Szegeden tanul, nagy eséllyel beleszeret a városba és szeretne a megyeszékhelyen, de legalábbis Csongrád megyében munkát találni - ez a megkérdezettek 33 százalékának sikerült.


Fontos szempont lehet az is, hogy adott diplomával milyen fizetésre számíthat a hallgató a munkaerőpiacon. A felvi.hu a frissdiplomások munkaerő-piaci helyzetére vonatkozóan készített felmérést a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatait összesítve. Ebből kiderül, hogy az SZTE-s orvos- és egészségtudomány területen szerzett diplomások havi bruttó átlagjövedelme 235 149 Ft, ami a legmagasabb a vizsgált intézmények között.


Aki a mesterdiploma megszerzése után még nem szeretne a munka világába lépni, az az SZTE 19 doktori iskolája közül választhat, és tanulhat tovább a bölcsészettudományok, műszaki tudományok, orvos- és gyógyszertudományok, társadalomtudományok vagy természettudományok területen.


Kövesd az SZTE-t a Facebookon az Instagramon és a You Tube-on.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Toth_Fanni_felveteliTóth Fanni - TTIK, programtervező informatikus

Az SZTE programtervező informatikus szakján igazán minőségi oktatást kapunk. Ami számomra pozitív, hogy tényleg azt kaptam, amire számítottam, amit hirdettek a nyílt napokon is. Ráadásul, ha valaki ügyes a programtervezésben még esélyt is kaphat, hogy a tanszékünkön dolgozzon. Sokan nem is tudják, de duális képzésben is lehet tanulni, ami nagyon sokat segít a gyakorlatias tapasztalatok megszerzésében, és az egyetem után komoly előnyt jelenthet ez a munkaerőpiacon.



Kocsis_Bernadett_felveteliKocsis Bernadett - BTK, szociológia

Nagyon szeretem Szegedet, hallgatókkal teli, pezsgő egyetemi város. A képzéssel is elégedett vagyok, különösen azért, mert számos gyakorlati helyet biztosít az egyetem a hallgatóknak –nemcsak szociológia szakon. Szeretem, hogy olyan sokféle testnevelés kurzus közül lehet választani, így az is megtalálja a számára kedvező sportágat, aki a labdajátékokat szereti, de az is, aki inkább az extrém mozgásformákat kedveli.


További hallgatói vélemények >>>