rektori_kiemelt_nagy

Változtak a központi ponthatárok, maradt a kötelező emelt szintű érettségi

Összegyűjtöttük mely szakokon és hogyan alakult a központi ponthatár, és mely képzésekre kötelező egy, vagy két emelt szintű érettségi.


  • agrár, bölcsész, társadalomtudomány és orvos szakok, amelyekhez kötelező az emelt szintű érettségi
  • 41 szakon lesz központi ponthatár: 4 szakon alacsonyabb, mint 2015-ben

Több bölcsészet- és társadalomtudományi szakra, a jogászképzésre, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésre jelentkezőknek is kötelező emelt szintű érettségit tenniük. E nélkül nem kerülhetnek be a megjelölt szakra. Fontos tudni, hogy az emelt szintű érettségiért ilyen esetben is jár a plusz 50 többletpont, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt ér el az érettségiző.


A 2016-os felvételi eljárásban ezekre a szakokra nem lehet bekerülni egy vagy két emelt szintű érettségi nélkül (eduline)


Agrár képzési terület:

Állatorvosi: biológia és kémia emelt szinten (mindkettőből)

Erdőmérnöki: matematika kötelező és a következő tárgyak közül még egy: biológia vagy fizika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy - egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.


Bölcsészképzések: egy tantárgyból kötelező az emelt szintű érettségi

Andragógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem. Ezek közül egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Anglisztika: angol (emelt szintű kötelező) és francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem

Germanisztika: német vagy német nemzetiségi nyelv vagy német nemzetiségi nyelv és irodalom vagy angol nyelv (egy emelt szinten kötelező), emellett kell még egy érettségi angol vagy francia vagy holland vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem (egy idegen nyelv csak egyszer választható)

Keleti nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és arab/angol/ francia/ héber /japán/kínai / latin/német / olasz / orosz / spanyol / újgörög nyelv (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Magyar: magyar (emelt szintű kötelező) és angol / finn / francia / latin / német / olasz / orosz / spanyol nyelv vagy történelem

Néprajz: magyar és történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Ókori nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és angol/arab/ francia/latin/japán/ német/ olasz/orosz /spanyol/ újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pedagógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pszichológia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Romanisztika: szakiránytól függ, egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni (francia vagy olasz vagy spanyol vagy román vagy román nyelv és irodalom, a portugál szakirányon: angol vagy francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy román vagy román nyelv és irodalom vagy spanyol vagy történelem)

Romológia: magyar vagy történelem és angol vagy beás vagy lovári vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szabad bölcsészet: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szlavisztika: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy horvát vagy horvát nyelv és irodalom vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy szerb vagy szerb nyelv és irodalom vagy szlovák vagy szlovák nyelv és irodalom vagy szlovén nemzetiségi nyelv vagy román vagy román nyelv és irodalom vagy bolgár nemzetiségi nyelv vagy bolgár vagy ukrán nemzetiségi nyelv vagy ukrán vagy lengyel nemzetiségi nyelv vagy lengyel (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Történelem: történelem (emelt szintű kötelező)


Jogászképzés: történelem vagy angol vagy német vagy francia vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol emelt szinten


Gazdasági szakok:

Alkalmazott gazdaságtan: matematika (emelt szintű kötelező)

Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés: matematika (emelt szintű kötelező)


Sporttudományi szakok:

Testnevelő-edző: testnevelés (emelt szintű) kötelező


Műszaki szakok:

Építész: matematika és fizika vagy építészeti és építési alapismeretek (egy tárgy emelt szinten)

Energetikai mérnöki: matematika és fizika (egy tárgy emelt szinten)

Építészmérnöki: matematika és fizika vagy építészeti és építési ismeretek emelt szinten (egy tárgy emelt szinten)


Orvos- és egészségtudományi szakok:

Általános orvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Fogorvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Gyógyszerész: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Társadalomtudományi képzések: egy tantárgyból kötelező emelt szintű érettségi

Nemzetközi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociális munka: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociálpedagógia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Informatikus könyvtáros: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem, informatikai alapismeretek.

Kommunikáció és médiatudomány: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Kulturális antropológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: földrajz, magyar nyelv és irodalom, társadalomismeret, történelem.

Politológia: a felsorolt tárgyak közül egyet kell emelt szinten teljesíteni: angol vagy francia vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy magyar vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem.

Szociológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Társadalmi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Természettudományi képzések:

Matematika: Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni, amely lehet biológia vagy fizika vagy földrajz vagy kémia vagy matematika.

 

Idén is 41 szakon határoztak meg központi ponthatárt, így például gazdálkodási és menedzsment, fogorvos, gyógypedagógia, műszaki menedzser, kereskedelem és marketing, pszichológia, sportszervező és politológia szakon is. Ezeken a szakokon csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik az előre meghatározott központi ponthatárt. Azok a jelentkezők, akik ennél kevesebb pontot gyűjtenek, csak önköltséges helyen tanulhatnak a 2016-os évben. Fontos tudni, hogy ezek csak minimumponthatárok, vagyis emelkedhetnek, ha a jelentkezőknek magasabb a pontszáma. A 2015-ös adatokhoz képest sok szaknál emelték és csupán 4 szakon – gyógyszerész, alkalmazott közgazdaságtan, gazdálkodási és menedzsment, valamint pénzügy és számvitel – csökkentették a ponthatárt. Emelkedtek a pontok például szociológia, sportszervező, anglisztika és szabadbölcsészet szakon is.

Az idei központi ponthatárok (felvi.hu)


alkalmazott közgazdaságtan

458

állatorvosi

400

általános orvos

380

andragógia

430

anglisztika

320

emberi erőforrások

443

építészmérnöki (osztatlan képzés)

330

erdőmérnöki

300

fogorvos

390

gazdálkodási és menedzsment

448

gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés

465

gyógypedagógia

350

gyógyszerész

385

humánkineziológia

370

igazságügyi igazgatási

424

jogász

460

kereskedelem és marketing

449

kommunikáció és médiatudomány

455

közszolgálati

440

lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki

320

magyar

310

munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási

410

műszaki menedzser

320

nemzetközi gazdálkodás

460

nemzetközi tanulmányok

465

ókori nyelvek és kultúrák - asszíriológia szakirány

310

ókori nyelvek és kultúrák - egyiptológia szakirány

310

ókori nyelvek és kultúrák - klasszika-filológia szakirány

310

pénzügy és számvitel

450

politológia

320

pszichológia

435

rekreációszervezés és egészségfejlesztés

320

sportszervező

320

szabad bölcsészet

330

szociológia

320

tájrendező és kertépítő mérnöki

350

tanárképzés (osztatlan képzés)

305

társadalmi tanulmányok

320

történelem

310

történelem - régészet szakirány

330

turizmus-vendéglátás

428

 

Kövesd az SZTE-t a Facebookon az Instagramon és a YouTube-on.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


ondrik-imolaOndrik Imola – ÁJTK: nemzetközi tanulmányok

Szegeden az egyetemi élet hatalmas, számos területen kipróbálhatjuk magunkat: írhatunk az egyetemi újságba, beléphetünk az egyetemi színházba, kórusba, különböző sportklubokba. Megannyi program segíti a külföldi tapasztalatszerzést és jövőnk tervezését is, például az Erasmus-tájékoztató és az Állásbörze.




Lukács PetraLukács Petra – BTK – néprajz

Szeged egyik pozitívuma, hogy nem túl nagy a város. Sok az egyetemista fiatal, és szinte mindenki tud segíteni a másiknak, ha szükséges. Éppen ezért itt elsőévesként sem tud elveszni az ember. Ezt segíti természetesen az is, hogy szinte minden egy helyen van. A legjobb szerintem, hogy a szórakozóhelyek, kávézókban eszmecserére is van lehetőség.




További hallgatói vélemények >>>