2018-as pontszámítási szabályok: mennyit ér a felvételin egy nyelvvizsga?

Hány pontot ér a 2018-as felvételin a B2-es és a C1-es nyelvvizsga? Itt van minden pontszámítási információ a nyelvvizsgákról.


Az államilag elismert, középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 többletpont jár az egyetemi-főiskolai felvételin. Azok is 40 pontot kapnak, akik több nyelvvizsgát szereztek (két B2-es nyelvvizsga például 28+28 pontot érne, de 56 helyett csak 40 többletpontot kaphatnak érte a felvételizők).


Más feltétel is van: akik ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát is tesznek, csak az emelt szintű érettségiért járó 50 többletponttal kalkulálhatnak.


Ha egy felvételiző sajátos nevelési igénye miatt nem tudja letenni a komplex nyelvvizsgát, a B2-es és a C1-es írásbeli vagy szóbeli vizsgarészért is megkaphatja a 28 vagy a 40 többletpontot. A magyarországi nemzetiségi középiskolában nemzetiségi nyelvből, nemzetiségi nyelv és irodalomból tett érettségiért is jár 20 többletpont, ha az egyetemre vagy főiskolára jelentkező diák az érettségi vizsgával azonos nemzetiségi pedagógus szakra felvételizik.


Nyelvvizsga
Forrás: Pixabay



Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Csaszar_Dorina-kicsiCsászár Dorina – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Szegediként evidens választás volt a Szegedi Tudományegyetem, mivel erősen kötődök a városhoz. Itt él a családom, a barátaim, a párom. Nem mellesleg az SZTE-nek olyan hírneve, képzési kínálata van, ami miatt megéri ide jelentkezni. Számomra itt van a legjobb specializáció a Kommunikáció-és médiatudomány szakon a többi egyetemhez képest, ezért is választottam az SZTE-t.


Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.



További hallgatói vélemények >>>