rank

Nemzetközi és hazai rangsorokban is remekel az SZTE

SZTE: Magyarország legjobb egyeteme a QS World University Rankings szerint, a legjobb vidéki és a legzöldebb hazai intézmény. Legyen szó tudományos tevékenységről, nemzetközi aktivitásról, oktatói és hallgatói kiválóságról, internetes láthatóságról vagy környezettudatosságról az SZTE minden területen jeleskedik.


  • az SZTE Magyarország legjobb egyeteme a 2016/2017-es QS World University Rankings szerint
  • 7 tudományágban is a világ elit egyetemi között az SZTE
  • a legjobb vidéki egyetem a HVG legfrissebb rangsora alapján
  • a legjobb 1000 között a tudományos tevékenységek mércéjén
  • Magyarországon a legzöldebb felsőoktatási intézmény
Tudományterületi és összegyetemi viszonylatban is kiemelkedő a QS rangsorban az SZTE

world-university-rankingsA hazai egyetemek közül továbbra is előkelő helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a brit QS World University Rankings 2016/2017 rangsorában: az SZTE az 501-550. helyezést érte el, ami az összes vizsgált egyetemet tekintve a legjobb 13 százalékba való tartozást jelenti. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban is az egyik legjobb. 2016-ban a világ több mint 4300 egyetemét vizsgálta és közülük több mint 900 felsőoktatási intézményt rangsorolt a QS. A lista elkészítésekor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát vették figyelembe.


A Quacquarelli Symonds (QS) 2016-os tudományterületi listáin 42 közül 7 tudományágban került a világ elit egyetemi közé a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Bölcsészettudományi Karán folyó nyelvészeti képzés a 151-200. helyen végzett, a modern nyelvi képzések listáján a 201-250., az angol nyelv és irodalom területén a 251-300. az SZTE. A szegedi egyetem az élettudományokhoz kapcsolódó képzések listáján is jeleskedik: a szegedi gyógyszerészképzés a 151-200., az orvosképzés a 251-300. helyen szerepel. Az intézmény megtartotta korábbi pozícióját a biológiaképzések és a kémia szakok rangsorán: 2016-ban mindkét tudományág a 301-350. helyen végzett.


A CWUR és a THE rangsoraiban az SZTE


CWUR

2016-ban ismét felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) világrangsorra a Szegedi Tudományegyetem. A világ legjobb 1000 egyetemét, 8 szempont alapján rangsoroló listán a 708. az SZTE.Times higher education

A brit Times Higher Education szakfolyóirat listáján – a tavalyi évhez hasonlóan – a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel. Ezzel az eredménnyel a hazai egyetemek viszonylatában, holtversenyben a harmadik legjobb az SZTE. A rangsor összeállításánál 13 mutatót alkalmaztak 5 csoportba osztva: a tanulási környezet, a kutatás minősége, az idézettség, az iparból származó jövedelem, és a nemzetköziség. A Times által összeállított feltörekvő és BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság) országok top 300-as rangsorában jelenleg a 129. az SZTE - ezzel az eredménnyel javítva korábbi 136. pozícióján.


A tudományos tevékenységet mérő rangsorok

URAP_University_Ranking_By_Academic_Performance

A tudományos publikációkat középpontba helyező University Ranking by Academic Performance (URAP) 2016/2017-es listája a világ legjobb 2000 egyetemét rangsorolta. A legfrissebb listán 10 magyar intézmény kapott helyett, a Szegedi Tudományegyetem a legjobb 1000 közé került: a 662. helyen végzett.

A felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja össze évről évre listáját a Leideni Egyetem. A 2016-os rangsorban az SZTE a 651. helyen szerepelt ezzel, több mint 50 helyezést javítva 2015-ös pozícióján.


A HVG és a Heti Válasz felsőoktatási rangsora


hvg

A hallgatói és az oktatói kiválóság alapján a Szegedi Tudományegyetem 2016-ban is felkerült a HVG felsőoktatási rangsorára. A rangsora alapján az ország második legjobb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem, tavalyhoz képest ugyanis két helyet javított az intézmény: negyedikről a második helyre került az országos listán. Már csak az ELTE előzi meg, így a legjobb vidéki egyetem 2017-ben is az SZTE. A lista összeállításakor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya.


Az országban az első a szegedi szociológia, a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási és a gyógytornász képzés, az SZTE GTK a legjobb vidéki képzőhely a gazdaságtudományok listáján, a végzettek fizetése alapján pedig a top 3-ban az SZTE pszichológia szakja - derül ki a Heti Válasz legfrissebb felsőoktatási rangsorából. A listán az SZTE minden kara jól szerepelt, hiszen egy-egy területen belül szinte mindig a top 10-be került.


Környezettudatosság és internetes láthatóság

webometrics

A Szegedi Tudományegyetem 2016-ban ismét felkerült a Spanyol Nemzeti Kutatótanács által készített Webometrics (Ranking Web of World Universities) rangsorba. A lista a weboldallal rendelkező több mint 24 ezer felsőoktatási intézményt vizsgálta azzal a céllal, hogy az intézmények webes megjelenését értékelje. A rangsorban a legjobb 1000 közé 5 magyar egyetem került. A listán, a 606. helyen szerepel az SZTE.


greenmetric

Továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben. Az Indonéziai Egyetem által készített legújabb rangsorban a szegedi egyetem Európán belül a 45. helyen végzett. A belvárosokban fekvő és működő intézmények közül világviszonylatban a 14. legzöldebb az SZTE. 2016-os évre vonatkozó kérdőívet összesen 516 egyetem töltötte ki, a rangsor összeállításakor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az egyetemek éves villamos-energia felhasználása, a hulladék- és vízgazdálkodás, a megújuló energiaforrások felhasználása, a szállítmányozásból fakadó karbon-lábnyom elemzés, és a környezettudatosság oktatással összefüggő szegmensei.
esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Honti_Szilard_felveteliHonti Szilárd - JGYPK, testnevelő-edző

Világéletemben sportoltam, ezért fontos volt számomra, hogy segíthessem a diákokat már fiatal korukban az egészségesebb életmód felé orientálni. Ehhez nagyon komoly támogatást nyújtanak a szakmailag felkészült tanárok és a sokrétű képzés, hiszen a tanulmányok alatt minden sportba betekintést kapok. Mindenki, aki szereti a sportot és valóban ezzel akar foglalkozni később, itt megtalálja a számításait. Csak ajánlani tudom mind az egyetemet, mind pedig a szakot a fiatalabbaknak.Horvath_FiorellaHorváth Fiorella - MK, műszaki menedzser

Főként a közösségi élet vonzott a Szegedi Tudományegyetemre. Műszaki menedzser szakon tanulok, az fogott meg benne, hogy a dolgok műszaki és a gazdasági részébe is bele tudok látni. Ráadásul nagyon jó lehetőségek vannak az egyetemen például: egy logisztikai tárgy keretében például elutazunk Brüsszelbe, hogy feltérképezzük az ottani repülőteret. Az itt tanulók valóban egy kis csapatot alkotnak. Viszonylag kevesen járunk az MK-ra a többi karhoz képest, ezért ismert mindenki mindenkit, és mindig egymás segítségére tudunk lenni. Ráadásul a diákélet is fantasztikus, csak ajánlani tudom mindenkinek.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *