rank

Nemzetközi és hazai rangsorokban is remekel az SZTE

SZTE: Magyarország legjobb egyeteme a QS World University Rankings szerint, a legjobb vidéki és a legzöldebb hazai intézmény. Legyen szó tudományos tevékenységről, nemzetközi aktivitásról, oktatói és hallgatói kiválóságról, internetes láthatóságról vagy környezettudatosságról az SZTE minden területen jeleskedik.


  • az SZTE Magyarország legjobb egyeteme a 2016/2017-es QS World University Rankings szerint
  • 7 tudományágban is a világ elit egyetemi között az SZTE
  • a legjobb vidéki egyetem a HVG legfrissebb rangsora alapján
  • a legjobb 1000 között a tudományos tevékenységek mércéjén
  • Magyarországon a legzöldebb felsőoktatási intézmény




Tudományterületi és összegyetemi viszonylatban is kiemelkedő a QS rangsorban az SZTE

world-university-rankingsA hazai egyetemek közül továbbra is előkelő helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a brit QS World University Rankings 2016/2017 rangsorában: az SZTE az 501-550. helyezést érte el, ami az összes vizsgált egyetemet tekintve a legjobb 13 százalékba való tartozást jelenti. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban is az egyik legjobb. 2016-ban a világ több mint 4300 egyetemét vizsgálta és közülük több mint 900 felsőoktatási intézményt rangsorolt a QS. A lista elkészítésekor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát vették figyelembe.


A Quacquarelli Symonds (QS) 2016-os tudományterületi listáin 42 közül 7 tudományágban került a világ elit egyetemi közé a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Bölcsészettudományi Karán folyó nyelvészeti képzés a 151-200. helyen végzett, a modern nyelvi képzések listáján a 201-250., az angol nyelv és irodalom területén a 251-300. az SZTE. A szegedi egyetem az élettudományokhoz kapcsolódó képzések listáján is jeleskedik: a szegedi gyógyszerészképzés a 151-200., az orvosképzés a 251-300. helyen szerepel. Az intézmény megtartotta korábbi pozícióját a biológiaképzések és a kémia szakok rangsorán: 2016-ban mindkét tudományág a 301-350. helyen végzett.


A CWUR és a THE rangsoraiban az SZTE


CWUR

2016-ban ismét felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) világrangsorra a Szegedi Tudományegyetem. A világ legjobb 1000 egyetemét, 8 szempont alapján rangsoroló listán a 708. az SZTE.



Times higher education

A brit Times Higher Education szakfolyóirat listáján – a tavalyi évhez hasonlóan – a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel. Ezzel az eredménnyel a hazai egyetemek viszonylatában, holtversenyben a harmadik legjobb az SZTE. A rangsor összeállításánál 13 mutatót alkalmaztak 5 csoportba osztva: a tanulási környezet, a kutatás minősége, az idézettség, az iparból származó jövedelem, és a nemzetköziség. A Times által összeállított feltörekvő és BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság) országok top 300-as rangsorában jelenleg a 129. az SZTE - ezzel az eredménnyel javítva korábbi 136. pozícióján.


A tudományos tevékenységet mérő rangsorok

URAP_University_Ranking_By_Academic_Performance

A tudományos publikációkat középpontba helyező University Ranking by Academic Performance (URAP) 2016/2017-es listája a világ legjobb 2000 egyetemét rangsorolta. A legfrissebb listán 10 magyar intézmény kapott helyett, a Szegedi Tudományegyetem a legjobb 1000 közé került: a 662. helyen végzett.

A felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja össze évről évre listáját a Leideni Egyetem. A 2016-os rangsorban az SZTE a 651. helyen szerepelt ezzel, több mint 50 helyezést javítva 2015-ös pozícióján.


A HVG és a Heti Válasz felsőoktatási rangsora


hvg

A hallgatói és az oktatói kiválóság alapján a Szegedi Tudományegyetem 2016-ban is felkerült a HVG felsőoktatási rangsorára. A rangsora alapján az ország második legjobb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem, tavalyhoz képest ugyanis két helyet javított az intézmény: negyedikről a második helyre került az országos listán. Már csak az ELTE előzi meg, így a legjobb vidéki egyetem 2017-ben is az SZTE. A lista összeállításakor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya.


Az országban az első a szegedi szociológia, a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem-marketing, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási és a gyógytornász képzés, az SZTE GTK a legjobb vidéki képzőhely a gazdaságtudományok listáján, a végzettek fizetése alapján pedig a top 3-ban az SZTE pszichológia szakja - derül ki a Heti Válasz legfrissebb felsőoktatási rangsorából. A listán az SZTE minden kara jól szerepelt, hiszen egy-egy területen belül szinte mindig a top 10-be került.


Környezettudatosság és internetes láthatóság

webometrics

A Szegedi Tudományegyetem 2016-ban ismét felkerült a Spanyol Nemzeti Kutatótanács által készített Webometrics (Ranking Web of World Universities) rangsorba. A lista a weboldallal rendelkező több mint 24 ezer felsőoktatási intézményt vizsgálta azzal a céllal, hogy az intézmények webes megjelenését értékelje. A rangsorban a legjobb 1000 közé 5 magyar egyetem került. A listán, a 606. helyen szerepel az SZTE.


greenmetric

Továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló GreenMetric felmérésben. Az Indonéziai Egyetem által készített legújabb rangsorban a szegedi egyetem Európán belül a 45. helyen végzett. A belvárosokban fekvő és működő intézmények közül világviszonylatban a 14. legzöldebb az SZTE. 2016-os évre vonatkozó kérdőívet összesen 516 egyetem töltötte ki, a rangsor összeállításakor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az egyetemek éves villamos-energia felhasználása, a hulladék- és vízgazdálkodás, a megújuló energiaforrások felhasználása, a szállítmányozásból fakadó karbon-lábnyom elemzés, és a környezettudatosság oktatással összefüggő szegmensei.




esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Csaszar_Dorina-kicsiCsászár Dorina – BTK, kommunikáció-és médiatudomány MA

Szegediként evidens választás volt a Szegedi Tudományegyetem, mivel erősen kötődök a városhoz. Itt él a családom, a barátaim, a párom. Nem mellesleg az SZTE-nek olyan hírneve, képzési kínálata van, ami miatt megéri ide jelentkezni. Számomra itt van a legjobb specializáció a Kommunikáció-és médiatudomány szakon a többi egyetemhez képest, ezért is választottam az SZTE-t.


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *