1400905GTKosztondij01

Ösztöndíjak, anyagi támogatások a szegedi egyetemistáknak

Legyen szó tanulmányi sikerekről, hátrányos helyzetről vagy kollégiumi elhelyezésről az SZTE valamilyen ösztöndíj, kedvezmény formájában az államilag finanszírozott és az önköltséges képzésekre bekerülő diákokat is támogatja.


Az SZTE- tanulmányi ösztöndíjban részesülhet minden olyan aktív státuszú, nappali tagozatos, államilag támogatott képzésben résztvevő hallgató, aki nem az első félévét kezdi meg, azaz rendelkezik az ösztöndíj megállapításához szükséges tanulmányi átlaggal. A 2015/2016-os tanévben kiosztott legmagasabb tanulmányi ösztöndíj közel 32 000 Ft/hó volt. Az egyetem az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók tanulmányaihoz félévente tankönyv- és jegyzettámogatással járul hozzá, elektronikus utalvány formájában, így az egyetemisták a tankönyveket és jegyzeteket elérhető áron tudják megvásárolni. Az utalvány összegét félévenként állapítják meg, a 2016/2017-es tanév I. félévében a jegyzettámogatás összege 6 500 Ft volt. A jegyzettámogatás összegéből az adott vásárlás maximum 75%-át tudják a hallgatók finanszírozni, a fennmaradó 25%-ot készpénzzel vagy bankkártyával szükséges fizetni.


A Szegedi Tudományegyetemen államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók szociális helyzetük alapján rendszeres szociális ösztöndíjban részesülhetnek, melyre félévenként kell pályázni. Az odaítéléskor figyelembe veszik – többek között – az egy főre jutó jövedelmet, a hátrányos helyzetre vonatkozó tényezőket, a nagy családos helyzetet, valamint a lakóhely és iskola közötti távolságot. A 2015/2016-os tanévre vonatkozó szociális ösztöndíj mértéke 8 000- 14 000 Ft/hó, az előnyben részesítési követelmények megfelelő pályázók esetében 12 000 – 24 000 Ft/hó.


A hallgató szociális helyzetének váratlan romlása esetén egyszeri, rendkívüli szociális ösztöndíjban részesülhet, melyhez szintén kérelem benyújtása szükséges. Szintén szociális alapon a nappali tagozatos, államilag finanszírozott hallgatók ingyenes, féléves városi kombinált tömegközlekedési bérletre pályázhatnak, mellyel a troli, villamos és autóbusz közlekedést is ingyenesen vehetik igénybe.


A hallgatók az ösztöndíjakról részletesen a "Hallgatói Juttatási Szabályzat - Szabályzat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói által fizetendő díjakról és térítésekről, valamint a részükre nyújtható egyes támogatásokról" szabályzatban tájékozódhatnak.


Nyiss a jövőd felé! Szeretnél valamire egész életedben emlékezni? Szeged! Ahol a Város összeforr az Egyetemmel!A kiemelkedő tanulmányi és sporteredményeket elért nappali tagozatos hallgatók a "Jó tanuló - Jó sportoló" ösztöndíjra is pályázhatnak. Feltétele: lezárt két félév, melynek korrigált kredit indexeinek átlaga 4,00 vagy annál jobb illetve kiemelkedő országos vagy nemzetközi egyéni vagy csapateredmények. A cím női és férfi kategóriában külön kerül kihirdetésre, összege az elért helyezéstől függően 20 000 és 50 000 Ft közötti.


A Szegedi Tudományegyetem széleskörű tehetséggondozó programjait az SZTE Tehetségpont fogja össze. A szervezet évente kiírt kiválósági listája külön rangsorban értékeli az alap-, mester-, illetve osztatlan képzések hallgatóit, a sportolókat és művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és arany fokozatú tagság érhető el, az egyes fokozatokhoz 30 és 100 ezer forint közötti úgynevezett Talent- ösztöndíjak társulnak. A Tehetségpontért munkálkodik a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely évente öt hallgatót részesít fejenként 200 000 forintos ösztöndíjban, és 50 000 Ft értékű különdíjat is kioszt.


Az egyetem tehetséggondozó programjai mellett a hátrányos helyzetű hallgatókat segíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer, valamint az „Út a felsőoktatásba” esélyteremtő program. A tanulmányi sikereket elért hallgatókat köztársasági ösztöndíjjal, a tanári pályát választókat Klebelsberg Képzési Ösztöndíjjal segítik.


Az önköltséges hallgatók részére önálló ösztöndíjakat alapítottak a Szegedi Tudományegyetem több karán is, ezek kifejezetten a képzési díj támogatására irányulnak. Például a Bölcsészettudományi valamint a Gazdaságtudományi Karon az önköltséges alapképzéseken tanulókat, pályázat útján vállalati, alapítványi és kari ösztöndíjakkal segítik.


A Szegedi Tudományegyetem egyes karai által nyújtott támogatásokról bővebb információ itt.Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Keri_KatalinKéri Katalin - ETSZK, védőnő

A felsőbb évesektől nagyon sok jót hallottam a helyről, és aztán ezt a személyes tapasztalat sem hazudtolta meg. Szeretem a városban, hogy soka zöld rész, ami még szebbé teszi, és az emberek is barátságosak. Az ETSZK-t választottam, mert segítő szakmában szeretnék elhelyezkedni, és eddig csak jót hallottam az egyetem e karáról. Jó a közösség, a tanárok segítőkészek. Az oktatás diákközpontú, sok figyelmet fordítanak ránk.
Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *