allasborze_kiemelt_nagy

A szegedi egyetemen végzettek több mint 70 százaléka 3 hónapon belül talál állást

A legnépszerűbb vidéki egyetem, a Szegedi Tudományegyetem évek óta végez Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR)-kutatásokat. A szegedi hallgatók több mint fele azonnal elhelyezkedik, közel 90 százalékuk jó szívvel ajánlaná az SZTE-t másokkal is.



A 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben végzett nappali tagozatos hallgatók mintegy 90 százaléka válaszolta azt, hogy ajánlaná másoknak is a Szegedi Tudományegyetemet. A válaszadók 87 százaléka beosztottként dolgozik, 13 százalékuk pedig vezetői beosztásban. 72 százalékuk diplomát igénylő állást tölt be.



Az SZTE-n megszerezhető diploma értékét jól mutatja, hogy a válaszadók több mint 70 százaléka 3 hónapon belül talál magának munkát, de ennél is jobban bizonyítja az SZTE-s végzettség munkaerőpiaci elismertségét, hogy a megkérdezettek 21 százalékának már a végzéskor volt állása, 33 százalékuk pedig azonnal talált magának munkát. 20 százalékuk 1-3 hónap, 11 százalékuk 20 hónap alatt helyezkedett el.


elhelyezkedes



Összességében elmondható, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak 92 százaléka egy éven belül talál magának állást. Az SZTE-s hallgatók harmada maradt Csongrád megyében, 33 százalékuk a fővárosban illetve Pest megyében dolgozik, 16 százalékuk a régióban helyezkedett el, a végzettek 11 százaléka pedig külföldre ment - egykori, külföldön élő diákjaink ma a LinedIn, a Sony, a Siemens munkatársai, hogy csak néhányat említsünk.

A Szegedi Tudományegyetem 12 karán számos szakirányban tanulhatnak az egyetem hallgatói, így szinte minden iparágban el tudnak helyezkedni. Korábbi hallgatóink közül a legtöbben - 18 százalék - az oktatási ágazatban találtak állást, 14 észázalékuk az egészségügyi, szociális ellátásban, 12 százalékuk dolgozik információ-kommunikáció területen, a közigazgatásban pedig egytizedük.

A hallgatók kiemelik, hogy a Szegedi Tudományegyetemen diákközpontú, gyakorlatias, az oktatás magas színvonalú, és országszerte elismert tudást d a hallgatóknak. A karokon kiváló oktatók tanítanak, a diákoknak tudományos munkára is lehetőségük van. Az egyetem az ösztöndíjak mellett számos szolgáltatással és kedvezménnyel támogatja a hallgatóit. A külföldiek előnyként jelölték meg azt, hogy mivel az SZTE-re a világ minden tájáról érkeznek diákok, az egyetem és a város közössége egyaránt sokszínű és befogadó. A megkérdezettek Szegedet is vonzó, pezsgő, barátságos városnak tartják, és azt mondták: szerettek Szegeden élni és tanulni.

A válaszokból az is kiderül, hogy a korábbi hallgatók zöme elégedett volt az egyetemmel, az SZTE Alma Mater munkáját pedig dicséri az a tény, hogy a végzés óta elégedettségük pozitív irányban változott.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Csoke_Mark_felveteliCsőke Márk- BTK, történelem

Harmadévesként már tapasztalatból mondhatom, hogy igaz a hír az egyetem színvonalas oktatásáról. Örülök, hogy ezt személyesen is megtapasztalhatom a történelem szakon. Az egyetemválasztás során fontos szempont volt az is, hogy a Szegedi Tudományegyetem közel van a szülőfalumhoz, és az, hogy sok ismerősöm is ide jelentkezett. Nagyon szeretek itt tanulni, mert Szeged nagyon szép és élhető város.

Higi_CsillaHigi Csilla – BBMK, zenetanár (ütőhangszer)

Óvodás korom óta zenélek, így már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy ezen a vonalon megyek tovább. Hódmezővásárhelyen lakom, ezért az egyetem közelsége fontos szempont volt. A gyerekeket is nagyon szeretem, ezért választottam a zenetanár-képzést. Korábban több szegedi zenészbarátom mesélte, hogy milyen jó koncerteket, rendezvényeket szerveznek Szegeden, ez is vonzott a városban. Szerintem az SZTE sok lehetőséget biztosít a zenészként való érvényesüléshez.

További hallgatói vélemények >>>