Erasmus partnerek

Az SZTE kaput nyit a világra: ösztöndíj lehetőségekkel a Föld körül

Nyelvet tanulhat, új kultúrákkal ismerkedhet meg, bővítheti nemzetközi kapcsolatrendszerét - csak néhány azok közül az előnyök közül, amelyet azok a diákok tapasztalhatnak meg, akik külföldön tanulnak. A Szegedi Tudományegyetemen több ösztöndíj lehetőség közül is választhatnak a hallgatók.

 

  • A külföldön tanulásnak számos előnye van, többek között: fejlődik a nyelvtudás, bővül a nemzetközi kapcsolatrendszer.
  • Az SZTE több külföldi ösztöndíj programot is kínál:
  • ERASMUS+, CEEPUS, EGT Alap, Campus Mundi, Visegrádi Ösztöndíj Program
  • Az itt tanuló külföldi hallgatóknak köszönhetően pezsgő nemzetközi légkör alakult ki az SZTE-n.

 

A Szegedi Tudományegyetem a különböző mobilitási programoknak köszönhetően a világ több mint 500 partneregyetemével áll kapcsolatban.


terkep



ERASMUSErasmus+

Az Erasmus+ program révén az SZTE hallgatói több mint 430 egyetemen tanulhatnak, ráadásul a következő tanévtől magasabb ösztöndíjat kaphatnak a programban résztvevő magyar hallgatók. A Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint ez akár plusz 100 eurót is jelenthet havonta a külföldön tanuló fiataloknak. A pályázás feltételeiről és a jelentkezési határidőkről az egyetemi és főiskolai Erasmus+ koordinátorok tudnak bővebb felvilágosítást adni.


Bővebb információ: http://www2.u-szeged.hu/erasmus/

 


 

ceepus_logoCEEPUS

A CEEPUS programban felsőoktatási intézmények nemzetközi tematikus hálózatokat hozhatnak létre, melyen belül hallgatói és oktatói cseréket valósíthatnak meg. Hivatalos CEEPUS országok: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia.


Bővebb információ: http://www2.u-szeged.hu/ceepus/


EGT alap

Tanulási, tapasztalatszerzési célú hallgatói, oktatói, személyzeti mobilitások megvalósítását támogatja az EGT Alap. Az Ösztöndíj program magyarországi koordinálója a Tempus Közalapítvány, amely a pályázati lehetőséghez kapcsolódó információszolgáltatást, a pályázatírással kapcsolatos tanácsadást, a beérkezett pályázatok kezelését és értékelését, a szerződéskötést és a projektek nyomon követését látja el.

Bővebb információ: http://www2.u-szeged.hu/kulugy/egt_alap.html


Campus Hungary

Campus Mundi

A Campus Mundi ösztöndíj programnak köszönhetően egyre több magyarországi felsőoktatási hallgató tanulhat ösztöndíjjal külföldön,fejlesztheti nyelvtudását és hazaérkezését követően kamatoztathatja a külföldön szerzett ismereteket.


A Campus Mundi kiemelt célja az is, hogy növelje a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát és elmélyítse, illetve kiterjessze a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatot.

Bővebb információ: http://www2.u-szeged.hu/kulugy/campus_hungary/index.html


Visegrádi Ösztöndíj Alap

Magiszteri, doktorandusz és más posztgraduális tanulmányi és kutatási projektekhez nyújt támogatást a Visegrádi Ösztöndíj Program. A 2300 euró/szemeszter mértékű ösztöndíjat a V4 országok (Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyel Köztársaság, Szlovák köztársaság) diákjai egy, esetleg két szemeszter idejére (5, ill. 10 hónap) nyerhetik el más visegrádi országokban, a Nyugat Balkán térség államaiban (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Szerbia és Koszovó), valamint az EU Keleti Partnerség országaiban (Belorusz, Moldávia, Ukrajna, Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán) folytatandó tanulmányok vagy kutatás céljából.

Bővebb információ: http://visegradfund.org/scholarships/visegrad-scholarship-program/


Nemzetközi légkör az SZTE-n

Az SZTE nem csak küld, folyamatosan fogad hallgatókat a különböző ösztöndíj programokon keresztül szinte a világ minden tájáról. Ennek köszönhető az a pezsgő nemzetközi légkör, amely a Szegedi Tudományegyetemet jellemzi.

 

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.




Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.


További hallgatói vélemények >>>