Erasmus partnerek

Az SZTE kaput nyit a világra: ösztöndíj lehetőségekkel a Föld körül

Nyelvet tanulhat, új kultúrákkal ismerkedhet meg, bővítheti nemzetközi kapcsolatrendszerét - csak néhány azok közül az előnyök közül, amelyet azok a diákok tapasztalhatnak meg, akik külföldön tanulnak. A Szegedi Tudományegyetemen több ösztöndíj lehetőség közül is választhatnak a hallgatók.

 

  • A külföldön tanulásnak számos előnye van, többek között: fejlődik a nyelvtudás, bővül a nemzetközi kapcsolatrendszer.
  • Az SZTE több külföldi ösztöndíj programot is kínál:
  • ERASMUS+, CEEPUS, EGT Alap, Campus Mundi, Visegrádi Ösztöndíj Program
  • Az itt tanuló külföldi hallgatóknak köszönhetően pezsgő nemzetközi légkör alakult ki az SZTE-n.

 

A Szegedi Tudományegyetem a különböző mobilitási programoknak köszönhetően a világ több mint 500 partneregyetemével áll kapcsolatban.


terkepERASMUSErasmus+

Az Erasmus+ program révén az SZTE hallgatói több mint 430 egyetemen tanulhatnak, ráadásul a következő tanévtől magasabb ösztöndíjat kaphatnak a programban résztvevő magyar hallgatók. A Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint ez akár plusz 100 eurót is jelenthet havonta a külföldön tanuló fiataloknak. A pályázás feltételeiről és a jelentkezési határidőkről az egyetemi és főiskolai Erasmus+ koordinátorok tudnak bővebb felvilágosítást adni.


Bővebb információ: http://www2.u-szeged.hu/erasmus/

 


 

ceepus_logoCEEPUS

A CEEPUS programban felsőoktatási intézmények nemzetközi tematikus hálózatokat hozhatnak létre, melyen belül hallgatói és oktatói cseréket valósíthatnak meg. Hivatalos CEEPUS országok: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia.


Bővebb információ: http://www2.u-szeged.hu/ceepus/


EGT alap

Tanulási, tapasztalatszerzési célú hallgatói, oktatói, személyzeti mobilitások megvalósítását támogatja az EGT Alap. Az Ösztöndíj program magyarországi koordinálója a Tempus Közalapítvány, amely a pályázati lehetőséghez kapcsolódó információszolgáltatást, a pályázatírással kapcsolatos tanácsadást, a beérkezett pályázatok kezelését és értékelését, a szerződéskötést és a projektek nyomon követését látja el.

Bővebb információ: http://www2.u-szeged.hu/kulugy/egt_alap.html


Campus Hungary

Campus Mundi

A Campus Mundi ösztöndíj programnak köszönhetően egyre több magyarországi felsőoktatási hallgató tanulhat ösztöndíjjal külföldön,fejlesztheti nyelvtudását és hazaérkezését követően kamatoztathatja a külföldön szerzett ismereteket.


A Campus Mundi kiemelt célja az is, hogy növelje a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát és elmélyítse, illetve kiterjessze a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatot.

Bővebb információ: http://www2.u-szeged.hu/kulugy/campus_hungary/index.html


Visegrádi Ösztöndíj Alap

Magiszteri, doktorandusz és más posztgraduális tanulmányi és kutatási projektekhez nyújt támogatást a Visegrádi Ösztöndíj Program. A 2300 euró/szemeszter mértékű ösztöndíjat a V4 országok (Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyel Köztársaság, Szlovák köztársaság) diákjai egy, esetleg két szemeszter idejére (5, ill. 10 hónap) nyerhetik el más visegrádi országokban, a Nyugat Balkán térség államaiban (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Szerbia és Koszovó), valamint az EU Keleti Partnerség országaiban (Belorusz, Moldávia, Ukrajna, Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán) folytatandó tanulmányok vagy kutatás céljából.

Bővebb információ: http://visegradfund.org/scholarships/visegrad-scholarship-program/


Nemzetközi légkör az SZTE-n

Az SZTE nem csak küld, folyamatosan fogad hallgatókat a különböző ösztöndíj programokon keresztül szinte a világ minden tájáról. Ennek köszönhető az a pezsgő nemzetközi légkör, amely a Szegedi Tudományegyetemet jellemzi.

 

 

SZTEinfoNyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.
Mango_MagdolnaMangó Magdolna - ÁJTK jogász

A képzéssel kapcsolatban eddig csak pozitív tapasztalataim vannak. A tanárok korrektek, bár vannak nehéz tantárgyak, de végig lehet vinni. Szeged nagyon jó hely, a közelsége miatt is ide akartam jönni, valamint azért, mert sok ismerősöm járt ide, ők is ajánlották. Mindig is jogász akartam lenni, és úgy érzem, hogy a szegedi ÁJTK megfelelő hely erre.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *