Ez a tíz legnépszerűbb műszaki alapszak a 2018-as felvételin

Hányan jelentkeztek a 2018-as felvételin a műszaki alapszakokra? Melyek a legnépszerűbb alapképzések? Itt találjátok az összes és az első helyes jelentkezők számát.


Messzemenően a gépészmérnöki képzés a legnépszerűbb alapszak a műszaki képzések között, majdnem ötezren jelölték meg a jelentkezési lapon, közülük pedig 2745-en sorolták az első helyre ezt a képzést. A következő táblázatban megnézhetitek, hányan szeretnének bejutni műszaki alapszakokra.


Képzés Összes jelentkező Első helyes jelentkezők
gépészmérnöki 4948 2745
műszaki menedzser 2977 1175
villamosmérnöki 2855 1684
mechatronikai mérnöki 1879 882
járműmérnöki 1714 741
logisztikai mérnöki 1410 606
építőmérnöki 1352 699
biomérnöki 1129 318
környezetmérnöki 987 304
építészmérnöki 927 419


Előzetes ponthatárt ezen a képzési területen is húztak a 2018-as felvételi időszak kezdetén, a felsoroltak közül azonban csupán csak egy szaknál, méghozzá a műszaki menedzser képzésnél. 320 pontot határoztak meg központilag ennél a szaknál.


műszaki


Ezen a képzésen csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezt a ponthatárt függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek. Fontos, hogy az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak, a legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt pár ponttal emelkedett a limit.


A különböző szakokon a jelentkezők által szerzett összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb szempontok figyelembevételével várhatóan 2018. július 25-én határozzák meg a felvételi ponthatárokat.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Iszak KrisztianIszak Krisztián – BTK, szociológia

Egyáltalán nem bántam meg, hogy a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, ugyanis a képzés itt sokkal gyakorlatiasabb, mint más egyetemeken. Minden tavasszal részt kell vennünk élesben egy kérdőíves kutatásban, ami a Szeged Studies nevet viseli. Így saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a szakma szépségeit, és hogy mennyi és milyen munka áll egy komplett kutatás lebonyolításában, kivitelezésében. Úgy gondolom, ezáltal egy igazán gyakorlatias tudást kapunk meg.






Roop DhanjalRoop Dhanjal – GYTK, gyógyszerész

Európában kerestem olyan egyetemet, ahol kiemelkedő a gyógyszerészképzés, így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre. Kiderült, hogy néhány ismerősöm is itt tanul vagy tanult, és ők is elismerően beszéltek mind a városról, mind a képzésről. Rendkívül jó oktatóink vannak, a képzés pedig igazán gyakorlatorientált, magas színvonalú. Szegedet is szeretem, főleg télen, akkor igazán gyönyörű a város. Élvezem, hogy minden közel van, mindenhova könnyen és gyorsan eljutok.





További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *