Felvételi kisokos: kiknek kell fizetniük az érettségi vizsgáért?

Mikor és kinek kell fizetnie az érettségi vizsgáért?


Mindenkinek térítésmentes az érettségi vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig és az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, de mi a helyzet utána?


Fizetős érettségi
Forrás: pixabay.com


A sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája is ingyenes. Térítésmentes továbbá a szakgimnáziumban egy szakmai érettségi és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga.


Azonban minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.


Mennyit kell fizetni?


Középszinten ez az összeg 2018-ban 21 000 forint, emelt szinten pedig ez az összeg 2018-ban 35 000 forint. A fizetési kötelezettségekről bővebben itt olvashattok. A középszintű vizsga díját a középiskolában kell befizetni, az emelt szintű vizsgajelentkezés esetén a vizsga díját minden esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetni.



Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.






Sisak_MagdolnaSisák Magdolna - GTK, pénzügy-számvitel

Azért jöttem ide, mert nővérem is gazdasági szakon végzett, és mondta, hogy ez előnyös a munkaerőpiacon, mert elég jó helyen tudott vele elhelyezkedni. Eddig nincsenek negatív élményeim, bár sokat kell tanulni, de tetszik nagyon a kar, és maga a szak is, ajánlom másoknak is. Diákközpontú, gyakorlatias az oktatás, hasznos ismeretekre teszünk szert.



További hallgatói vélemények >>>