Mikor érdemes változtatni a szakok sorrendjén?

Két hónap múlva kiderülnek a felvételi ponthatárok, addig még sok minden változhat: de mikor érdemes a megjelölt szakok sorrendjén változtatni?


A jelentkezési sorrenden kizárólag egy alkalommal lehet módosítani vagy jelentkezési hely(ek)et visszavonni: az ügyintézési időszakban, legkésőbb 2018. július 11-ig.


Azonban a jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőség. Ez magában foglalja a jelentkezéskor megadott jelentkezési hely bármely adatának (szint, munkarend, intézmény, szak, meghirdetés nyelve) módosítását is.


sorrend


Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrendetek, amely alapján a jelentkezéseit rögzítettétek. Abban az esetben viszont nem érdemes változtatni, ha valamelyik jelentkezési helyen nem sikerült az alkalmassági vizsga, ugyanis sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhettek felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltétek. Ugyanígy nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha meggondoltátok magatokat a jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretnétek valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznétek azt. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani.


Amennyiben visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, annak újbóli aktiválására később már nincs lehetőség! Visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére. A visszavonás végrehajtásakor körültekintően járjatok el és csak azt a képzést jelöljétek meg, amelyet ténylegesen törölni szeretnétek.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Juhasz_Zsolt_kiemeltJuhász Zsolt - GTK, gazdálkodási és menedzsment

Azért választottam Szegedet, mert hiába nagy egyetemvárosról van szó, mégis nagyon otthonosnak éreztem a hangulatát minden korábbi látogatásom során. Nagyon jó, hogy minden közel van a városban, és egy-egy jó buli után egyszerűen hazajuthatok. Nagyon jó a közösség is itt, mindenki nagyon barátságos.


Ujvari_Greta_kicsiÚjvári Gréta – MK, élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnöki Msc

Bács-Kiskun megyéből jöttem, és mivel nem szerettem volna nagyvárosba menni, Szeged ideális választásnak tűnt. Azért maradtam az SZTE-n mesterképzésen, mert az alapszakon megszerettem az egyetemet, és kiváló oktatókkal találkoztam. Nagyon jó volt a közösség is, ami a mérnöki kart illeti, igazi kis családias hangulatról tudok beszámolni. A kar számos lehetőséget kínál a hallgatóknak a munka, a gyakorlatok terén is, akár duális képzést is választhat az érdeklődő.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.