Növelte hallgatói létszámát a 2018-as felvételiben a Szegedi Tudományegyetem

Növelte hallgatói létszámát a 2018-as központi felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem: összesen 5817 új hallgatót vett fel az intézmény. Jelentősen nőtt az informatika, gazdaság, jogi, bölcsész és pedagógusképzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma.


A 2018-as központi felvételi eljárásban 5817-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére: 3761-en alap-, 718-an mester-, 945-en osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat. Állami ösztöndíjas képzésen 4695, önköltséges finanszírozási formában 1122 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen. A legmagasabb pontszámmal – 467 ponttal – az Állam- és Jogtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szak állami ösztöndíjas helyeire lehetett bejutni.


Magas pontszám kellett az állami ösztöndíjas helyekre a jogász (460 pont), a kommunikáció- és médiatudomány (456 pont), az anglisztika (450 pont), a pszichológia (438 pont), a kereskedelem és marketing (430 pont), a gazdálkodási és menedzsment (429 pont), az általános orvos (427 pont), a pénzügy és számvitel (425 pont), a fogorvos (423 pont), a germanisztika (420 pont), valamint az ápolás és betegellátás gyógytornász (411 pont) nappali tagozatos szakokon is.


A munkaerő-piaci igényekhez igazodva jelentősen – a tavalyihoz képest 15 százalékkal –emelkedett az informatika képzési területre felvettek száma, így 898 új hallgató tanulhat ezen a területen. Ugyancsak 15 százalékkal emelkedett a jogi képzési területre felvettek száma is, itt 420 új hallgató kezdi meg tanulmányait. Mintegy 8 százalékkal több – összesen 735 – új hallgató tanul majd a bölcsészettudományi képzési területen, 10 százalékkal több – összesen 641 – új hallgató pedig a gazdaságtudományok képzési területen. 20 illetve 25 százalékkal emelkedett a művészet és művészetközvetítés képzési területre felvettek száma, míg a pedagógusképzésre felvettek száma 8 százalékkal emelkedett.


Továbbra is töretlen az érdeklődés az általános orvosi és fogorvosi képzések iránt, az Általános Orvostudományi Karon 226, a Fogorvostudományi Karon 55 új hallgató kezdi meg az első évét. Szintén munkaerő-piaci trend, hogy nő az érdeklődés a távoktatás és a levelező képzési formák iránt. A Szegedi Tudományegyetemen ez a távoktatás esetében 11 százalékos, a levelező képzési forma esetében 7 százalékos növekedést jelent. A Szegedi Tudományegyetem 8 alapképzési szakot indít duális képzési formában is. Ezek közül jelentősen nőtt a felvett hallgatók száma a gazdaságinformatikus, a mechatronikai mérnöki, a mérnökinformatikus, a mezőgazdasági mérnöki és a programtervező informatikus alapképzési szakokon.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.






Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *