Erasmus partnerek

Szegedi egyetemistaként kitárul a világ: ösztöndíj-lehetőségekkel a Föld körül

A Szegedi Tudományegyetemen több ösztöndíj-lehetőség közül is választhatnak a hallgatók. Nyelvet tanulhat, új kultúrákkal ismerkedhet meg, bővítheti nemzetközi kapcsolatrendszerét - csak néhány azok közül az előnyök közül, amelyet azok a diákok tapasztalhatnak meg, akik külföldön tanulnak.

  • A külföldi tanulmányoknak számos előnye van, többek között: fejlődik a nyelvtudás, bővül a nemzetközi kapcsolatrendszer.
  • Az SZTE több külföldi ösztöndíj programot is kínál:
  • ERASMUS+, CEEPUS, EGT Alap, Campus Mundi, Visegrádi Ösztöndíj Program
  • Az itt tanuló külföldi hallgatóknak köszönhetően pezsgő nemzetközi légkör vár az SZTE-n.

A Szegedi Tudományegyetem a különböző mobilitási programoknak köszönhetően a világ több mint 500 egyetemével áll kapcsolatban.

 

Erasmus+

Az Erasmus+ ösztöndíjat számos okból érdemes igénybe venni: az Erasmus-os hallgatók tanulmányaik során kiváló idegennyelv-tudásra tesznek szert, más kultúrákat ismernek meg, szélesedik a látókörük, szociális kapcsolataik bővülnek, önállóbbá válnak. Megtanulnak csapatban dolgozni, toleránsabbá válnak, és későbbi karrierjük szempontjából is fontos képességeket, készségeket sajátítanak el. A hazatérő hallgatóknak amellett, hogy sikeresek a tanulmányaikban, az önbizalmuk is megnő. Tehát egy más országban eltöltött idő nemcsak életre szóló kaland, de konkrét haszonnal is kecsegtet. Ahhoz, hogy külföldre már megfelelő nyelvtudással érkezzenek a hallgatók, az SZTE Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet számos lehetőséget biztosít.

A pályázás feltételeiről és a jelentkezési határidőkről az egyetemi és főiskolai Erasmus+ koordinátorok tudnak bővebb felvilágosítást adni. Bővebb információ itt.

mobilitas

CEEPUS

A CEEPUS programban a felsőoktatási intézmények nemzetközi tematikus hálózatokat hozhatnak létre, melyen belül hallgatói és oktatói cseréket valósíthatnak meg. Hivatalos CEEPUS országok: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, és Szlovénia. Bővebb információ itt.

 

EGT alap

Tanulási, tapasztalatszerzési célú hallgatói, oktatói, személyzeti mobilitások megvalósítását támogatja az EGT Alap. Az ösztöndíjprogram magyarországi koordinálója a Tempus Közalapítvány, amely a pályázati lehetőséghez kapcsolódó információszolgáltatást, a pályázatírással kapcsolatos tanácsadást, a beérkezett pályázatok kezelését és értékelését, a szerződéskötést és a projektek nyomon követését látja el. Bővebb információ itt.


Campus Mundi

A Campus Mundi ösztöndíjprogramnak köszönhetően egyre több magyarországi felsőoktatási hallgató tanulhat ösztöndíjjal külföldön, fejlesztheti nyelvtudását és hazaérkezését követően kamatoztathatja a külföldön szerzett ismereteit. A Campus Mundi kiemelt célja az is, hogy növelje a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát és elmélyítse, illetve kiterjessze a magyar és a külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatot. Bővebb információ itt.

 

Visegrádi Ösztöndíj Alap

Magiszteri, doktorandusz és más posztgraduális tanulmányi és kutatási projektekhez nyújt támogatást a Visegrádi Ösztöndíj Program. A 2300 euró/szemeszter mértékű ösztöndíjat a V4 országok (Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyel Köztársaság, Szlovák köztársaság) diákjai egy, esetleg két szemeszter idejére (5, ill. 10 hónap) nyerhetik el más visegrádi országokban, a Nyugat-Balkán térség államaiban (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Szerbia és Koszovó), valamint az EU Keleti Partnerség országaiban (Belorusz, Moldávia, Ukrajna, Örményország, Grúzia, Azerbajdzsán) folytatandó tanulmányok vagy kutatás céljából. Bővebb információ itt.

 

kulfoldi_hallgatok_MGK
A 2017/2018-as tanévben 3550 külföldi hallgató tanult a szegedi egyetemen.

Nemzetközi légkör az SZTE-n

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a Szegedi Tudományegyetem a harmadik legnépszerűbb vidéki egyetem a külföldi hallgatók körében. A 2015-16-os tanévben 2632, a 2016-17-es tanévben 3208, a 2017/2018-as tanévben már 3550 külföldi hallgató tanult az SZTE-n. A külföldi diákok a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeznek Szegedre: Kanadától Dél-Afrikáig, Bolíviától Kínáig mind az 5 kontinensről. Indonézia, Guinea, Szaúd-Arábia, Irán, Jamaica – csak néhány a küldő országok közül.

 


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


amin-alawar2Amin Alawar - TTIK: biológia Phd

Libanonból érkeztem Szegedre a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal. Szeretek SZTE-s hallgató lenni, mert elképesztő itt a diákélet. Rengeteg a külföldi hallgató, szinte a világ minden tájáról tanulnak itt fiatalok. A laborban végzett tudományos munka mellett jut idő a kikapcsolódásra is. A város is lenyűgöző, kedvencem a Széchenyi tér.




Frech DánielFrech Dániel – ÁJTK – jog

Úgy gondolom, hogy az egyetemen nagyon családias a légkör, nagyon közvetlenek és segítőkészek az oktatók. Nem is meglepő, hogy mindig előkelő helyeken szerepelünk az országos megmérettetéseken. Ugyanakkor Szeged miatt is érdemes ide jönni tanulni, hiszen nagyon szép, tiszta és rendezett ez a város.





További hallgatói vélemények >>>