Kiemelt_doktori_kepzes

Az SZTE 19 doktori iskolájában a legmagasabb szintű képzésért

Miért az SZTE? Mert a tanulmányait folytatni kívánó diplomás fiatal a Szegedi Tudományegyetem 19 doktori iskolája közül választva vehet részt a legmagasabb szintű oktatásban, szerezhet tudományos doktori fokozatot.

A foglalkozáshoz kötődő doktori címet szereznek az egyetemek gyógyszerész, jogász és orvos szakjain végzett fiatalok, az okleveleket a diplomaosztó ünnepségeken adják át. Tudományos doktori címet a Szegedi Tudományegyetem 19 doktori iskolájában szerezhet a diplomás, a kutatómunka iránt érdeklődő fiatal.


Miért érdemes az SZTE 19 doktori iskolájának valamelyikébe jelentkezni? – kérdeztük Gingl Zoltán professzort. Az SZTE Doktori Intézet igazgatója válaszában hangsúlyozta: a doktorandusz a graduális képzés, a mesterfokozat megszerzése után azzal a tudományterülettel foglalkozhat, amely leginkább felkeltette az érdeklődését. A PhD-hallgatótól elvárás, hogy egy szűkebb tudományterületet sokkal intenzívebben műveljen, mint például egy mesterképzéses hallgató.


Doktoravato_1


– Nagy a doktorandusz szabadsága az általa művelni kívánt tudományterület kijelölésében. De nagy lehetőségek előtt áll a PhD-fokozatot megszerzett doktor is. Mivel megtanulta, miként lehet nagyon a mélyére jutni egy-egy kérdés vizsgálatának és egy probléma megoldásnak, ezt a begyakorlott módszert az élet minden területén képes lesz alkalmazni – érvelt Gingl Zoltán. A professzor hozzátette: az egyetemi oktatóktól elvárás a PhD-fokozat megszerzése, hogy a tárgyukban a lehető legalaposabb tudással rendelkezzenek. De szerinte a PhD-fokozattal rendelkező alkalmazottnak minden piaci szereplő örülhet, mert az ilyen munkatársak lesznek, akik a leghamarabb átlátják az adott terület problémáit, és az adódó feladatok megoldásában is a legalaposabban munkaerőnek számítanak.


Ki és milyen feltétellel jelentkezhet doktori képzésre? A doktori (PhD) képzés a mesterképzés folytatása, mely egyben tudományos kutatómunka végzésével is jár. Doktori képzésre a doktori iskolák témavezetői által meghirdetett kutatási témákra lehet jelentkezni évente kétszer: április 15. és május 15., illetve december 1. és december 31. közötti időszakban. A doktori iskolába jelentkezőnek felvételi vizsgát kell tennie.


PhD_avatas


Az életkor nem akadály – tudtuk meg az SZTE legutóbbi, 2016. január 12-i doktori oklevélátadó ünnepségén, hiszen a PhD-fokozat elérését bizonyító diplomát átvett 79 személy között a legfiatalabb 1990-ben, míg a legidősebb 1955-ben született.


Milyen lehetőségeket kínál az SZTE ezen a téren? A Szegedi Tudományegyetemen 19 doktori iskola működik, ami négy nagy tudományterületet fed le. A doktoranduszok oktatása 2 éves képzési és kutatási, valamint további 2 éves kutatási és disszertációs szakaszból áll. Az SZTE bölcsészettudományi, orvos- és gyógyszerésztudományi, társadalomtudományi, természet- és műszaki tudományi doktori iskoláinak a PhD-hallgatói önálló alkotómunkát is végeznek. A doktoranduszok fejlődését témavezető segíti.


A doktoranduszok állami ösztöndíja az első két évben havi 140 ezer forint, a második két évben 180 ezer forint.


Mely számokkal jellemezhető az SZTE doktori képzése? Az SZTE 19 doktori iskolájában összesen 1265 oktató, 483 témavezető, 223 törzstag közreműködik. A 2017-2018. tanévben összesen 740 PhD-hallgató célozta meg az oktatásnak eme legmagasabb szintjét. Az SZTE doktori iskoláiban 1993 óta 1537 hallgató szerzett PhD-fokozatot.


Doktoravato_2


A bölcsészettudományok területén 5, az orvos- és gyógyszerésztudományok részéről 5, a társadalomtudományok területéről 2, a természet- és műszaki tudományok részéről 7 doktori iskola működik a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE 19 doktori iskolája a 12 karból 6-hoz tartozik: e képzésből az SZTE Állam- és Jogtudományi, az SZTE Általános Orvostudományi, az SZTE Bölcsészettudományi, az SZTE Gazdaságtudományi, az SZTE Gyógyszerésztudományi, valamint az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar vállal oroszlánrészt. Ám a PhD-hallgatók képzésében azok az egyetemi karok is részt vesznek, amelyeken nem működik önálló doktori iskola. Gingl Zoltán igazgató példaként említette, hogy a PhD-hallgatók képzésébenaz az SZTE Környezettudományi Doktori Iskolájában az SZTE TTIK és az SZTE Mérnöki Kar, illetve: a Klinikai Orvostudományi Doktori Iskolában az SZTE ÁOK és az SZTE Fogorvostudományi Kar, a Neveléstudományi Doktori Iskolában az SZTE BITK és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói egyaránt részt vesznek.


Miről tesznek esküt a doktoranduszok? „… A Veritas, Virtus és Libertas szellemében minden igyekezetemmel arra törekszem, hogy a tudományos igazságot a legnagyobb lelkiismeretességgel, szabadon, elfogulatlanul és minél hitelesebben megismerjem, szaktudományom fejlődését további munkámmal elősegítsem, ismereteimet továbbadjam és a Szegedi Tudományegyetem, valamint a magyar tudományosság hírnevét öregbítsem, megbecsülését növeljem…” – hangzik el az SZTE doktori oklevélátadó ünnepségein.


További információk a Szegedi Tudományegyetemen Doktori Intézet honlapján.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Bobkó Anna


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Nagy_EvelinNagy Evelin - GYTK, gyógyszerész

Idehaza Szegeden a legszínvonalasabb a gyógyszerészképzés, ezért is jöttem az SZTE-re az ország másik feléből. Jók a tapasztalataim, bár nagyon nehéz, sokat kell tanulni, de végig lehet csinálni. Gyógyszerészekből hiány van, így ha végzünk, garantált, hogy el tudunk a diplománkkal helyezkedni.



Roop DhanjalRoop Dhanjal – GYTK, gyógyszerész

Európában kerestem olyan egyetemet, ahol kiemelkedő a gyógyszerészképzés, így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre. Kiderült, hogy néhány ismerősöm is itt tanul vagy tanult, és ők is elismerően beszéltek mind a városról, mind a képzésről. Rendkívül jó oktatóink vannak, a képzés pedig igazán gyakorlatorientált, magas színvonalú. Szegedet is szeretem, főleg télen, akkor igazán gyönyörű a város. Élvezem, hogy minden közel van, mindenhova könnyen és gyorsan eljutok.





További hallgatói vélemények >>>