felveteli

Miért érdemes továbbtanulni? Információk vajdasági felvételizőknek

Február 1-jén startol a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszak, amely idén március 1-jéig tart. A Szegedi Tudományegyetem február 9-én nyílt napra várja majd a továbbtanulást tervezőket. Nekik szóló sorozatunkban most a Vajdaságból jelentkező magyar fiataloknak szóló felvételi tudnivalókat gyűjtöttük össze.

A magyarországi felsőoktatási rendszerben a határon túl élő magyar fiatalokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, ha magyarországi egyetemre, főiskolára jelentkeznek, mint itthoni társaikra, tehát jogosultak lehetnek az állami ösztöndíjas képzésben való részvételre is a megfelelő ponthatár elérése esetén. A Szegedi Tudományegyetem képzései iránt különösen komoly az érdeklődés Vajdaságból. A Szerbiából érkező magyaroknak a jelentkezéskor büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk kell határon túli magyar nemzetiségükről.

Ami a külhoni érettségi vizsgákkal kapcsolatos rendelkezéseket illeti, fontos tudni, hogy a magyarországi felsőoktatási felvételi rendszerben elfogadják a Vajdaságban azonos tárgyból tett érettségit, amit az Oktatási Hivatalon keresztül kell elismertetni. Ha a jelentkező olyan dokumentummásolatot nyújt be, amelyet idegen nyelven állítottak ki, akkor csatolnia kell a benyújtott okirat vagy okiratok magyar nyelvű, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (www.offi.hu), vagy magyar külképviseleti szerv, vagy magyar közjegyző által hitelesített fordítását. A kétnyelvű dokumentumoknál, amelyekben magyarul is benne vannak az információk, nincs szükség a fordításra. Minden, külföldön tett érettségi egyébiránt középszintű magyarországi érettséginek felel meg. Amennyiben egy választott szakhoz követelménynek számító tárgyból a felvételiző nem tett érettségit, vagy emelt szintű érettségire van szükség, akkor a Szegedi Tudományegyetemet választó érintettnek be kell jelentkeznie március 1-jéig a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál (Szeged, Rákóczi tér 1.) magyarországi érettségire.

Az egyes képzésekhez tartozó felvételi követelmények megtalálhatóak az aktuális Felvételi tájékoztatóban, illetve elérhetőek a felvi.hu internetes oldalon a Szegedi Tudományegyetemet kiválasztva(http://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?szer_id=36). Amennyiben egy bizonyos tárgy után zárójelben nagy E szerepel, akkor abból kötelező az emelt szintű érettségi. Ha egy szak esetében középszintű a bemenet, vagy nem kötelező az emelt szint, a jelentkező még ennek ellenére is dönthet az emelt szintű érettségi mellett, tekintettel arra, hogy 45 százalékos eredménytől tárgyanként 50 többletpont jár érte.

Nézzünk ezek után néhány kurrens alapszakot, melyek a Szegedi Tudományegyetemen is igen népszerűnek számítanak! Az általános orvosi, valamint a fogorvosi képzésen biológiából, illetve fizikából vagy kémiából is emelt szintű érettségivel kell rendelkezniük a jelentkezőknek. A programtervező informatika szakon matematikából és fizikából vagy informatikából kell vizsgázni, itt nem kötelező az emelt szint. Ami a kommunikáció és médiatudományt, valamint a nemzetközi tanulmányokat illeti, ezek esetében legalább egy emelt szintű érettségi szükségeltetik. Két tárgyat kell választani az alábbiak közül: magyar, matematika, társadalomismeret, történelem, idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol).

A nyelvvizsgarendelet értelmében valamennyi magyarországi képzésen többletpontot ér a szerb nyelvvizsga. A korábbi nyelvvizsgarendelet egyébként tavaly decemberben módosult. Hatályosan úgy rendelkezik, hogy a külföldi (így szerbiai) magyar tannyelvű oktatási intézményben tett érettségi középfokú nyelvvizsgának felel meg az adott ország (így Szerbia) nyelvéből. Két tanítási nyelvű iskola esetében ha a jelentkező magyar tagozaton legalább két közismereti tárgyat minimum két éven át szerb nyelven tanult, majd sikeres érettségit tett, akkor az felsőfokú szerb nyelvvizsgával egyenértékű. Amennyiben pedig a képzés kizárólag szerb nyelven folyik, az érettségi értelemszerűen szintén felsőfokú szerb nyelvvizsgával egyenértékű. Ezeknek a dokumentumoknak az elismertetésével – lásd a fentebb írtakat – az Oktatási Hivatal foglalkozik.

A szerb felsőoktatásban folytatott alapképzés után természetesen lehet magyarországi mesterképzésre jelentkezni. Az azonos alapszakon szerzett diplomával a Magyarországon végzett diákokkal azonos feltételekkel tanulhatnak tovább hazai mesterképzéseken a vajdasági felvételizők is, természetesen elismertetve a kinti dokumentumokat. Minden esetben a képesítési követelmények tartalmazzák, hogy az egyes mesterszakok milyen bemenetekkel érhetőek el.

Az állami ösztöndíjas vajdasági hallgatók részesülhetnek a különböző, egyetemistáknak járó juttatásokból is. A kedvezménytörvény értelmében azonos jogok illeti meg őket a magyarországi felsőoktatásban. Az állami ösztöndíjas képzésre felvételt nyert jelentkezők ráadásként pályázhatnak az emberi erőforrások minisztere által adható ösztöndíjra, ez teszi teljessé a szociális, lakhatási támogatásból, kollégiumi elhelyezésből stb. álló állami ösztöndíjas rendszert.

A magyar felsőoktatási rendszerben, így a Szegedi Tudományegyetemen megszerzett diploma természetesen a szerb fél által meghatározott feltételek mellett odakint is honosítható. Az SZTE minden lehetséges eszközzel segíti az oklevelek honosítását: magyar és angol nyelvű diplomát ad ki, elektronikusan hitelesített indexkivonatot bocsát az érintettek rendelkezésére, illetve igazolni tudja a szakképzettséget és a megszerzett krediteket. Az egyes tanszékektől, karoktól pedig akár a kurzusleírások is beszerezhetőek.

 

SZTEinfo


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.



Csizmar_Adrienn_felveteliCsizmár Adrienn- BTK, szlavisztika-orosz

Szegediként sok jót hallottam az SZTE-ről, és egyáltalán nem akartam itt hagyni a várost és a barátaimat sem. Ezért is döntöttem a lengyel helyett inkább az orosz mellett, hiszen az előbbit csak Pesten tanulhattam volna. Legjobban a TIK tetszik az egyetemen. Nagyon hallgatóbarát, és itt tényleg minden eszköz megvan a nyugodt tanuláshoz. Ez egy olyan hely, ahova szívesen járok vissza mindig.




További hallgatói vélemények >>>