Felvételi hírek

[1] 2 3 (4)> (8)>| 
2024. április 10.


Megkezdődött az ügyintézési időszak a jelentkezők számára

 

2024. március 25-től megkezdődött a felvételizők ügyintézési időszaka az E-felvételi rendszerében.

2024. április 10.

Számomra A tanulás tanulása kurzus számos hasznos új ötletet és tapasztalatot adott. Biztos vagyok benne, hogy további egyetemi tanulmányaim során ezek nagy segítségemre lesznek. Korábban több hatékony tanulással kapcsolatos kurzust elvégeztem, de ez továbbra is tudott új ötleteket adni. Emellett nemcsak tippeket kaptam, hanem a tanulás során bennem zajló folyamatokat is még jobban meg tudtam érteni. Véleményem szerint ez sokat segít, hogy az ember meglássa, miért is fontos különböző módszereket alkalmazni, hogyha új tananyagot szeretne elsajátítani.

2024. március 18.

Kíváncsi vagy, milyen lehet a Szegedi Tudományegyetemen tanulni? Milyen ösztöndíjak, tehetséggondozó programokkal segítjük a szakmai előmeneteled? Milyen kulturális és szabadidős tevékenységek várnak Szegeden?

2024. március 14.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 8395-en jelölték meg első helyen az SZTE-t. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

2024. február 07.
2024. február 05.

A kiegészítésből tájékozódhatnak a jelentkezők, hogy milyen képzésekkel bővült a 2024 szeptemberében induló szakok listája az SZTE-n. Olyan szakokra is lehet jelentkezni, amelyeket decemberben még nem hirdetett meg intézményünk. A kiegészítésben megjelent új szakok a következők:

2024. február 02.

Akár 150 ezer forintos ösztöndíjban is részesülhetnek azok, akik 2024-ben megpályázzák a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémia által meghirdetett SZTE START ösztöndíjat. A támogatásra azok a tehetséges diákok pályázhatnak, akik első helyen jelölik meg a Szegedi Tudományegyetemet, és oda felvételt is nyernek. Az agrár-, mérnöki és természettudományokra épülő szakokra felvételizőket a munkaerőpiaci elvárásokkal összhangban az elbírálás során idén is kiemelten kezelik.

2024. február 02.

„Brit tudósok” és az SZTE hallgatói bebizonyították, hogy a tanulás, a vizsgák is jobban mennek, ha időnként felfrissíted maga egy jó testmozgással. A Szegedi Tudományegyetemen erre számos lehetőséged nyílik, így biztosan megtalálod, a hozzád illő sportolási lehetőséget, helyszínt, társakat.

2024. február 01.

A nagy sikerre való tekintettel 2024 elején újra lehet jelentkezni a Szegedi Tudományegyetem részismereti képzéseire. A részismereti (más néven alapozó) képzések célja, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék az érdeklődési köréhez vagy karriercéljaihoz illeszkedő tudást – ezért ajánljuk a korábban végzetteknek is!

2024. január 30.

„A jó továbbtanulási döntés alapja a stratégia, vagyis a célok és az azok eléréséhez szükséges lépések meghatározása” – hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetem 2024. január 27-i nyílt napján az oktatási rektorhelyettes. Prof. Dr. Gellén Klára mellett az Oktatási Hivatal szakemberei adtak friss információkat a 2024-től érvényes felvételi rendszerről. Az SZTE karai és képzései, az ösztöndíjak és a kollégiumok, a hallgatói élet nyújtotta lehetőségek iránt ezernyi fiatal érdeklődött. A szülők és a pedagógusok is iránytűt kaptak ahhoz, hogy miként segíthetik a diákokat a felvételi stratégia kialakításában.

2024. január 23.

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája kiemelt hangsúlyt fektet az egyetemisták bevezetésére a kultúrába, mind a magyar, mind az európai művészet terén. Az egyetemi művészeti, kulturális élet pedig a város lakossága számára is felpezsdíti a mindennapokat.

2024. január 22.

Szeged, Magyarország harmadik legnépesebb települése nemcsak a Dél-Alföld központja, hanem egy igazi fesztiválváros is. Az egyetem otthona egész évben üdvözli a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat, gazdag kulturális és sokszínű programokkal várja látogatóit.

2024. január 20.

Végezd el a Coursera for SZTE programon belül A tanulás tanulása című online kurzust, és szerezz 5 intézményi pontot a Szegedi Tudományegyetemen!

2024. január 19.

A középiskola végéhez közeledve fontos választás előtt állnak a diákok. Számos kérdés felmerülhet a jövővel kapcsolatban. Ebben segít az SZTE Karrier Iroda pályaválasztási tanácsadása.

2024. január 18.
2023. december 10.

Miközben hazánk tudomány iránt érdeklődő közönsége a Nobel-díj átadó ceremóniát követte, a Szegedi Tudományegyetem a jövő kutatóit hívta csapatvetélkedőre. A december 10-én, a JATE Klubban tartott eseményen együtt tapsoltak általános és középiskolás versenyzők Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. A tudáspróba megszervezésében az SZTE Junior Akadémia is részt vett, illetve bemutatkozott a Csányi Alapítvány, amely mentorált diákokat is hozott a versenyre.

2023. december 08.

Ahogyan arról a 2023/24-es tanév elején beszámoltunk, elindult a Szegedi Tudományegyetemen 2024-es felvételi eljárásához fejlesztett pontszámító kalkulátor: https://pontkalkulator.szte.hu/. Az egyetem a tavalyi évben kezdte meg a pontkalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében pár kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését. A kalkulátor több új funkcióval is bővült.

2023. december 01.

A budapesti Városmajori Gimnázium és a Baár-Madas Református Gimnázium, valamint a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium diákjai végeztek az első három helyen a XII. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen, amelyet november 30-án és december 1-én rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem. Nagy tétje volt a versenynek, hiszen a 2024-es felvételin a szegedi egyetem bizonyos karai intézményi plusz pontokat adnak a legjobb csapatok tagjainak. Díjazták azokat a pedagógusokat is, akik már évek óta felkészítik és elkísérik tanulóikat a versenyre. Kreatív kategóriában is lehetett pályázni, idén a slam poetry műfajában nyújthatták be alkotásaikat a fiatalok.

2023. november 13.

A nagy sikerű, többszáz érdeklődővel bíró szolnoki nyílt nap után a bajai Bácskai Kultúrpalotában folytatja roadshowját a Szegedi Tudományegyetem. Az eseményen, 2023. november 18-án 10:00 és 14:00 óra között bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

2023. november 13.

A Stanford oktatója, Andrew Ng új kurzusa kaput nyit az AI világa felé. Az átfogó tananyag az alapismeretektől a gyakorlati használatig számos tippet, trükköt és információt tartalmaz – így segítve a mesterséges intelligencia működésének megértését és a felhasználói szintű tudás elmélyítését.

2023. november 09.

Mintegy 80 millió forinttal támogatja a Szegedi Tudományegyetem a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő fiatalokat különböző ösztöndíjak révén a 2023/24-es tanévben. Idén először a Start és Start Plusz ösztöndíjak mellett a pedagógushallgatóknak kiírt Zirzen Janka ösztöndíjat is átadták, de az OKTV versenyen elért eredményeket is jutalmazták.

2023. november 06.

Egyre több ország egyre több hallgatója dönt úgy, hogy a legkülönbözőbb ösztöndíjak igénybevételével egy-egy félévre a Szegedi Tudományegyetemet választja. Nem hiába, hiszen az Erasmus Student Network (ESN) Szeged immár több mint két évtizede mindent megtesz azért, hogy a Tisza-parti városba érkező külföldi fiatalok a lehető legtöbb és legizgalmasabb ismeretre, tudásra és élményre tegyenek szert. A szervezetről, amely az ide érkezőket segíti, Kovács-Jerney Leonával, az ESN Szeged koordinátorával, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Képzések irodavezetőjével, valamint Bíró Ivettel, az ESN Szeged elnökével beszélgettünk.

2023. november 06.

A szolnoki Aba-Novák Agóra ad otthont 2023. november 11-én, 10:00 és 14:00 óra között a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett nyílt napjának. Az eseményen bemutatkozik az egyetem 12 kara és Tanárképző Központja is. A felvételizők, szüleik és tanáraik első kézből kaphatnak információt a legfontosabb tudnivalókról.

2023. október 31.

A Szegedi Tudományegyetem országos beiskolázási kampánya keretében széles képzési kínálatának bemutatása mellett a 2024-es felvételi változásokról is átfogó tájékoztatást kínál az érdeklődő középiskolásoknak, szüleiknek és tanáraiknak. A 47 állomásos, nagyszabású roadshow-n ismertetik Magyarország legjobb egyetemének képzésein felül a felvételi követelményeket és a pluszpontok megszerzésének lehetőségeit is.

2023. október 24.

A több egyetemi kart is érintő rakétaépítő-projekt fontos állomás azon az úton, amely komoly légkörkutatási probléma megoldásához is vezethet. A hallgatók a rakétatervezés és -építés során az egyetemen tanultakat is hasznosíthatják, illetve a gyakorlatban próbálhatják ki elméleti ismereteiket.

2023. október 20.

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában Európai Uniós támogatással 2013-ban felavatott SzeReTeD labor (SZEgedi REgionális TErmészettudományos Diáklaboratórium) 10 éves fennállásának tiszteletére az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszterének támogatásával egy természettudományos fókuszú regionális műhelykonferencia-sorozatot szerveznek.

2023. október 19.

A Szegedi Tudományegyetem 6 kara, 29 mesterképzést hirdet a 2023-as keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, állami ösztöndíjas, és költségtérítéses képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

2023. október 18.

Továbbra is töretlen az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetemen az ERASMUS program iránt: a 2023/2024-es tanév első félévében 127 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait Szegeden, míg az SZTE-ről 113 diák utazott az 575 európai partnerintézmény egyikébe. A fél- és teljes tanéves képzések mellett a rövid idejű mobilitások (doktori mobilitás, Blended Intenzív Programok) lehetőségét is kínálja a ki- és beutazó hallgatók számára az SZTE.

2023. augusztus 08.

A Szegedi Tudományegyetemen 2023 őszétől a hagyományos képzéseken túl alapozó képzéseken is lehet tanulni. Az alapozó, más néven részismereti képzések célja, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék az érdeklődési köréhez vagy karriercéljaihoz illeszkedő tudást. A képzésekre augusztus 28-ig lehet jelentkezni.

2023. augusztus 03.

A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma Magyarország vezető nagy egyetemei közül. Az idei eljárásban 7896-an, azaz 1820 fővel többen jutottak be az intézménybe, mint 2022-ben. A harminc százalékos növekedéssel olyan felsőoktatási intézményeket előz meg az SZTE, mint a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

2023. július 28.

2023. július 26-án, a hagyományokhoz híven a Dugonics tér adott otthont a Szegedi Tudományegyetem Pont Ott Parti-jának. Az eseményen az egyetem leendő, jelenlegi és egykori hallgatói, Szeged város lakói, és az itt turistáskodók közül is sokan részt vettek.

2023. július 27.

Harminc százalékkal növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem a 2023-as központi felvételi eljárásban – 7896 új hallgatót vett fel az intézmény, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2023 szeptemberében az SZTE-n.

2023. július 13.

Sportolási lehetőséggel, ügyességi játékokkal, kihívásokkal és rengeteg ajándékkal várja a fesztiválozókat a Szegedi Tudományegyetem július 16-ig az EFOTT-on.

2023. július 12.

Bizonyára már nagyon sokan izgulnak azon, hogy megkezdhetik-e tanulmányaikat szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen. A ponthatárok kihirdetését július 26-án tartják, amit az SZTE szokásához híven idén is fergeteges Pont Ott Partival ünnepel. Fellép a Honeybeast, a Hűvös és a Blues 4 You Band is.

2023. július 11.

Pedagógusképzésre jelentkezők számára hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka Ösztöndíjprogrammal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény. A havi 100 000 forintos ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely nappali tagozatos, szakmai gyakorlatot tartalmazó pedagógusképzésére.

2023. július 03.

A jelentkezők számára néhány nap van még hátra a felvételi ügyinézésben: 2023. július 12-én éjfélig tölthetik fel a még hiányzó dokumentumaikat, módosíthatják adataikat és a korábban megjelölt szakok sorrendjét.

2023. június 20.
2023. június 05.

A Szegedi Tudományegyetem, a Gyulai Tankerületi Központ és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium közös tudománynépszerűsítő programjára több száz középiskolás érkezett a régióból és határon túlról. A június 2-i program találkozási lehetőséget biztosított az egyetem neves előadói, a gyulai és békés vármegyei fiatalok és a város szakemberei számára.

2023. május 31.
2023. május 25.

2023. Június 30-án megrendezésre kerül a régió egyedülálló érettségi záró eseménye az SZTE Érettségi After az IH Rendezvényközpontban!


Az esemény középiskolásoknak(16+) ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Ne habozz hiszen limitáltak a jegyek (600db)!

2023. július 28.
2023. április 04.

Az SZTE TTIK Fizikai Intézet különböző programokat kínál mind a környékbeli, mind az osztálykirándulás keretében érkező iskolai csoportoknak.

2023. április 02.

Kíváncsi vagy, milyen lehet a Szegedi Tudományegyetemen tanulni? Milyen ösztöndíjak, tehetséggondozó programokkal segítjük a szakmai előmeneteled? Milyen kulturális és szabadidős tevékenységek várnak Szegeden?

2023. március 30.

A 2017-ben indított kezdeményezés lehetőséget biztosít az érettségiző diákoknak, hogy áttekinthetőbbé váljanak számukra az egyetemi szakok által támasztott elvárások. A természettudományos anyagok (matematika, fizika, biológia, kémia) mellett elérhetőek a humán terület (magyar nyelv és irodalom, történelem) segédletei is az SZTE Alma Mater YouTube-csatornáján.

2023. március 27.

Gyűjtsük együtt a felvételi pontokat!

2023. április 22. szombat - 11.00-18.00

Szeged, Dugonics tér 13.

 

A 2024-es felvételi eljárástól kezdődően a felsőoktatásba jelentkezők a felvételiben megszerezhető 100 többletpontot az intézmények kínálatából gyűjthetik össze, tehát a lista intézményenként eltérő lehet, emiatt az intézményi pont elnevezést kapta 2024-től. A Szegedi Tudományegyetem 12 karon több, mint 380 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton országos beiskolázással.

2023. március 16.

Az SZTE által hirdetett program, egy egyedülálló lehetőség a 11. évfolyamos középiskolások számára: egy napra ők is egyetemistává válhatnak, betekintést nyerhetnek a mindennapjaikba.

2023. március 13.

Huszonhárom százalékkal nőtt azoknak a száma, akik első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre az általános felvételi eljárásban. Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 9015-en jelölték meg első helyen az SZTE-t, ami a tavalyi 7350 diákhoz képest kiemelkedő növekedés. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre, a távoktatás munkarendre és a mesterképzésekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

2023. február 14.

Rekordszámú jelentkezés érkezett a XII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre. Idén 88 iskolából 580 tanuló (290 csapat) vág neki a megmérettetés első fordulójának, amelynek középdöntőjét március 31-én, fináléját április elsején rendezik Szegeden. A legjobb 24 csapat tanulói az értékes nyeremények mellett, pluszpontokkal gazdagodnak, ami hozzájárulhat a sikeres egyetemi felvételihez.

2023. február 14.

Egyedülálló szabadon választható kurzust hirdetett az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék és az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék. A sci-fi: Reál és humán olvasatok (XA0021-Sci-fi_ReHuO-sci-fi) nevű kurzus bármely nappali képzésben résztvevő hallgató számára felvehető. A két tanszék összefogása azt a célt tűzte ki, hogy a science fiction művek segítségével fejlessze a hallgatók interdiszciplináris gondolkodását.

2023. február 14.

Egészségügyi szolgáltatást nyújtó gazdasági társaság, vagy közfinanszírozású szervezet vezetője, orvosigazgató és akár ápolási igazgató is válhat abból, aki elvégzi a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociálisképzési Kar új, egészségügyi menedzser címen, levelező tagozaton meghirdetett mesterképzését. Az új szak céljáról, hogy milyen ismeretekre tehetnek szert a felvételt nyert hallgatók, és hogy miként kamatoztathatják a tudást, Dr. Buzás Norbert, az SZTE SZAOK docense, az ETSZK tudományos főmunkatársa, a szak felelőse mesélt.

[1] 2 3 (4)> (8)>| 

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Toth_Fanni_felveteliTóth Fanni - TTIK, programtervező informatikus

Az SZTE programtervező informatikus szakján igazán minőségi oktatást kapunk. Ami számomra pozitív, hogy tényleg azt kaptam, amire számítottam, amit hirdettek a nyílt napokon is. Ráadásul, ha valaki ügyes a programtervezésben még esélyt is kaphat, hogy a tanszékünkön dolgozzon. Sokan nem is tudják, de duális képzésben is lehet tanulni, ami nagyon sokat segít a gyakorlatias tapasztalatok megszerzésében, és az egyetem után komoly előnyt jelenthet ez a munkaerőpiacon.



Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.



További hallgatói vélemények >>>