Felvételi hírek

1 [2] 3 4 (5)> (7)>| 
2023. február 10.

A beiskolázást segíti az az ötrészes podcast sorozat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem az év elején indított útjára. A „Hallgatókról hallgatóknak” című beszélgetéssorozat olyan témákat ölelt fel, amelyek az Erasmus program előnyeit, a hallgatók lakhatási lehetőségeit, a munkaerőpiacon való elhelyezkedést, a kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmas lehetőségeket és az ösztöndíjakat is érinti. A témakörök kibontásában az SZTE jelenlegi és egykori hallgatói segítettek.

2023. február 10.

Természettudomány-környezettan szakos tanárképzést indított a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a 2022/23-es tanévtől. A szak elsősorban Z-generációs fiataloknak és azoknak ajánlott, akik nyitottak a komplex természettudományos szemléletre, valamint a tanári pályára és a környezetvédelemre.

2023. február 09.

Táplálkozástudományi mesterképzés címen, levelező tagozaton hirdette meg új szakját a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. Arról, hogy kinek ajánlott a képzés, mi a célja, milyen tudásra lehet két év alatt szert tenni, és hogy miért olyan fontos napjainkban mindez, Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE MK tudományos dékánhelyettese, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke beszélt.

2023. február 08.

A Föld természeti erőforrásainak fenntartható használata, a területi tervezési kérdések megoldása, vagy a nagy felbontású felmérésekre vonatkozó kereslet a mindennapi élet számos területén követeli meg olyan technológiák használatát és integrálását, mint a távérzékelésen alapuló földmegfigyelés és képfeldolgozás, vagy a térbeliségre koncentráló adatbázis-kezelés és digitális térképészet. Éppen erre koncentrál az SZTE egyik új képzése, a geoinformatika mesterszak, amely ötvözi az informatika lehetőségeit a földtudományok sokszínűségével.

2023. február 07.

A tavaszi félévében az ERASMUS+ program keretében 120 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Negyvenhárman teljes tanéves hallgatók, hetvenhét fő pedig a 2. félévre érkezett. Az Orientációs Napok során az érintettek megismerhetik a Szegedi Tudományegyetem szervezeti felépítését, infrastruktúráját és számos praktikus tanácsot kaphatnak, amelyek még könnyebbé és hasznosabbá teszik a Szegeden tartózkodásuk idejét.

2023. február 07.

A vizsgaidőszakban sem álltak le teljesen a Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójához tartozó tevékenységek: átadták a „Jó tanuló – jó sportoló” díjakat. Februártól ismét sportoló hallgatókkal telnek meg a termek és új mozgásformák, angol nyelvű órák is várják az egyetemi polgárokat.

2023. február 02.
2023. február 01.

A 2022/23-as tanévhez hasonlóan, a 2023/24-es tanévben is több új szakot indít a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, a Mérnöki Karon, illetve a Természettudományi és Informatikai Karon hirdet újabb képzéseket a felvételizőknek.

2023. január 30.

Több száz középiskolás látogatott el a Szegedi Tudományegyetem január 28-i nyílt napjára. A felvételizőket, szüleiket és a középiskolai intézményvezetőket, tanárokat képzési kiállítás és tájékoztató előadások várták, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság szervezésében.

2023. január 25.

Akár 150 ezer forintos ösztöndíjban is részesülhetnek azok, akik 2023-ban megpályázzák a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémia által meghirdetett SZTE START ösztöndíjat. A támogatásra azok a tehetséges diákok pályázhatnak, akik első helyen jelölik meg a Szegedi Tudományegyetemet, és oda felvételt is nyernek. Az agrár-, mérnöki és természettudományokra épülő szakokra felvételizőket a munkaerőpiaci elvárásokkal összhangban az elbírálás során kiemelten kezelik.

2023. január 25.

Színház, mozi, múzeum, konditermek és Szeged legismertebb szórakozóhelyei – csak néhány azok közül, ahová diákigazolvánnyal bármelyik SZTE-s hallgató kedvezményes áron juthat be. Igénylésére minden aktív jogviszonnyal rendelkező hallgató jogosult, díjmentesen. Az igénylés menetéről és a lehetőségekről az alábbi cikkben bővebben is olvashatnak leendő hallgatóink.

2023. január 25.

A szegedi egyetem több mint 4000 kollégiumi férőhellyel és lakhatási támogatással várja a hallgatóit.

2023. január 23.

SZTEsók – 30 hallgató, 12 karról, több szakról és évfolyamból. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóiból álló csapat, akik április óta a felvételizők és első évfolyamosok egyetemi hallgatóvá válását támogatják.

2023. január 20.

Pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem. A Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény. A havi 100 000 forintos ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére.

2023. január 18.

Már javában zajlik a 2023-as felsőoktatási felvételi eljárás, az egyetemek, azon belül a karok és szakjaik felelősei pedig mindent megtesznek azért, hogy akik felsőfokú tanulmányaikat szeretnék megkezdeni szeptemberben, a lehető legmegfelelőbb helyet válasszák. Fazekas Melinda, a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodájának szakmai vezetője és Ujhelyi Eszter, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Óvodapedagógus szakos, másodéves hallgatója az alábbi beszélgetésben ehhez nyújt segítséget és beszél az esetleges buktatókról is.

2023. január 17.

A szegedi egyetem több mint 4000 kollégiumi férőhellyel és lakhatási támogatással várja a hallgatóit.

2023. január 16.

Bár az egyetemi felvételi pontszámítás bonyolultnak tűnik, egy új, szegedi fejlesztésnek köszönhetően pár kattintás, és megvan az eredmény.

2023. január 13.

Idén is meghirdette békéscsabai kihelyezett képzéseit a Szegedi Tudományegyetem. A Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikus, a Mérnöki Kar gépészmérnöki, valamint mechatronikai mérnöki levelező tagozatos alapszakjaira 2023. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulás előtt állók.

2023. január 13.

A QS (Quacquarelli Symonds) rangsor alapján Magyarország legjobb egyeteme az SZTE, ezzel a világ egyetemeinek felső 5%-ban vagyunk.

2023. január 13.

Folyamatos az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem standjánál az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon. A továbbtanulás előtt állókat 2023. január 14-ig, szombatig várják az SZTE 12 karának és Tanárképző Központjának képviselői.

2023. január 06.

A Szegedi Tudományegyetem idén is részt vesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet 2023. január 12-14. között rendeznek meg Budapesten, a Hungexpo "A" csarnokában. A hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléjén az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja mutatja be képzési kínálatát. Az SZTE képviselői virtuális standdal is várják a továbbtanulás előtt állókat.

2023. január 06.


Az SZTE Nobel-díjas kutatója, korábbi rektora, Szent-Györgyi Albert is fontosnak tartotta a mozgást: „A sport nem csak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”

2023. január 06.

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodájának legfontosabb feladata, hogy az egyetemi polgárokat bevezesse a magyar és az európai művészetekbe, kultúrába. Közvetítse feléjük a kultúrát, a komolyzenét, a színházat, az előadóművészet különféle válfajait, a könnyűzenét, a képzőművészetet. Biztosítsa, növelje az egyetemi kulturális élet megszokott színvonalát. Célja az egyetemi kulturális élet megismertetése a város lakosságával is.

2023. január 06.

Mediterrán hangulat, pezsgő kulturális élet, több, sokszínű szórakozásra és kikapcsolódásra egyaránt alkalmas lehetőség, amely kétségkívül határon innen s túl egyaránt Szegedre vonzza a fiatalokat.

2023. január 06.

Magyarország harmadik legnépesebb települése nemcsak a Dél-Alföld központja, hanem egy igazi fesztiválváros is. Szeged a virágba borult, napsütötte tavasztól egészen a borongós őszig fogadja a szórakozni és kikapcsolódni vágyókat.

2023. január 06.

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Irodája (NMI) több nemzetközi mobilitási program intézményi szintű koordinálását látja el. Ilyen az Erasmus+ program, a CEEPUS és Makovecz Program, melyeknek köszönhetően a hallgatóknak lehetőségük nyílik egy vagy akár több féléven keresztül egy általuk választott külföldi országban cserediákként tanulni. A lehetőséggel évről évre egyre többen élnek, valamint egyre több országból fogad az SZTE is hallgatókat.

2022. december 22.

A szeptemberben induló osztatlan, alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre 2023. február 15-ig lehet jelentkezni az E-felvételi felületen. A szabályok és tudnivalók a Felvételi tájékoztatóban olvashatók.

2022. december 16.

A Felvételi Tájékoztató legkésőbb 2022. december 31-ig jelenik meg a www.felvi.hu oldalon, mely a Tájékoztató hivatalos honlapja.

2022. november 23.

A Szegedi Tudományegyetemen tervezed a jövődet? Akkor tarts velünk a következő hónapokban! Segítünk felkészülni az érettségire, a felvételire és az egyetemi életre.

2022. november 08.

A Szegedi Tudományegyetem egyedülálló lehetőséget hirdet minden végzős középiskolás számára. A "Tölts egy napot a SZTESÓKkal" programra jelentkezők közül 12 diák 1-1 napra betekintést nyerhet egy egyetemista mindennapjaiba.

2022. október 19.

A Szegedi Tudományegyetem 6 kara, 27 mesterképzést hirdet a 2022-es keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, államilag finanszírozott és önköltséges képzések közül választhatnak. Az érdeklődők november 15-ig a felvi.hu oldalon jelentkezhetnek.

2022. szeptember 30.

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa döntött a 2023-as és 2024-es felvételi szabályairól, az emelt szintű érettségi követelményekről, a minimum ponthatárokról és az intézményi pontok rendszeréről. Az SZTE szakokra profilozott, megújult felvételi követelményei a korábbinál hangsúlyosabban támogatják a kiválóságot, a tanulmányi és iskolán kívüli teljesítményt és az esélyegyenlőséget. A pontrendszer célja, hogy a széles körű képzési kínálatban minden jelentkező a számára legkedvezőbb felvételi pontot szerezhesse meg élethelyzetének, tudásának, korábbi teljesítményének elismeréseként.

A pontok kiszámításában való eligazodást az SZTE-n hamarosan az SZTE felvételi oldalon elérhető pontszámítási kalkulátor is segíti.

2022. augusztus 29.

593 diákot vett fel pótfelvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem, vagyis a legtöbb hallgatót a magyarországi egyetemek közül. Állami ösztöndíjas helyre 277, önköltséges képzésekre 316 hallgató jutott be, így az általános felvételi eljárásban már felvett hallgatókkal együtt összesen 6667 gólya kezdheti meg tanulmányait szeptemberben az SZTE-n.

2022. augusztus 25.

A ReFilamer projektjének lényege egy olyan költséghatékony eszköz, amely a háztartásokban található műanyag hulladékból - elsősorban műanyag palackokból - állít elő 3D nyomtatáshoz használható filamentet, ezzel a bolti filament vásárlásához képest akár 90%-kal is csökkenhetnek a kiadások. Ez az ötlet kiválóan illeszkedik a ZÖLD SZTE vonulatba, mivel környezetbarát technológia. Az SZTE-ről indult projekt a hazai sikerek után már nemzetközi porondon is egyre több elismerésben részesült.

2022. augusztus 23.

Kiváló tanárokkal, magas színvonalú oktatással, online és tantermi részvételi lehetőséggel ismét indulnak emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamok a Szegedi Tudományegyetemen.

2022. augusztus 22.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar büszkélkedhet Magyarország legerősebb, egyetemi szintű, mesterséges intelligenciához kapcsolódó képzésével. Ennek is köszönhető, hogy a Kar Informatikai Intézete által meghirdetett Mesterséges Intelligencia Nyári Táborra, az ország minden területéről, sőt még Szerbiából is jelentkeztek középiskolás csapatok. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete Mesterséges Intelligencia Nyári Tábor megnyitóját 2022. augusztus 22-én, az SZTE TTIK Bolyai épület díszelőadójában tartották.

2022. augusztus 18.

Az SZTE idén is felkerült a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorló Academic Ranking of World Universities listára. Az intézmény világviszonylatban a 701-800. helyen végzett a sanghaji rangsorban, ezzel idén harmadik lett a magyar egyetemek között.

2022. augusztus 17.

Oktatás, kultúra, sport, minden egy helyen az SZTE futurisztikus sátrában 2022. augusztus 24-27. között a SZIN-en! Két gömbsátor és az SZTE saját színpada várja majd a fesztiválozókat az idei Szegedi Ifjúsági Napokon, az IH Rendezvényközpont és a Szegedi Tudományegyetem egyedülálló kooperációjának köszönhetően.

2022. augusztus 16.

A 10 milliárd dollárt érő James Webb-űrteleszkópra szegedi és szegedi kötődésű csillagászok is nyertek kutatási időt. Az eszköz 2022. július 11-én kezdte meg tudományos ciklusát, segítségével az SZTE TTIK Fizikai Intézet Asztrofizikai Kutatócsoportjának munkatársai csillagrobbanások nyomait kutatják majd.

2022. augusztus 15.

Lázban tartja a tudományos világot az emberiség történelmének eddigi legfejlettebb űrtávcsővének üzembe állása, amelynek adataival való kutatásra a Szegedi Tudományegyetem is nyert pályázati időt. A James Webb-űrteleszkóp válaszokat adhat többek közt a galaxisok keletkezéseinek kérdéseire és az exobolygókutatás problémáira is; az űreszköz első, lenyűgöző fotóit nemrég közzétette a NASA. A témáról Gáspár Andrással, az SZTE egykori csillagász hallgatójával, az Arizoniai Egyetem munkatársával beszélgettünk.

2022. augusztus 12.

Több sportolási lehetőség a külföldi hallgatóknak, szorosabb együttműködés a régió sportegyesületeivel, aktívabb kommunikáció. Ezek a témák is szóba kerültek azon az egyeztetésen, amelyen Dr. habil. Fritz Péter, a Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójának rektori és kancellári megbízottja, Dr. Tokodi Margaréta, az SZTE Sportközpont vezetője és a projekt kommunikációjába bevont hallgatók vettek részt.

2022. augusztus 11.

Prof. dr. Csendes Tibor programtervező matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékének egyetemi tanárát, kiemelkedő optimalizálás elméleti kutatása és alkalmazásai területén elért, nemzetközileg is elismert eredményei, valamint közéleti tevékenysége elismeréseként, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesítették. A professzor urat elismerése kapcsán kérdeztük.

2022. augusztus 09.

Zenei, vers-és prózamondó versenyt, vers- és színikritika pályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája.

2022. augusztus 08.

Világbajnok az SZTE hallgatója. Nádas Bence, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója a férfi kajak párosok 500 méteres versenyszámában győzött a kanadai kajak-kenu világbajnokságon, Kopasz Bálinttal. Ez a versenyszám szerepel az olimpia műsorán is.

2022. augusztus 05.

A Szegedi Tudományegyetemre 2022-ben felvételt nyert legidősebb hallgató 67 éves, a legfiatalabb 18, de 23 ikerpár is megkezdheti az új tanévet. Az intézmény összesen 6074 új hallgatót vett fel, így a soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően idén több mint 8000 új diák kezdhet el tanulni az SZTE-n, köztük a Vass lányok is. A három lánytestvérrel a szegedi egyetemmel kapcsolatos tapasztalatikról, jövőbeli terveikről beszélgettünk.

2022. augusztus 02.

Az Európai Unió Bizottsága által meghirdetett pályázaton 52 egyetemi szövetség indult. A 16 nyertes hálózat egyike a European University Alliance for Global Health (EUGLOH), amelynek a Szegedi Tudományegyetem az egyik alapító tagja. A rekordösszegű támogatásnak köszönhetően így további négy éven át biztosan folytathatja küldetését, a januártól már kilenc intézményt tömörítő szövetség.

2022. június 03.

Szívesen kieresztenéd a gőzt mielőtt megtudod, hogy felvettek az Egyetemre? Van egy jó hírünk a számodra: Érettségi after partyt szervez a Szegedi Tudományegyetem!

2022. június 01.

A középiskolás diákok továbbtanulását és tehetséggondozását segíti, ezzel hosszútávon a Dél-alföldi régió gazdaságát is fejleszti az az együttműködési megállapodás, amelyet a Középiskolai Partneri Program (KPP) keretében kötött a régió 30 középfokú oktatási intézményével a Szegedi Tudományegyetem. A szerződés aláírásával az iskolák hivatalosan is az SZTE Partneriskoláivá váltak, ezzel diákjaik számos egyetem által támogatott programban vehetnek részt.

2022. június 01.
2022. május 20.

Két év után ismét személyesen vehette át a Talent és Vállalati ösztöndíjakhoz járó elismerő okleveleket az a 144 hallgató, akik kimagasló eredményükkel kiérdemelték a Szegedi Tehetséggondozó Tanács mintegy 8 millió forint összértékű támogatását. A Rektori Hivatal Dísztermében rendezett Talent Díjátadó Ünnepségen a tanács új tagjait is bemutatták.

1 [2] 3 4 (5)> (7)>| 

esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Szolga_Valentina_kicsiSzolga Valentina – GYTK, gyógyszerész

Már gimnáziumban is Szegedre jártam, így szinte egyenes út vezetett az SZTE-re. Mórahalmi vagyok, így az SZTE helyileg közel van, Szegedet pedig egy vonzó, gyönyörű városnak tartom. Ami nagyon pozitív számomra, hogy a képzés rendkívül gyakorlatorientált, és az egyetemi rangsorokban is jó helyezéseket érünk el.


Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.



További hallgatói vélemények >>>