Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Széchenyi 2020  --  GINOP-2.2.1-15-2016-00006
GINOP-2.2.1-15-2016-00006

A pályázati projekt címe: A gombaipari termékpálya ökológiai gazdálkodásra történő átállásának előmozdítása, termésbiztonság fokozása és új, funkcionális gombaalapú élelmiszerek előállítása



szechenyi2020-erfa

A (fő)kedvezményezett neve: Új Champignons Kft.

Konzorciumi partner: Szegedi Tudományegyetem

Szakmai vezető: Dr. Kredics László

Projektmenedzser: Balogh Szilvia Odett

Támogatás összege (Ft): 655 774 868 Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.09.19.

A támogatás intenzitása (%): 73%





Források megoszlása konzorciumi tagonként

Konzorciumi tag

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Új Champignons Kft.

355 774 869 Ft

242 314 869 Ft

598 089 738 Ft

Szegedi Tudományegyetem

299 999 999 Ft

0 Ft

299 999 999 Ft

Összesen

655 774 868 Ft

242 314 869 Ft

898 089 737 Ft

 

Projekt összefoglaló

A projekt eredményeként egy komplex kémiai, higiéniai, kórtani felmérések eredményeit szintetizáló új innovatív, biológiai védekezésen alapuló csiperkegomba-termesztéstechnológia jön létre. A technológia részét képezi egy, a különböző kártevők és kórokozók nyomon követésére alkalmas monitoring rendszer, valamint egy komplex biológiai védekezési stratégia. A projekt keretében kifejlesztendő biológiai készítmények hatékony védekezést tesznek lehetővé a csiperkegomba-termesztés legfontosabb kórokozóival szemben. Ez a fejlesztés nagy jelentőséggel bír, mivel a gombakultúrákban alkalmazható készítmények száma folyamatosan csökken, jelenleg mindössze két készítmény engedélyezett. A kutatási munka eredményeként képesek leszünk egészséges helyi élelmiszert előállítani a fogyasztók számára, ezáltal hatékonyan hozzájárulva az egészséges társadalom és jólét kialakításához és fenntartásához. A technológia alkalmazásával olyan peszticidmentes élelmiszerek előállítása válik lehetővé, amelyek emelt dózisban tartalmaznak esszenciális mikroelemet, például szelént, cinket, mangánt, illetve D-vitamint. A projekt eredményeként olyan friss piaci és szárított funkcionális gombatermékek fognak rendelkezésünkre állni, amelyek táplálkozás-élettani szempontból rendkívül kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.


Projektmenedzsment elérhetőségei:

cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13., 117. iroda

tel.: +36-62-544-830

 

Projektmenedzser: Balogh Szilvia Odett

e-mail: balogh.szilvia@gmf.u-szeged.hu

 

Pénzügyi vezető: Magony Alexandra

e-mail: magony.alexandra@gmf.u-szeged.hu