2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  21. szám - 2005. november 28.  --  Egyetemi élet
Marokkóban kitüntetve
„A világ tágabb Európánál” – vallja J. Nagy László, a SZTE BTK Történeti Intézet Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. November 16-a nemzeti ünnep Marokkóban, 1955-ben ezen a napon tért vissza kétéves száműzetéséből V. Mohamed Ben Juszuf király, és ezzel kezdődött el az a folyamat, amelynek végén, 1956. március 5-én Franciaország elismerte az ország függetlenségét.  J. Nagy Lászlót augusztusban kérték fel Marokkóból, hogy vegyen részt az eme esemény ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett konferencián. A konferenciát a miniszterelnök nyitotta meg, a minisztertanács is jelen volt, és a külügyminiszter elnöklete alatt zajlott ennek a minisztériumnak az épületében. Az Észak-Afrika történetével régóta foglalkozó tanár franciául tartotta előadását, melynek címe Marokkó függetlensége, Afrika felszabadulása volt, ezen belül is főként V. Mohamed szerepét vizsgálta magyar levéltári források alapján.
A francia protektorátus alatt a marokkói uralkodóház feje V. Mohamed volt, de francia beleegyezés nélkül semmit sem tehetett. Ő azonban a nemzeti függetlenségi mozgalom élére állt, ezért a franciák letartóztatták, és 1953 augusztusában Madagaszkár szigetére száműzték. Később fegyveres gerillamozgalom bontakozott ki Marokkóban, és mivel a franciák Algériában is háborúztak, rákényszerültek arra, hogy 1955 novemberében visszaengedjék az egykori uralkodót, aki viszont nem hagyott fel korábbi terveivel, így neki köszönhetően országa 1956-ra elnyerte szuverenitását. Az 1961-ban elhunyt uralkodót hazájában nemzeti hősként tisztelik. J. Nagy László sok olyan jelentést talált levéltári kutatásai során, amelyek Marokkóval, illetve V. Mohameddel foglalkoznak. Az akkori magyar külügy értékelte azt, hogy az uralkodó a függetlenségi mozgalom élére állt. Miután független lett Marokkó, V. Mohamed volt az (és Moszkvában ezt is nagyra értékelték), aki Casablancába 1961 januárjára összehívta azt az értekezletet, amelyen megszületik az Afrikai Egységszervezet. Egyetemünk tanára előadásában arról is beszélt, hogy a Szovjetuniónak mik voltak az elképzelései és politikája a térség országaival kapcsolatban.
J. Nagy László arra a legbüszkébb marokkói útjával kapcsolatban, hogy „az ötvenedik évfordulóra kiadott emlékérmet a kormány nekem is megadta. Magyarországról tudomásom szerint én kaptam meg egyedül.” 
D. T.
Bezár