2024. március 19., kedd English version
Archívum  --  2005  --  21. szám - 2005. november 28.  --  Egyetemi élet
Nyílt nap a Mezőgazdasági Főiskolai Karon
A pályaválasztás előtt állóknak kívántak segítséget nyújtani az SZTE MFK oktatói és diákjai a nyílt nappal, ahol részletes információt kaptak a hódmezővásárhelyi karról az érdeklődők. Csorbáné Tóth Marianna főigazgató-helyettes az intézményben folyó BSc szintű képzésről számolt be a tájékozatón. Az idei tanévtől hazánkban mindössze két főiskolán indult el ez a képzési forma, a többi oktatási intézmény a 2006-os tanévtől vezeti ezt be, így egyelőre a leendő hallgatók keveset tudnak az új rendszerről.
A főigazgató-helyettes a hároméves képzés előnyét egyrészt a gyakorlati oktatásban látja. A munkaerőpiacon általában fiatal diplomásokat keresnek, de külön kikötés sok helyen, hogy szakmai gyakorlattal rendelkezzen az állásra jelentkező. A jórészt elméleti felkészültséget adó oktatási rendszerünk ezt nem tudta eddig megfelelő módon biztosítani, de a BSc szintű képzésbe épített féléves gyakorlaton már kellő tapasztalatot szerezhetnek a fiatalok – hangsúlyozta. Külön előny, hogy az egységes rendszer biztosítja az oktatási intézmények közti átjárhatóságot, akár külföldön is elvégezhető lesz egy-egy szemeszter, emellett pedig az Európai Unió minden tagállamában elismerik a diplomát.
A hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolai Karon nappali és levelező tagozaton indult az új képzés, melyen három szakirány közül választhatnak a jelentkezők. A mezőgazdasági vállalkozó és környezetgazdálkodási, az agrárgazdasági és logisztikai, valamint a vadgazdálkodási területekkel ismerkedhetnek meg jobban a hallgatók. A távoktatás iránt érdeklődők még a hagyományos szakirányok közül választhatnak: állattenyésztés, növénytermesztés és kertészet, vadgazdálkodás és ökonómia.
Csorbáné Tóth Marianna főiskolai docens elmondta, a meghirdetett szakirányok természetesen változtak az idők folyamán, hiszen igazodniuk kell a piaci igényekhez. Ma talán nem annyira preferált a mezőgazdasághoz és állattenyésztéshez kapcsolódó felsőfokú képzés, de ez később gondot fog okozni az egész agráriumban. Példaként Dániát említette, ahol az igényelhető hitelek mérete vagy akár bizonyos növényvédő szerek használata is diplomához volt kötve.
Az MFK-n végzettek nem kizárólag gazdálkodással foglalkozhatnak, hanem például a közigazgatásban is el tudnak helyezkedni diplomájukkal – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes. További szakok indítását is tervezik a jövőben, a vidékfejlesztés és a kerámia szak kerülhet be a főiskolai kar kínálatába.
V. A.
Bezár