2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  Egyetemi élet
Magyarországon iskolaorvosi ellátás csak az általános és középiskolákban van, a felsőoktatásbeli hallgatók számára ugyanúgy, mint más, tizennyolcadik életévüket betöltött embereknél, felnőtt háziorvosi ellátás működik. A környező országokból származó magyar anyanyelvű diákoknak is választaniuk kellene itt orvost, mert TB-ellátásra jogosultak, TAJ-kártyával rendelkeznek. Hazánkban a gyógyítás úgynevezett területi ellátási elv alapján működik, ami azt jelenti, hogy mindenkit ott látnak el, ahol megbetegszik. Ebben az esetben tehát a  háziorvosnál kell jelentkezni, aki köteles ambulánsan ellátni a beteget. Igaz, hogy ez plusz adminisztrációs költséggel jár, de ezért ezek az orvosok a TB-től pluszpénzt kapnak. Az orvos sürgős esetben házhoz is megy, s igénybe vehető a központi ügyelet is, délután négytől reggel fél nyolcig.
A legtöbb vidéki hallgató nem váltott orvost, amikor Szegedre jött tanulni, akkor sem, ha tudta, hogy valószínűleg ideje legnagyobb részét ebben a városban fogja tölteni, így amikor beteg, nem tudja, kihez forduljon. Sokkal kényelmesebb lenne az orvosok és a páciensek számára is, ha a hallgatók nem húzódoznának attól, hogy áthozzák a kártyájukat, hiszen a beteg is jobban bízik egy olyan orvosban, akit rendszeresen látogatásai során megismert, és a szakember munkáját is megkönnyíti, ha a páciense kórtörténetét első kézből ismeri. A kártya áthozatala nem olyan bonyolult procedúra, mint azt a legtöbben feltételezik: ha sikerült olyan orvost választani, aki vállalja a hallgató ellátását, akkor az ügy adminisztrációs részét az orvosok intézik el egymás között. Mivel a magyar egészségügyi rendszer biztosítás alapú, így ahhoz, hogy valaki háziorvost váltson, nem szükséges bejelentett lakcímmel rendelkeznie, mivel az ellátás a biztosítási jogosultság alapján jár neki.
A szakellátás igénybe vételéhez is TB-kártya és személyi igazolvány szükséges. Vannak olyan problémák, melyekkel egyenesen szakorvoshoz érdemes fordulni, ilyen a szemészet, fül-orr-gégészet, bőrgyógyászat, traumatológia, urológia, nőgyógyászat és a pszichiátria. E helyekre nem kell beutaló, a többi szakrendelésre azonban beutaló szükséges, amit a háziorvostól lehet kérni.
A Szegedi Tudományegyetemen komolyan veszik a prevenciót. Az adatok azt mutatják, hogy egyetemünkön a hallgatók közel hetven százaléka sportol rendszeresen. Szerencsére azok a félelmek, mely szerint az Ady téri sportlétesítmény elköltözésével csökkenni fog a sportközpont látogatottsága, nem igazolódott be, mivel a Hattyas soron létrehozott központ felszereltségében és szolgáltatásaiban is felülmúlja a régi egységet, és ez a hallgatók számára is igen csábító. Bővültek a testneveléskurzusok is: akár jóga, falmászás, búvárúszás, tánc, küzdősport, vagy capuera órát is választhatnak a hallgatók. Mindezek mellett a tanszék kapcsolatban áll egy sportorvossal is, aki átnézi a vélt vagy valós problémákról hozott papírokat, és külön, könnyített kurzusokra (XXL torna, úszás, gyógytestnevelés, jóga) küldi a hallgatót, de a mozgást csak a legritkább esetben vonja meg a fiataloktól. Biztató, hogy a testnevelés különböző foglalkozásai szinte kivétel nélkül elkelnek, sőt, a kötelező óraszámon kívül is sokan látogatnak különböző sportlétesítményeket. Az egyetem arra törekszik, hogy igényt teremtsen a mozgásra és az egészségesebb életmódra.

ulo_lepcso_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár