2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  Fókusz
Szegedi fölsőiskolásnak lenni még egy szegedi középiskolásnak is élmény, hát még annak, aki máshonnan érkezik ide. Alapos elemzés végén szerkesztőségünk arra az álláspontra jutott, hogy legalább tíz érv szól az SZTE mellett.
1. A képzés színvonala nemzetközi összevetésben is kiemelkedő. Az egyetem a tudományos teljesítmény alapján a világ élvonalába tartozik: egy kínai összehasonlító vizsgálat a két legutóbbi esztendőben Magyarország legjobb és Közép- Európa egyik legkiválóbb intézményének minősítette a szegedit. A hallgatói érdeklődés is visszaigazolja ezt a magas kvalitást, hiszen 2004-ben a budapesti ELTE után a Szegedi Tudományegyetemre adták be legtöbben a jelentkezésüket.
2. A szegedi egyetemistának van és lehet is jövőképe. Diplomája versenyképes lesz, mert aki innen pályázik egy állásra, az az előzetes rangsoroláskor pusztán a képzés helye miatt előnyt fog élvezni a többi pályázóval szemben.
3. A képzés - ami nem azonos az oktatással, hanem magába foglalja az egyéni és csoportos tanulás sokféle formáját, sőt még a „hely szellemiségét" is – rendkívül intenzív. Szokták mondani, hogy az első félévben mindenki csak kapkodja a fejét, annyi új hatás éri. De ez a félév elegendő is ahhoz, hogy a diák magabiztosan lépjen át egy másik létformába: az életet, a helyzetét élvező hallgatóéba.
4. Sokan bizonytalanok abban, hogy jól választottak-e maguknak szakirányt. Meg kell nyugtatnunk a kétkedőket: ez a természetes. Az élet annyi változtatási lehetőséget rejteget, s oly sok a pályamódosító igény is, hogy ezekre a kérdésekre csak egy gazdag választékkal rendelkező felsőoktatási intézmény adhat választ. Itt a legnagyobb a variabilitás, itt lehet a legszélesebb öleléssel magunkhoz szorítani a sokféle tudást. Szeged szinte minden képzési igényt ki tud elégíteni.
5. A nyitott hallgató nagyon gyorsan ráérez a szegedi kultúra ízére. Koncertek, színházi előadások, kiállítások, irodalmi estek, közéleti rendezvények százszám várják a városnak karaktert adó egyetemistákat. Szeged városa büszke arra, hogy egyeteme révén egy kisvárosnyi vendégsereget fogadhat falai között. Sőt: a speciális szegedi kultúra első sorban az egyetemről kapott vaskos kövekből építkezik.
6. Ha a távolból érkezett hallgató veszni látja sportpályafutását, mert ide kellett költöznie, sürgősen felejtse el ezeket a rossz érzéseket. Szeged minden sportágban megadja a lehetőséget arra, hogy a testmozgástól a professzionális versenyzésig bárki megtalálja benne a neki megfelelőt. Aki pedig csak műélvező akar lenni, számos sportág kiválóságait láthatja a csarnokokban, az uszodában és a pályákon.
7. Bulizni pedig kell. Nos, az éjszakák tartalmas eltöltésére különösen jó alkalmakat tartogat ez a város. A sörözgetős délutánokra pedig ott van az a néhány tucat diáktanya, ahol életre szóló barátságok és szerelmek köttetnek. A rengeteg fiatal éltető ereje még a másnaposságot is legyűri – állítják komoly szakemberek.
8. Az SZTE számos lehetőséget biztosít arra, hogy hallgatói külföldi képzésen vehessenek részt. Egy bölcs diák képes lehet arra, hogy okosan beosztván az idejét és a kapacitását, több külföldön töltött félévvel gazdagítja egyetemista élményanyagát. A sok szolgáltató iroda közül egy ennek a lehetőségeit tárja a hallgatók elé. Nyelvtudás, világlátás és jövőkép – e három kulcsszó jellemzi ezeket az ügyeket.
9. Nem szeretnénk túl messzire láttatni, de a tudatosabbak – és a Szegedi Egyetem e számát olvasó szülők – számára elmondjuk, hogy az SZTE az életmegoldások tárháza. Itt meg lehet alapozni a kutatói pályát, itt komoly jövőkép rajzolható. Csak észre kell venni a nagy tanáregyéniségektől kapott, mellesleg teljesen egyértelmű jeleket.
10. Az SZTE lényege egyébiránt a szegediség maga. Aki csak négy évet tölt itt, egy életre szegedinek vallja magát. Eltelik majd tíz-tizenöt év, s bármerre járva azt tapasztalja az egykori hallgató, hogy Szeged nevének kiejtése azonnal mosolyt rajzol egy másik szegedi ajkára. Mert Szeged legmagyarul azt jelenti: színes, melengető, romantikus.
Ezért a tudásért érdemes idejönni.
Dlusztus Imre

kongressz1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár