2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  GTK
Mint egy igazi, nagy család
A Gazdaságtudományi Kar az SZTE legfiatalabb, ugyanakkor legdinamikusabban fejlődő kara. Amellett, hogy szakmai és infrastrukturális téren rövid idő alatt óriásit lépett előre a GTK, országos felmérések igazolják, hogy a hallgatók rendkívül jól érzik itt magukat.
A Ferenc József Tudományegyetem Kolozsvárról 1921-ben költözött Szegedre, azonban a közgazdászok képzése csak 73 év múlva, 1994-ben indult. Az ezt követő sikeres akkreditációs eljárás után 1999. július 1-jén megalakult a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, Farkas Beáta dékán asszony vezetésével. A kar vezetője azt tartja az elmúlt évek legnagyobb eredményének, hogy a szakma mára befogadta a szegedi közgazdászokat, a patinásabb régi intézmények, mint például a pécsi vagy a budapesti is egyenrangú félként tekintenek rá.
A GTK-n a múlt tanévben átszervezték a tanszékeket intézetekké, hogy így is fejlesszék a karon folytatott tudományos műhelymunkát. Három intézetet hoztak létre: az Üzleti Tudományok Intézetét Veres Zoltán igazgatja, a Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézetét Botos Katalin professzor asszony vezeti, a Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézetet pedig Lengyel Imre irányítja. A karon jelenleg többféle képzési rendszer él egymás mellett. A nappali tagozaton végezhető közgazdász-gazdálkodási szak mellett levelezős (kiegészítő egyetemi közgazdász, MBA menedzserképző, jogász-közgazdász, mérnök-közgazdász, gazdálkodástudományi, francia-magyar menedzser), esti (orvos/gyógyszerész-közgazdász, egészségügyi menedzser), illetve távoktatásos (közgazdász-gazdálkodási, Európa-tanulmányok) képzésben vehetnek részt a diákok. A GTK sokrétű levelező, távoktatásos és esti képzési programjainak sikerét bizonyítja, hogy jelenleg hatvan százalék körül van a nem nappali tagozatos hallgatók aránya a karon. Mindezek mellett természetesen különös szeretettel fogadják a nappali tagozatra jelentkezőket.
 
A GTK-t vonzóvá teheti, hogy a karon végzett hallgatóknak rendkívül jók az elhelyezkedési esélyeik. Fotó: N. L.
 
 Farkas Beáta nagyon büszke arra, hogy a hallgatók jól érzik magukat ezen a karon. Részint a sok fiatal oktató, részint a középkorosztály szemlélete miatt kiváló az oktatók és a hallgatók kapcsolata. A megfelelő szakmai képzés, a széleskörű elhelyezkedési lehetőséget nyújtó diploma mellett a szegedi GTK óriási előnye, hogy itt a személyesebb kapcsolatok, a közvetlenebb oktatási forma révén sokkal többet meg lehet tanulni, jobban ki lehet bontakozni. A hallgatók körében nemrégiben készített országos felmérés szerint a magyarországi egyetemek összes kara közül a szegedi GTK első helyen áll az intézményi légkör (intézményi demokrácia, hallgatói önkormányzat tevékenysége, oktatók és hallgatók viszonya, stb.), valamint az újra ide jelentkezők aránya tekintetében (a szegedi GTK-sok 97,7 százaléka újra ide jelentkezne!). Emellett a szegedi GTK a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészkara mögött második helyen áll a hallgatók intézményi menedzselése, az oktatók segítőkészsége tekintetében. Idézet az „Egyetemek mérlegen” című könyvből: „A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán alig akadt olyan hallgató, aki ne úgy nyilatkozott volna, hogy ha ismét döntenie kellene, jelenlegi intézményét választaná. A szegedi közgazdaságtudományi kar megítélése igen egységes volt miden vonatkozásban: mind az elhelyezkedési, mind az intézmény légkörét meghatározó szempontok tekintetében elégedett hallgatókkal találkozhatunk. Különösen kiemelkedő az intézmény légkörével való általános elégedettség, ami valószínűleg nagymértékben hozzájárul az erős intézményi kötődés kialakításához.” – A személyre szabott törődés jobban segíti a hallgatók egyéni fejlődését, ez pedig mindenképpen mellettünk szól a nagy intézményekkel szemben – kommentálja a felmérést Farkas Beáta. – Többségében fiatal, dinamikus oktatók dolgoznak itt, akik kiváló kapcsolatot alakítanak ki a hallgatókkal. Bármiben szívesen segítenek, bizalommal fordulhatunk hozzájuk. Ugyanakkor a kar technikailag is jól felszerelt, s naprakész a tananyag – vélik Tarjányi Szilvia és Vincze Katalin, ötödéves közgazdászhallgatók.
A szegedi Gazdaságtudományi Kar dinamikus fejlődését, az előrelépésre való állandó igényét bizonyítja, hogy nemrégiben megvették a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola volt épületét is, amit reményeik szerint minél hamarabb igénybe is vehetnek oktatási célokra. A GTK-t vonzóvá teheti a jelentkezők számára, hogy a karon végzett hallgatóknak rendkívül jók az elhelyezkedési esélyeik. A kar dinamikus fejlődését mutatja az is, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik első helyen a Szegedre jelentkeznek. A kar fiatal oktatói gárdája egyre nagyobb számban vesz részt nemzetközi konferenciákon. Az intézmény kiterjedt nemzetközi (finn, francia, német, olasz, spanyol) kapcsolatrendszerrel rendelkezik immár. Rendszeresek konferenciáik, konferencia-kiadványaik is. De minthogy a kar nem csupán számokkal, adatokkal írható le, fontos hangsúlyozni, hogy a portás bácsi kitűnő pörköltfőző tudománya, s a Honvéd téri épület macskaállománya nélkül se lenne GTK a GTK – na és persze a hallgatói nap a maga játékos vetélkedőivel ugyanúgy hozzátartozik a kar életéhez, mint a szokásos éves tudományos konferencia. Okoz-e mindezek után a kedves olvasónak meglepetést, hogy a tanárok ugyanúgy részt vesznek a vetélkedőkben, mint a hallgatóik? A szegedi GTK tényleg egy igazi, nagy család.
P. M. L.
 
 
Adattár
Szegeden 1994 óta van közgazdászképzés, a GTK 1999-ben alakult. Nappali tagozaton közgazdász diploma szerezhető. 2004 őszén összesen 1748 hallgató járt a karra: közülük nappali tagozaton 742, esti tagozaton 111-en, levelezőn 331-en, távoktatásos képzésben 564-en tanultak. A képzés 3 intézetben, s egy, az ÁJTK-val közös tanszéken zajlik. A karon Közgazdaságtani Doktori Iskola is működik, három alapprogrammal.

_MG_20422_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár