2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2005  --  22. szám - 2005. december 5.  --  Hangsúly
Hogyan van jelen a zsidó vallásban az adakozás?
– A Talmud egyik Misna fejezetében van egy tanítás, amely azt mondja, hogy a világ három alappilléren nyugszik – kezdi válaszát Markovics Zsolt szegedi főrabbi. Az úgynevezett Tórán, azaz a zsidó hagyományokon, a szent szolgálaton, ami régen a papi szolgálatot jelentette, de ma már a munkára vonatkozik, és harmadikként jelöli meg az adományozást. A zsidó hagyományokban a legnagyobb mérvű adományozás csendben történik. Ez azt jelenti, hogy az adományozó nem fedi fel a kilétét, így aki az adományt kapja, nem tudja, honnan ered az. Régen az egyes hitközségeknél voltak különböző szervezetek, amelyek az adományokból tartották el magukat. Ha csak a szegedi hitközség háború előtti történelmét nézzük, akkor a fiú- és lányegyesületek is a karitatív adományokból tudták fenntartani magukat. Szegeden nagyon híresek volta régen az úgynevezett Hólabdaestélyek. A város egyik nagy termében valamelyik karitatív szervezet táncos mulatságot szervezett, és a befolyt összeget jótékony célokra használták fel.
Mintha régen nagyobb hangsúlyt helyeztek volna az adományozásra.
– Egyrészt igen, másrészt nem. Ma, amikor az adományozásról beszélünk, nagyon fontos megemlíteni azt a kétszer egy százalékot, amit szabadon felajánlható bármelyik egyháznak is. Ha a hitközségi tagjainkat nézem, akkor a heti Tóraolvasásokon, amikor felhívnak valakit a Tórához, az általában adományt ad. Két hitközségi tagunk nagyon szerény anyagi körülmények között él szeretetotthonunkban. Ennek ellenére aligha történhet meg az, hogy ne adjanak kétszáz vagy ötszáz forintot valamilyen célra. Így nem tűnik nagy összegnek, de aki tudja, milyen helyzetben vannak, az látja, hogy ez egy óriási áldozat tőlük. A hitközségben ezért nem érzékelem azt, hogy az adományozási kedv csökkent volna. Ha társadalmi szinten nézem, akkor viszont azt kell mondani, hogy az elmúlt években valóban csökkent a jótékonykodási kedv. Hogy mi ennek az oka, azt nem tudom megmondani.
A szegedi hitközség milyen jótékonysági szervezetekkel működik együtt?
– A budapesti szociális alapítványunkkal, akik rajtunk keresztül juttatják el a rászoruló hittestvéreknek a száraz hideg csomagot. Van egy szeretetotthonunk is, ami a szó szoros értelmében szeretetotthon, mert tekintet nélkül az anyagi helyzetre, bárki beköltözhet ide. Kimondottan karitatív szervezetünk a Hagyomány Alapítvány, amely lehetőségeihez mérten szociális és karitatív célokat támogat.
Bezár