2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  20. szám - 2005. november 21.  --  Hangsúly
Az underground kultúrához a következő kifejezéseket szokták kapcsolni: ellenállás, deviancia, alternatív kultúra, bizarr, deviáns, támadó, avant-garde, titkos, illegális. Ezekkel szemben a mai nyugati trendekben az „underground" újra divatos – de ez a szó már csak egy jelentés nélküli jelzővé silányult. Például a www.getunderground.com – egy olyan – igényes és jó minőségű – magazin, ahol érdekes interjúkat, képeket és verseket lehet olvasni. A lap mottója: „engedd a kreatív lelket szabadon, és hagyd repülni, és az underground társadalom mikroból makróvá nő”.  A magukat sub-mainstreamnek, a fő áram alattinak definiáló lap meg sem próbálja azzal álltatni az oda látogatót, hogy valami ellen küzdenek, hogy létezik olyan ideológiájuk, ami a jelen általános törekvéseivel ellentétes. A kreativitás divat és divatos, nagy tömegeket mozgat meg, ergo nem lehet underground.
A www.democraticunderground.com egy keményen Bush-ellenes oldal, a www.underground.net negyedik mondata szerint Bruce Willis honlapja él, és jól van, a www.idolunderground.com az egyik legtrendibb zenei honlap, amit valaha láttam. Ennyit a szó huszonegyedik századi jelentéséről.
A huszonegyedik század legismertebb underground mozgalmának a squad-ot, a házfoglalást tartják A foglalók ideológiája szerint az egyes helyeknek szellemük van, így nem lehet tulajdonosuk, és emiatt a szellemiség miatt kell az adott helyet magasabb közösségi célnak szentelni – így lett kalózrádió állomása, hajléktalan szálló vagy étterem néhány házból szerte e világon. A házfoglalás tiltakozás a közterek elhanyagoltsága, a fiatalok lakás-problémái, a műemlékvédelmi intézkedések eltussolása és a hajléktalanság ellen. A squatterek kultúrateremtő küldetését a nyugati államokban mára jobbára elfogadták, és az állam is leeresztett pillákkal néz el az ilyen események fölött, így éppen ezért a sikeres squat már nem underground. De az akció kivitelezése az – maga a tett törvényellenes, titkos tervezést és elhivatottságot igényel a magasztos eszmék irányában. De lehet underground az, ami az is, meg nem is?
Bezár