2024. április 23., kedd English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Hangsúly
A szegedi önkormányzat tavaly jelentős módosítást hajtott végre a szociális szférában, a lakáshoz jutási támogatásokat a kormány lakáspolitikájával összhangban két lépésben változtatta meg. Az első lépcsőben tavaly az eddig hét-nyolc éve változatlan önkormányzati támogatásokat emelték – így például az első lakást szerző fiatal házasokat támogató összeget, ami minden szegedi lakhelyű házaspárnak jár, a duplájára nőtt, így immár háromszázezer forintot kaphatnak az igénylők. A többi támogatási formát szociális alapon bírálják el, mint például a gyermekre jutó támogatások, amit gyermekenként százezer forintra emeltek, illetve a szociális helyzettől függően félmillió forintot lehet kapni, valamint ezeken felül további ötszázezer forint kamatmentes hitelt lehet igényelni. Ennek értelmében egy átlagos család körülbelül egymillió forint önkormányzati támogatást kaphat, de ez az összeg a gyerekek számától, és a szociális helyzettől függően akár másfélmillió forint is lehet. Tavaly mintegy százhatvan család kapott ilyen formában támogatást, és az önkormányzat erre az évre is azt tervezi, hogy körülbelül ennyi családnak tud majd segíteni ebben a formában. Más kérdés, hogy ilyen szociális helyzet mellett aztán milyen banki hiteleket kaphatnak, és azoknak a törlesztőrészlete mekkora megterhelést jelent a családnak.
A második lépcsőt idén februárban a Fészekrakó programmal kapcsolatos módosítások jelentették. Csökkentették az önkormányzati támogatásokhoz szükséges önerő nagyságát ugyanúgy, ahogy a Fészekrakó programban is van – így most már nem negyven-ötven százalékos önerőt követelnek, hanem sokkal kisebb, tíz-húsz százalék közötti tőkével is megelégszik az önkormányzat – mondta el lapunknak Solymos László, a szegedi polgármester kabinetfőnöke.
Szeged az önkormányzati lakásállományát az elmúlt két évben jelentősen bővítette: százötven új lakást építtettek ebben az időben, amekkora nagyságrendű bővítésre előtte öt-hat év alatt került sor. Önkormányzati lakáshoz szociális alapon lehet jutni általában, valamint vannak szolgálati lakások, például a színház vendégművészei számára.  A lakásállomány nagy részében fiatalok, illetve kisgyermekes családok élnek, akik öt évig használhatják a lakást.
A szegedi építési vállalkozók nem panaszkodnak – az utóbbi néhány évben egyre több társasház nőtt ki a földből szinte egyik évszakról a másikra. Lobozár József, a Real Hungary Kft. értékesítési vezetőjének tapasztalatai szerint gyakorlatilag mindenféle korosztály keres lakásokat – a fiatalok elsősorban első lakás megszerzésére törekednek, az idősebbeknél sokszor fordul elő, hogy a nagyobb magánházat váltják le a kényelmesebb, kevesebb munkával járó társasházi lakásra, illetve gyermekes házaspárok keresnek nagyobb lakásokat. „Tapasztalatom szerint a fiatalok inkább vállalják a nagyobb terheket, és vesznek fel nagyobb hitelt, hogy nagyobb lakást vehessenek. Természetesen egyedülálló fiatalok is keresnek lakást, de jobbára mégis párok, illetve családok vásárolnak, hiszen sokkal biztosítottabb a hitel törlesztése, ha két kereső van egy családban. Az ifjú párok pedig természetesen úgy néznek lakás után, hogy majd egy gyerekkel együtt is elférhessenek benne.” A lakás árához viszonyítva a hitel mértéke átlagosan ötven százalék szokott lenni, a fennmaradó rész önerő, vagy egy régebbi ingatlan eladásából származó bevétel. A fiataloknál nagyobb a hitel mértéke, bár Szegeden eddig még nem nagyon tapasztalták a Fészekrakó program beindulását – az emberek zöme fél attól, hogy szinte teljes mértékben hitelből finanszírozza a vásárlást, vagy hogy a bevállalt egy-két gyerekre járó szocpolra legyen az önerő. Például egy tízmilliós hitelre a törlesztőrészlet olyan magas, amit csak kevés fiatal engedhet meg magának. Talán változhat a helyzet, ha csökkennek a kamatok, és élénkül a lakásvásárlási kedv.
Lobozár szerint az utóbbi néhány évben elég hullámzó volt a lakáspiac. Azt szokták mondani, hogy jócskán visszaesett, mivel a kamatok nagyon magasak voltak. A használt ingatlanok esetében az állami támogatásos hitel maximális mértéke ötmillió forint lehetett. Sokan nem merték vállalni a magas devizaalapú hiteleket, ezért ezek forgalma nagyon visszaesett, szinte megállt. Sokan a régi lakás eladását fordítják új vásárlására, plusz hiteleket vesznek fel, és ezért természetesen az aktuális támogatások és hitelek alakulása óriási hatással van a piacra. Ennek értelmében az építési vállalkozók a vásárlási kedv élénkülésére számítanak.

DSC_3290_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár