2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2005  --  20. szám - 2005. november 21.  --  Irodalom

Utazni nagyszerű dolog – még ha csak lélekben is. Most egy ilyen utazásra invitálja az érdeklődőket a fennállásának huszadik évét ünneplő Kass Galéria. Bécs és Budapest után Szegeden is megtekinthető a Magyar Typográfusok Egyesületének (tényleg ipszilonnal írják, így jegyeztették be) aktuális, Utazás című kiállítása.
Az olvasó emberek mindennap találkoznak a tipográfiával, a betűk esztétikumával, mégis kevéssé ismert területe ez hazánkban a művészeteknek. (A tipográfia egy valamilyen kiadványban alkalmazott nyomdai előírások – betűk, szedés, formátum, képek, stb. – összessége.) Ez a kiállítás részben arra is hivatott, hogy felhívja a figyelmet erre a szem előtt lévő, mégis rejtőzködő szakmára.
A Magyar Typográfusok Egyesülete csak tavaly alakult, de előzményei több évre nyúlnak vissza. Tagjai végzett tipográfusok, akik először egy TypoSzalonnnak nevezett szakmai fórumot hoztak létre, amelyből később az egyesület is létrejött. A most kiállított anyag az ő bemutatkozásuk. Szigorú zsűrizés után csak a legjobb alkotások kerülhettek falra, így nem meglepő, hogy már az első állomáson, a bécsi Collegium Hungaricumban nagy sikerük volt.
És miért pont az utazás a téma? „Mert utazni mindenki szokott" – válaszolja meg a kérdést Bornemisza Rozi, az egyesület elnöke. Egy olyan dolgot akartak kiválasztani (és sikerült is nekik), ami mindenki számára mást jelent, ezért szabad teret ad a kreativitásnak és a sajátos látásmód kifejezésének. A tárlaton rengeteg variációt kapunk a témára, mivel körülbelül negyven alkotó munkáit csodálhatjuk meg. Mindegyik kompozíció önmagában is egy apró utazás. A kép és a szöveg kombinációjával létrehozott rejtvények, rejtett jelentések megfejtése közben pedig magunk is egy kicsit kiszakadunk a világból.
Akad persze néhány gyengébb darab, de az anyag nagy része példaértékű: magával ragadó, gondolatokban gazdag, frappáns, vicces vagy egyszerűen csak esztétikus. Ez a fajta sokszínűség miatt a kiállított anyagok más-más megközelítést igényelnek, így a tárlat igazi szellemi kalandot kínál mindenkinek, aki kellő figyelmet áldoz az egyes alkotásokra. Megéri. Ha lesz alkalmad megnézni, és szánsz egy kis időt mindegyik képre, egyedi utazás részese lehetsz.
Dunai Tamás
Bezár