2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  JGYTFK
Az első tanárképző
Az utóbbi években javult a pedagógusok presztízse. Emlékszem, a kilencvenes évek végén a hallgatók jó része nemmel válaszolt a „Te tényleg tanítani akarsz?" kérdésre, míg manapság a főiskola kávézójában ücsörgők zöme érez némi elhivatottságot a tanári pálya iránt. És szörnyen élvezi a diákéveket.
Természetesen tanári diplomával a zsebében az ember nem csak az iskolák ajtaján kopogtathat, a végzett hallgatók jó része mégis a katedra előtt köt ki. Annak ellenére, hogy a fejvadászcégek nem törik rá az ajtót a frissen végzett tanárokra, aki munkát keres, talál – állítják a főiskola alagsori óvóhelyén, a TÁK büfében kávézók. A többségnek nem okoz álmatlan éjszakát, hogy mit fog kezdeni az államvizsga után. Rengeteg olyan kiegészítő egyetemi képzés közül választhatnak, melyek néhány évvel kitolják a diákéletet, és dobnak egyet a diploma értékén is.
A legnyugodtabbak a számítástechnika hallgatók, mint mondják, a képzés jó, a tanárokkal könnyű megtalálni a hangot, és az sem mellékes, hogy állást is ők találnak legkönnyebben. Nem véletlen, hogy ez a főiskola egyik legnépszerűbb szakja. A nyelvtanároknak sincs okuk az aggodalomra, ők már a szorgalmi időszakban is foldozgathatják a költségvetésüket a magánórák bevételével, a diplomával pedig számos olyan állást pályázhatnak meg, melynél alapfeltétel a nyelvtudás. Mégis többüknek az a szándéka, hogy ráhúznak még két évet, és egyetemi diplomát szereznek. Nem is kell messze menniük, hiszen a szegedi egyetemi karok szívesen látják a Juhász Gyuláról érkezőket.
 
A többségnek nem okoz álmatlan éjszakát, hogy mit fog kezdeni az államvizsga után. Fotó: Segesvári Csaba
 
 Én nem féltem a hallgatóinkat, mondta Tóth Szergej, a kar főigazgató-helyettese, nagyon jól konvertálható diplomával engedjük útjukra őket. Emellett legtöbbjük kiemelkedően jó kommunikációs képességgel bír, mire elvégzi a négy évet, ez pedig egyre fontosabb a szolgáltatóiparban betöltendő állásoknál. Az álláslehetőségek száma végtelen. Egy testnevelés szakos elhelyezkedhet edzőként, szabadidő-szervezőként vagy akár sportmenedzserként is. Az ének-zenét végzettek a karvezetéstől kezdve számos művészeti állást betölthetnek, nem beszélve a rajz szakosokról.
A képzés derékhadát mégis a tanári képességek csiszolása jelenti. Az iskolákban gyakran hangoztatják, hogy az egyetemekről érkező friss diplomások nincsenek kellően felkészítve a tanításra. A tárgyi tudásukra általában nem lehet panasz, de a módszertani kurzusok szűkössége miatt nehezen adják át az anyagot, nem találják meg a hangot a gyerekekkel. Ez a főiskolásokkal nem fordulhat elő, a rendszeres tanítási gyakorlatokon a hallgatók sokkal több tapasztalatot szereznek, mint egyetemista kollégáik.
Természetesen a tanulás és tanítási gyakorlat csak egy szelete a főiskolás élet tortájának. Nincs még egy olyan tanárképző főiskola Magyarországon (eltekintve a budapestitől), amelyik ilyen gazdag kulturális környezetbe ágyazódva működik. Ebben a tekintetben Eger, Nyíregyháza vagy Szombathely Szeged nyomába sem ér. Üss csak fel egy Szegedi estet! Az előadás előtti, utáni, alatti TÁK büfés randevúk, a szakestek széteső képei, a Juhász Gyulás Napok évekig idézgetett heccei, a JATE Klubos beájulások és az egészestés viták adják meg az igazi szegedi fílinget, ami csak itt, a Belvárosi híd körül terem meg a Kárpát-medencében.
Cs. L.
 
 
Adattár
A karon 8400 hallgató tanul 33 szakon, illetve 250 szakpáron, ezek mellett felsőfokú szakképzés, pedagógus továbbképzés, iskolarendszeren kívüli emeltszintű tanfolyamok, nyelv és művészeti tanfolyamok indulnak nappali illetve levelező formában.
A kar 28 tanszéket és három intézetet mondhat magáénak, ezeken felül pedig Gyakorló Általános Iskolával, Kollégiummal és Kiadóval büszkélkedhetnek. A kar keretein belül három lap jelenik meg:
– A Tű főiskolai magazin évente kilenc alakalommal kerül a folyosókra, állandó rovatukban főleg a főiskolás hírekről, aktualitásokról ad tájékoztatást.
– A Belvedere Meridionale-ban a főiskola történészhallgatói publikálhatják kutatásaik eredményeit.
– A Barrack’s Times az angol szakosok idegennyelvű lapja.

DSC_2768_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár