2024. április 18., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  20. szám - 2005. november 21.  --  Kultúra
Kiállítások a rajz tanszéken
A JGYTFK Rajz-Művészettörténet Tanszéke harmincéves egyedülálló hagyományának megfelelően a TDK-val párhuzamosan idén is megrendezte a Művészeti Diákkörök kiállítását. „A megmérettetésen olyan rajz szakos hallgatók vesznek részt évről évre, akik az alkotást ugyan olyan komolyan veszik, mint a tanári pályára való felkészülést” – fejtette ki lapunk érdeklődésére Aranyi Sándor, a rajz-művészettörténet tanszék vezetője. A Diákköri Kiállításon pályázó nyolcvanegy hallgató minetgy háromszázhatvan munkájából a zsűri 56 fő 133 munkáját találta kiállításra alkalmasnak.
Díjazottak:
Festészet: I. díj: Kereszty Zsolt, II. díj: Deák Zoltán, Molnár Ágnes, III. díj: Balogh József.
Szobrászat: I. díj: Kovács Katalin, III. díj: Viandt Viktória
Grafika: I. díj: Kereszty Zsolt, II. díj: Szabó Adrienn, Simó Katalin, III. díj: Dobrovich Zsófi.
Reklám grafika: II. díj: Tasnádi Krisztina.
Tűzzománc: I. díj: Szabados Ágnes, II. díj: Vincze Aliz, III. díj: Vukov Alexandra, Molnár Ágnes.
Fotó: I. díj: Pál Gyöngyi, II. díj: Magyarics Robin, III. díj: Nagy Tamás, Medvegy Barbara.
Egyéb: I. díj: Kiss Gyöngyi, II. díj: Lipka Mariann, III. díj: Horváth Ágnes.
A díjazottak a két évente megrendezésre kerülő Művészeti Diákkörök Konferenciáján vehetnek részt 2007-ben, Pécsett.
A Művészeti Diákkörök Kiállításával egyidőben nyitották meg Bolmányi Ferenc festőművész kiállítása is. Pályája elején elismert és sok megrendelést kapott portréfestő volt. Életművének szimbolikus tartalmú korszakaiban meghatározó szerepet töltött be festményein a fény és a szín. Alkotásaiban a szépség és a harmónia utáni vágy és a pusztító erők küzdelmét ábrázolta. Szentendrei korszakának első periódusában, saját bevallása szerint itt érett igazán művésszé, 1933 és 1935 között alkotta a Fényváros ciklust, melyben fényben fürdő, utópisztikus városokat jelenített meg, majd a harmincas évek második felétől ugyanitt lírainak nevezett képeket festett. Ekkori művein hangsúlyozottabb a szerkezet, a színek komorabbá váltak. 1945-től 1947-ig már Nagymaroson festette a cirkusz, a vásárok világát idéző, Robin úr és társulata sorozatot, ahol a korábbiakkal ellentétben erőteljes színek, naiv ábrázolásmód jellemezte a meseszerű festményeket.
A negyvenes évek végén rövid ideig madaras és idilli hangulatú képeket festett, majd az ötvenes évek végéig olyan figurális műveket, melyek már a hatvanas évek nonfiguratív látásmódját készítették elő. Ezekben a festő által kozmikusnak nevezett kompozíciókban erőteljes dinamikájú, expresszív szín-és formavilág jelent meg. Az évtized végétől a festő művészetét összegző üvegablakokat is tervezett, melyek közül több a Korányi Frigyes szanatóriumban látható.
A kiállítások december 4-ig naponta 10-18 óra között láthatóak az SZTE JGYTFK Rajz-Művészettörténeti Tanszék Tanszéki Galériájában (Brüsszeli krt. 37.).
Bodacz Péter
Bezár