2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  Sport
A magyar oktatási rendszerben a testnevelés igen mostoha körülmények között próbálja a fiatalokat mozgásra csábítani. A foglalkozások száma csökken, míg egyre erőteljesebbek a testnevelés-osztályzás eltörlését indítványozó törekvések. Az Ifjúsági- és Sportminisztériumot megszűntették, a sporttámogatásra szánt pénzek is jelentősen apadnak. Ráadásul „fejlődő" életmódunk sem mondható mozgásbarátnak. A növekvő munkatempó, a napi tíz-tizenkét óra robotolás, az elektronikus szórakoztatóipar a szobák és irodák falai közé zárja a gyereket, felnőttet egyaránt. Felmérések bizonyítják, hogy az egészségügyileg legveszélyeztetettebb a negyven-ötvenéves korosztály. Az infarktusok száma vészesen emelkedik. Sajnos a rizikófaktorok is éppen ilyen ütemben növekednek. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a drog egyre „népszerűbb". A szív és érrendszeri megbetegedések nagyobb része megelőzhető lenne a helyes életmód betartásával, a táplálkozás, a munka, és testmozgás harmonikus összecsengésével. Ennek az életrendnek a kialakítására nevelni kell a gyermeket, hogy felnőve ne találja magát a veszélyeztetett kategóriában. A nevelésnek a szülői ház után a legfontosabb területe az iskola. Miután az általános, és középiskolák hangsúlytalanná válnak, az egyetemek, és főiskolák jelenthetik az utolsó esélyt, hogy a fiatalok megkedveljék a mozgást. 
A Szegedi Tudományegyetem a felsőfokú testnevelés egyik gyöngyszeme. Az Ady téri sportpályák lebontásával – ahol most az ország  legnagyobb, és legmodernebb könyvtára áll – az egyetemnek lehetősége nyílt egy nagyobb sportközpont létrehozására a Hattyas sori laktanya területén. A helyiségeiben és felszereltségében is korszerűnek mondható létesítmény szinte minden igényt kielégít. A tornateremben kosárlabdázásra, röplabdázásra, és tollaslabdázásra nyílik lehetőség. A zenésteremben aerobic, és egyéb fittnes-foglalkozásokat tartanak. A konditeremben a hallgatók kultúrált körülmények között gyúrhatják izmaikat. Az asztalitenisz szerelmesei is fedett térben ütögethetik a labdát. Jó időben, vagy akár rossz időben jól felöltözve a szabadtéri pályák sokasága is kényezteti a tettre kész diákot. Van speciális, street-ball kosárlabdapálya és hagyományos kosárlabdapálya is. A focistákat négy, aszfalt borítású, kivilágított aréna várja. Két műanyag borítású teniszpályán az úrisport kedvelői gyakorolhatnak. Aki a magányt kedveli, és a kocogás meditációs örömeit keresi, a parkosított zöld területen biztosan jól fogja érezni magát.
 
A Szegedi Tudományegyetem a felsőfokú testnevelés az egyik gyöngyszeme. Fotó: Segesvári Csaba
 
A sportközponton kívül számos egyéb lehetőség is csábítja a szegedi hallgatókat. Újszegeden, az Erzsébet ligeti teniszpályán hat darab salakos pálya várja a bölcsész-röptét vagy a tétékás-ászt. A JGYTF Etelka sori sportlétesítménye, egy tornaterem, füves labdarúgópálya, és egy 300 m-es atlétika pálya elsősorban a testnevelés és rekreáció szakosok képzéseit szolgálja. Az Universitas Sport Club Szegednek, az egyetem saját sportegyesületének is ez a létesítmény ad otthont. Az egyesületben sportolni kívánóknak egy éves tagdíjat kell fizetniük, és nyolc szakosztály közül választhatnak. Ezek a sportágak az atlétika, női és férfi kézilabda, női és férfi kosárlabda, röplabda, labdarúgás, tollaslabda, torna, falmászás.
A HÖK és a Sportközpont támogatásával kedvezményes formában lehet igénybe venni a Városi Sportuszodát. Sőt, az esti úszás minden nappali tagozatos hallgató számára ingyenes. A kedvezmények a korcsolyázásra is igénybe vehetők (természetesen a korcsolyapályán). A SZOTE sportlétesítményei önköltséges alapon használhatók diák- és medikuskedvezménnyel. AZ Új klinika kertben teniszezésre, focira, kosarazásra nyílik lehetőség, sőt kajak-kenu is kölcsönözhető, ha a nyári vizsgaidőszak előtt a Tisza vizén szeretne a hallgató új energiákkal feltöltődni.
Szabó József, főiskolai docens, a sportközpont vezetője elmondta, nemcsak a létesítmény felszereltségében, de a testnevelés tanításában is sok változás történt. Az egyetem arra törekszik, hogy a tanulóival megkedveltesse a mozgást. Olyan igényszintet teremtsen, ami még a felnőtté válás előtt állandósul. Igényt a testedzésre, az egészséges életmódra. Ennek érdekében nemcsak az infrastruktúrát fejlesztették, hanem minden évben bővül a választható testnevelés órák skálája. A kötelező testnevelés kurzus teljesítéséhez a diákok ma már a legkülönfélébb sportágakból válogathatnak. A tenisz, kajak, aerobic, és a hagyományos sportágakon kívül, ma már a jóga, az intimtorna, és számos küzdősport tartozik a felvehető kurzusok közé. Sőt kedvezményes költségtérítéssel lovagolásra is nyílik lehetőség. Az extrémsportok elkötelezettjei tanulhatnak siklóernyőzni, vagy búvárkodni, de akár a falra is mászhatnak a Topolya soron. Az SZTE fontosnak tartja, hogy a felmentést igénylőktől csak a legvégső esetben vonja meg a mozgást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Sportközpont igyekszik olyan kurzusokat is szervezni, melyek könnyített foglalkozásokat tartalmaznak. A molettebb hölgyeknek XXL tornát tartanak. A mozgáskorlátozott hallgatóknak pedig gyógytestnevelést. A részleges, vagy teljes felmentést igénylő diákokat egy orvos vizsgálja meg, aki szakmai tanácsával segíti a fiatalt a megfelelő kurzus kiválasztásában, és a bliccelőket udvariasan próbálja jobb belátásra bírni.
Említést érdemelnek még az év különböző periódusaiban szervezett táborok. A legnépszerűbb a sítábor, amit a téli hónapokban Szlovénia, Ausztria, vagy Szlovákia hegyeiben tartanak. Megfelelő számú érdeklődő esetén turisztikai- és vízitáborban tölthetnek el néhány kalandos napot a hallgatók. A vízitúrát a Tisza és a Rába folyón evezhetik végig az amatőr matrózok.
A Szegedi Tudományegyetem a sportot kedvelő, a mozgásra fogékony diák számára az egyik legjobb választás. A rekreáció területén szinte egyetlen igény sem marad kielégítetlenül. A sportközpont ráadásul nagyon rugalmasan működik. Ha egy új kurzus beindítását kérik a hallgatók, és ehhez megfelelő jelentkező össze is gyűlik, akkor az oktatótól, és a sportági igényektől függően, kedvezményes költségtérítéssel, vagy akár költségtérítés nélkül is kiírják a kurzust. Az egyetem minden mozgással, és az egészséges életmóddal kapcsolatos kezdeményezést szívesen fogad.
Dobó Csaba

audmax1_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár