2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2005  --  1. szám - 2005. január. 24.  --  Sport
A sport dél-alföldi fővárosa
Ha Szeged és élsport, akkor – így 2005 elején természetesen még mindig – először a kajak-kenusokról kell megemlékeznünk. A Démász Szegedi Vízisport SE színeiben lapátol ugyanis kétszeres athéni olimpiai bajnoknőnk, Janics Natasa és az immár háromszoros olimpiai aranyérmes kajakos, Storcz Botond, de szintén itt versenyez az athéni bronzos kenus Vajda Attila, s a szintén feltörekvő Joób Márton, illetve az olimpián magához képest gyengébben teljesítő, de kétszeres világbajnok evezős Haller Ákos is. Szegeden, a vízisportok fellegvárában 1998-ben kajak-kenu világbajnokságot is rendeztek.
Ha Szeged és sportsikerek, akkor – így 2005 elején is még mindig – Lékó Péter. Az olimpikonok sikerei mellett Szeged másik óriási tavalyi sporteredményét a vajdasági születésű, de Szegeden felnőtt s itt élő nagymester érte el, aki a sakkvilágbajnoki döntőben döntetlenre végzett Vlagyimir Kramnyikkal, s csupán egy hajszál választotta el a világbajnoki cím elhódításától. Reméljük, minél hamarabb összejön neki ez a cím, s talán épp egy Szegeden rendezett világbajnoki döntőn…
Ha Szeged és sportélmények, akkor – mindig és minden körülmények között – a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatát kell említenünk. A csapat legismertebb játékosai az olimpiai negyedik magyar válogatott tagjai (Ilyés Ferenc, Laluska Balász és Mezei Richárd), de a szegedi kötődésű szövetségi kapitány, Skaliczki László az utóbbi időben egyre inkább számításba veszi Szente Gábort és Vadkerti Attilát is. A Pick örök rivalizálást folytat a Fotex Veszprémmel, s habár ennek eredményeként általában a bajnokságban és a kupában is az ezüstéremmel kell megelégedniük a szegedieknek, azért az újszegedi Sportcsarnokból általában lógó orral távoznak a nyugat-magyarországiak. Az utóbbi két esztendőben a Bajnokok Ligájában is komoly sikereket ért el a Pick: a tavalyi szezonban a címvédő francia Montpellier-t búcsúztatva a legjobb nyolc közé jutott, ahol a német Magdeburg állta útját, idén pedig balszerencsés körülmények között ütötte el Mezeiéket a legjobb nyolctól a BL 2004-es győztese, a szlovén Celje. Az újszegedi Sportcsarnokban az említett három gárdán kívül az utóbbi években olyan sztáregyletek vendégeskedtek, mint a spanyol Barcelona, a német Lemgo vagy a horvát RK Zagreb. Ezeken a mérkőzéseken, illetve a Fotex elleni csúcsderbiken négyezer szurkoló csúfolódik össze a „sporiban” és buzdítja torokszakadtából a szegedi kedvenceket…
Ha Szeged és sportrendezvények, akkor az újszegedi Sportcsarnokról és Sportuszodáról, valamint az újszegedi Gellért Szabadidőközpontról kell szólnunk. A Sportcsarnokban az utóbbi néhány évben rendeztek profi bokszgálát (Erdei Zsolt mérkőzött), év végi Szuperbajnok vetélkedőt, futsal világbajnoki selejtezőcsoportot, férfi kézilabda világbajnoki selejtezőt (Magyarország-Ukrajna), illetve női kosárlabda Magyar Kupa négyes döntőt is, de a „spori" adott otthont tavaly december 30-án az első magyarországi kézilabdagálának is. Minden sportrajongó egyetemista törzshelye! Mint ahogy az a Sportcsarnok tőszomszédságában található Sportuszoda, a Szeged Beton pólósainak otthona. Azé a vízilabdacsapaté, mely a magyar bajnokság közvetlen élmezőnyébe tartozik, s mely ezekben a hetekben éppen a legjobb négy közé kerülésért küzd a LEN Kupában a Kásás Tamással felálló olasz Savona ellen. A Gellért Szabadidőközpont a teniszezők és teniszrajongók paradicsoma: tavaly itt rendezte például hazai mérkőzéseit a magyar Davis Kupa-csapat Norvégia és Szerbia-Montenegró ellen, de a lányok is felléptek már a központ kiválóan előkészített salakos centerpályáján Federation Kupa-találkozón.
Ha Szeged és csapatsportok, akkor szólni kell a Szeviép-Szeged női kosarasairól, akik szintén az újszegedi Sportcsarnokban játsszák hazai találkozóikat. Nem is akármilyen sikerrel: a volt válogatott Donkó Orsolyával és Mészáros Kornéliával felálló, s a jelenleg is magyar válogatott Kajdacsi Juditot és Török Szilviát a soraikban tudó kék-fehérek tavaly a harmadik helyen végeztek a Magyar Kupában, s idén a bajnokságban is reális esélyük van a legjobb négy közé jutásra. A Szeviép az Európa Kupában is vitézkedik, idén bejutottak a kontinens második legrangosabb tornájának legjobb nyolc alakulata közé. Aki tehát szereti a női kosárlabdát, kiváló mérkőzésekre számíthat Szegeden. Férfi vonalon sajnos nem ilyen rózsás a helyzet: a Szedeák egykori első osztályú férficsapata pénzügyi okok miatt széthullott. Erre a sorsa jutott a kilencvenes évek másik szegedi sikercsapata, a Medikémia röplabdás gárdája is, s szintén állandó anyagi nehézségek között vergődnek az FC Szeged futballistái az NB I/B-ben. Újabb szegedi sikersportok az asztalitenisz (a Floratom pinyósai kiválóan szerepelnek a bajnokságban) és a teke (itt a Ferroép-Szeged tekései uralják a magyar mezőnyt). Feljövőben van a futsal (vagy a 4+1-es teremlabdarúgás): az Első Beton az első osztály egyik meghatározó együttesévé vált. Kell-e mondani, hol játsszák hazai mérkőzéseiket?
Ha Szeged és tömegsport, akkor rengeteg sportolási lehetőség (tenisz-, fallabda-, foci-, kosárlabdapályák, uszodák, fedett jégpálya) várja a mozogni vágyó egyetemistákat. Aki a sportot szereti, az amellett, hogy rossz ember nem lehet, igazán remekül fogja magát érezni Szegeden, a sport dél-alföldi fővárosában!
Pintér M. Lajos

DSC_13641_230x154.png

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár