2024. április 25., csütörtök English version
Archívum  --  2005  --  6. szám - 2005. április 4.  --  Hangsúly  --  A Téma
Egy kétszáz éves parasztház gazdája egyszer megmutatta a mestergerendába vésett évszámot, amit rég elfelejtett ükapja rótt bele a bicskájával. Megértettem, a saját ház folytonosságot: múltat és jövőt is jelent. És jelenti a szabadságot, az önállóságot is. Csak bámultam a jeleket, arra gondoltam, hol fogok kikötni én, egyetemista fiatal. Mire van esélyem… illetve veletek, olvasókkal együtt esélyünk az életben. Albérletek sorát lakjuk majd végig, máséban élve, ahol nem centizhetjük a gyerek magasságát a falon? Vagy saját lakásunk, házunk lesz valahol? És ha igen, akkor olyan lesz vajon, amilyennek akarjuk, vagy amilyenre futja?
Az Aud. Max. előtt sétáló arcokból valaki e beteg kor ideálja lesz, drága öltönyben, csúcsmodell telefonnal, na és a verdával. Dorombol alatta a motor, mint idomár mellett a hunyászkodó bengáli tigris. Tudja, hatalmat, sikerességet kell sugározni mindig. Ez a hegytetők törvénye. Ő nem fél a fiktív számláktól, és ki meri használni a levajazott üzleteket, és nem a lakáson, hanem a nyaralón, vagy a medencén aggódik. Aztán van, aki kispolgár lesz, és vagy becsületes, vagy gyáva reszkírozni. Fél a gyógyszeráremeléstől, az elbocsátástól, és nem tudja kifizetni a megfelelő csúszópénzt a kórházban. Ez utóbbiak leszünk többen. Kilátásunk van a kilátástalanságra. A számunkra indított lakástámogatások jó részéről kiderül, hogy nem számunkra indították, és csak a sikeresek nyaralógondjait oldják meg, és ha azt hiszed, hogy három szobában élsz majd három gyerekkel, akkor nincs ki a négy kereked. De élni kell, a lehető legjobban persze, úgyhogy azt veszed észre, hogy mindenhez hitelt vettél fel. Már most is hitelből tanulsz, de törleszted majd a tévéd, a kocsid, és persze törleszted a házadat is. Persze évekig, sőt, a hitelfelvételnél már a gyerekeidet is meg kell kérdezned, hogy fizetik majd helyetted, ha…
Melózol, de nem éred utol magad, egy lépéssel előtted lesznek a hiteleid. A család kitűzött célja a hitelképesség lesz. Átvizsgálnak, mindent tudni akarnak majd rólad, hisz nem kellenek a kockázatok. Hogy jó befektetés vagy-e, ez számít. Amerikában, mielőtt életbiztosítást kötnének az ügyféllel a cégek, teljes körű orvosi vizsgálatot kérnek. Még a stresszérzékenység is tényező. El leszel kötelezve, részévé válsz az egésznek. Az életed legtöbb területén ott lesz a függés. 1984. Alkatrész leszel, ami addig értékes, amíg dolgozik. Ha elkopott, kiveszik a szerkezetből. A lelked a Vállalatot illeti meg.
Persze ez az isteni Nyugaton is így megy, nem kell háborogni.
Csak tessék felkészülni.
Hauptmann Tamás

GYTK1_230x154.png

A Téma

Címkék

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár