2024. március 28., csütörtök English version
2009. Májusi rendezvények

Karnyújtásnyira a Nap - különleges távcsövekkel figyeljük meg a napfoltokat, a protuberanciákat, választ keresve a kérdésre: hogy érzi magát központi csillagunk? Az egész napos rendezvényen workshopokkal (fény-kísérletek, fotoszintézis-bemutatók, kézműves-foglalkozások), kis előadásokkal, koncertekkel, táncházzal, folyamatos „űrdiszkóval” várjuk látogatóinkat. A kisebbek aszfaltrajz-versenyen vehetnek részt, sor kerül az egyetemi Naphimnusz pályázat eredményhirdetésére, és minden korosztály számára asztro-totót rendezünk. A rendezvény ideje alatt látogatható lesz a Dóm tornya, ahonnan Nap-kalapos csoportkép készül az események emlékére.

08.45-10.00 Aszfaltrajz-verseny
08.45-10.00 A Nap és a növények (az SZTE Füvészkert programja)
08.45-10.00 Fénykísérletek (csillagászok előadásai)
08.45-10.00 Nap-kalap készítés, szalmázás
08.45-10.00 Asztro-totó, Nap a művészetben- totó
09.30-10.30 Nap-táncház a Borica-Bálint Sándor Táncegyüttessel
Zenél Patyi Zoltán és zenekara
10.55-11.10 A rajzversenyek eredményhirdetése (az SZTE Alma Mater szervezésében)
12.00-15.00 Előadások a Napról (közben a Naphimnusz-pályázat eredményhirdetése)

Csillagunk, a Nap Dr. (Szabó Gyula tudományos munkatárs, TTIK Fizikus Tanszékcsoport)
Más csillagok, más napok, más bolygórendszerek (Mészáros Szabolcs csillagász, PhD hallgató TTIK Fizikus Tanszékcsoport)
A Nap a régészetben (Sánta Gábor tanársegéd, BTK Régészeti Tanszék)
A Nap a zenében

15.00 A Live Act Folk Project koncertje

A Live Act Folk Project zenekar 2007 áprilisában alakult. Műsorukban beatbox-, gitár- és basszusgitár kísérettel szólalnak meg közismert és ritkábban hallható népdalok különböző, a népzenétől ez idáig távol álló zenei stílusok bevonásával (jazz, hip-hop, elektronikus zenei műfajok). A Párizsi Magyar Intézet pályázatának nyerteseként ezzel a programmal képviselték 2007. június 21-én Magyarországot egy nagy sikerű koncerttel Párizsban, a Zene Ünnepén. A 127 jelentkezőből bekerültek azon három zenekar közé, akik kiutazhattak a francia fővárosba. A közel kétéves munka és csiszolódás eredményeképpen idén nyáron jelenik meg első nagylemezük.
A zenekar tagjai: Nagy Réka (ének), Fekete János (beatbox, rap), Dani János (gitár, hegedű, vokál), Fonay Tibor (basszusgitár, vokál)

16.00 A Napra zenekar koncertje

A zenekar a bartóki és hendrixi örökséget felvállalva kárpát-medencei népzenét, pesti flaszteron cizellált cigányzenét és pszichedelikus rockzene különös elegyét játssza. Tagjai közül a szólógitáros, Both Miklós viszi a primet, aki az elektromos gitárt valóban úgy kezeli, mint a legkiválóbb cigányprímások a hegedűt. Éppen ezért a Napra elsősorban koncertzenekar, háttérben világklasszis cimbalmossal, virtuóz basszusgitárossal, tangóharmonikással, hegedűssel, valamint szólistaként is brilliáns népdalénekesnővel, akik virtuóz játékukkal pillanatok alatt képesek őrületbe kergetni, táncoltatni a közönséget.

A zenekar első albuma (Jaj, a világ!) 2007-ben jelent meg, a világ egyik legismertebb világzenei producerének, Ben Mandelsonnak az irányításával.
A zenekar tagjai: Both Miklós (gitár, ének), Kramli Kinga (ének, vokál), Bobár Boby Zoltán
(billentyűsök, zongora, tangóharmonika), Winter Csaba (basszusgitár), Pfeiler Ferenc (dob),
Balogh Kálmán (cimbalom), Hegedűs Máté (hegedű)

Egész napos programok: fotózás a Dóm tornyából, kiállítás a gyerekek rajzaiból, Nap-képek (diavetítés a színpadon), egész napos Nap-vizsgálat egy speciális távcsövön keresztül, mellyel a napkitörések is megfigyelhetőek
A Dómban 09.00 órától óránként két csoport nézheti meg a Foucault-inga kísérletet Csiszár Imre és osztálya segítségével (www.inga.szeged.hu).
10.00, 12.00 és 14.30 órakor megnyitják a Dóm Altemplomát egy-egy csoportot részére.
A Dóm tornya 10.00-17.00-ig, majd este 20.00-23.00-ig látogatható.

Dóm tér
Május 7. Csütörtök

Egyetemi Tavasz programfüzet

Bezár