Bezár

Hírarchívum

SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2015. február 06.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem kutatói által létrehozott: „A gombatermesztésben rothadási kórképet okozó Pseudomonas fajok elleni hatóanyagok, alkalmazások és az azt tartalmazó készítmények című szabadalom nemzeti/regionális szakaszainak megindítása” című projekt megvalósítása IPARJOG_12 program keretében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott A gombatermesztésben rothadási kórképet okozó Pseudomonas fajok elleni hatóanyagok, alkalmazások és az azt tartalmazó készítmények című szabadalom nemzeti/regionális szakaszainak megindítása tárgyú, IPARJOG_12-1-2013-0163 azonosítószámú pályázata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján 2.000.000,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.



A Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása tárgyú (IPARJOG_12) program célja a szellemi alkotások hazai, vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló oltalomszerzési és oltalom fenntartási tevékenységek támogatása. A tervezett iparjogvédelmi tevékenység eredményeként nő a benyújtott hazai, valamint a külföldi iparjogvédelmi bejelentések és a megadott oltalmak száma, ami előmozdítja a magyar szellemi alkotások hasznosulásának sikerességét.

 

A Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott A gombatermesztésben rothadási kórképet okozó Pseudomonas fajok elleni hatóanyagok, alkalmazások és az azt tartalmazó készítmények című szabadalom nemzeti/regionális szakaszainak megindítása című, IPARJOG_12-1-2013-0163 azonosítószámú pályázata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján 2.000.000,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.

 

„A gombatermesztésben rothadási kórképet okozó Pseudomonas fajok elleni hatóanyagok alkalmazások és az azt tartalmazó készítmények című szabadalom nemzeti/regionális szakaszainak megindítása” című projekt 2013.06.13. – 2014.12.31. között valósult meg, Dr. Buzás Norbert vezetésével. A projekt célja a P1100496 számú magyar szabadalmi bejelentésen alapuló PCT/HU2012/000085 számú nemzetközi szabadalmi bejelentéshez kapcsolódóan a nemzeti/regionális szakaszainak megindítása.

 

A gombatermesztésben a baktériumos foltosodás minden termesztett gombafajtát érinthet. A kórokozóra kevésbé fogékony (vagy akár rezisztens) törzseket jelenleg nem ismerünk. A baktériumos foltosodás az érintett gombatermesztő helyiségekben nagyon gyorsan terjed, egyrészt azért, mert toxinjaik révén ez a Pseudomonas törzs agresszív kórokozók, másrészt a gombatermesztési körülmények ideálisak számukra. A terméskiesés gyakran eléri az 50-60%-ot is. A helyzetet nehezíti, hogy jelenleg a gombatermesztésben nincs engedélyezett növényvédő szer a baktériumos betegségekkel szemben.

A Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan peszticid kompozíciót azonosítottak, amely antagonista módon, antibiotikum kiválasztásával képes megakadályozni elsősorban a laska- és csiperkegomba kórokozóit terjedésükben. Az új peszticid kompozíció kiválóan alkalmazható a Pseudomonas tolaassii kórokozóval szemben, amely a fent bemutatott rothadási kórképek kialakításáért jelentős részben felelős.

Kutatási szempontból feladataink és célkitűzéseink közé tartozik, hogy a jelenleg rendelkezésre álló Pseudomonas törzsek megfelelő minősítő eljárásokon indítsuk el és futtassuk végig, hogy alkalmazható legyen biokontroll növényvédőszerként, a gombatermesztésben elsőként alkalmazható növényvédőszerként, valamint – többek közözz a bio-gomba termesztésben – már a megfelelő tanúsítványok mellett további kutatási engedélyeket produkáljunk.

 

A projekt megvalósítása során a magyar szabadalmi bejelentésből származtatott PCT szakasz után az európai regionális és az USA-beli nemzeti szakasz került megindításra, a szabadalmaztatási folyamat jelenleg is zajlik.

 

Az IPARJOG_12 program keretében megvalósított „A gombatermesztésben rothadási kórképet okozó Pseudomonas fajok elleni hatóanyagok, alkalmazások és az azt tartalmazó készítmények című szabadalom nemzeti/regionális szakaszainak megindítása” című projekt lezárását követően folytatódik a technológia további hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése, a hasznosító partnerek azonosítása, amelynek érdekében a Szegedi Tudományegyetem szakemberei, kutatói folyamatosan együttműködnek a potenciális ipari partnerekkel.

uszt_logo_rgb infoblokk_innovacios_alap
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek