SZTE Info

Bolyaiok

MTA Bolyai ösztöndíjasok az ÁJTK-n

2010. június 30-án összesen 203 fiatal kutató vehetett át elismeréseket és ösztöndíj elnyeréséről szóló okleveleket a Magyar Tudományos Akadémián rendezett Bolyai napon. A Bolyai ösztöndíj a különböző generációkhoz tartozó kutatók közötti együttműködést erősíti, és elősegíti a tudományos életpálya tervezhetőségét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A 203 idei ösztöndíjas közül mindösszesen 8-an művelik az állam- és jogtudományokat, egyikük Karunk oktatója, Dr. Karsai Krisztina egyetemi docens.

Jelenleg Karunkon Dr. Görög Márta egyetemi docens folytat még Bolyai ösztöndíjasként (2009-2012) kutatásokat.


További részletek az eseményről és a Bolyai Ösztöndíjról az MTA honlapján.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2016. május 03.

kiemelt_Hegedus_Anna

Életről és halálról ír Hegedűs Anna, a BTK fordító – tolmács szakos hallgatója. Az Egyetemi Verspályázat nyertese műveiben keresi az ember alapvető magányából kivezető utat, hogy valahol, valaki mellett szabadságra leljen – mindezt a világmindenség gyűrűjében.

SZTEtelevízió

2016. április 05.

tatar-kiss

A téma aktualitása ma globálisan felértékelődött, az Európai Unióban is minden tagállam felismerte, hogy a nők munkaerő-piaci és vezetői jelenléte nincs arányban a végzettségeikhez és a képzettségükhöz mérve. A női erőforrás menedzsment ma már nemcsak egy „jó gyakorlat”, hanem egy alapvető gazdasági követelmény.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 3.
  12:10 - 12:20
 • *
  május 3.
  13:00 - 18:00
  Folytatódik a 10. Országos Felsőoktatási Véradóverseny, az akcióba a Szegedi Tudományegyetem a 2015/2016-os tanév tavaszi szemeszterében is bekapcsolódik.
 • május 3.
  19:00 - 21:00
  Műsor: R. Schumann: Adagio és allegro op. 70 J. Brahms: e-moll szonáta gordonkára és zongorára op. 38 Gallai Attila: Szólószonáta nagybőgőre Csemiczky Miklós: Négy bagatell zongorára A. Piazzolla: Contrabajissimo Velez Alekszandra zenei tanulmányait Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola egyetemi szakán végezte Sin Katalin osztályában. 20 éven keresztül az SZTE Zeneművészeti Karának cselló és kamarazene oktatója. 2005-től a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. Jelenleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar művésze. Tanulóévei alatt számos versenyen szerepelt kiemelkedő eredménnyel. Mint szólista, kamarazenész és zenekari művész szerepelt belföldi és külföldi pódiumon egyaránt. Rendszeres oktatója a Csongrádi Zenei Tábor csellistáinak. Kiváló tanárok mesterkurzusain vett részt. Jelenleg a budapesti Zeneakadémia doktori képzését végzi. Császár Zsuzsanna szülővárosának (Szombathely) zeneiskolájában kezdett el 6 évesen zongorázni tanulni. Felsőfokú tanulmányait Szegeden végezte Lucz Ilona és Kerek Ferenc tanítványként. A művész-tanári diploma megszerzése után Würzburg Zeneművészeti Főiskolájának posztgraduális képzésén tanult tovább. 2004-2007 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájának volt a hallgatója, 2008-ban doktorált (DLA). Tanulmányai alatt kétszer nyerte el a Magyar Köztársasági Ösztöndíjat és a Bajor Állami Tartományi Művészeti Ösztöndíjat. 2006-ban Szeged Város Művészeti Ösztöndíját ítélték neki, 2011-ben Artisjus-díjat kapott. 2000 óta az SZTE Zeneművészeti Karának oktatója. Ludányi Endre zenei tanulmányait 8 éves korában Makón kezdte. Közép- és felsőfokú képzését Szegeden folytatta Barnáczné Vadász Ilona osztályában. Egyetemi tanulmányai alatt számos kurzuson vett részt. A művésztanári diploma megszerzése után a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja lett. A 90-es években a Weiner és a Salieri Kamarazenekar szólóbőgőse. Kamarazenészként több CD fűződik nevéhez. 2006 óta az SZTE Zeneművészeti Karának és a Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskolának a nagybőgő tanára. 2011-től a Szegedi Szimfonikus Zenekar szólamvezetője. Évek óta a Szegedi Nyári Akadémia tanára.
 • május 3.
  20:00 - 22:00
  A Kelda zenekar Szegeden alakult 2012 februárjában. Akusztikus felállásban (hegedű, klasszikus gitár, nagybőgő, ütőhangszerek) szólaltatják meg dalaikat, melyet kulturális jellegű akusztikus könnyű zenének titulálnak. Lévén a dalok szövegét az énekes-gitáros, Kelcz Dávid versei adják, egyfajta irodalmi jelleget is felfedezhetünk a produkciójukban. A zenekar tagjai hivatásos zenészek, mindannyian konzervatóriumot és/vagy zeneművészeti főiskolát végeztek hangszereikből. 2015 novemberében jelent meg első nagylemezük, melynek bemutató koncertjét a Művészetek Palotájában tartották. A lemez országos forgalmazásba került, melynek nagyszabású bemutató koncertjére kerül sor az Egyetemi Tavasz keretében. Fennállásuk során 2015 végéig 46 koncertet adtak a Kárpát-medencében, 21 különböző településen. 2016-ban egy 30-40 állomásos lemezbemutató turnét, új videoklipet és új dalokat terveznek. A zenekar célja, hogy a magyar nyelvű közösségek kulturális életének elsőszámú produkciójává váljon, s hogy a Kelda név szinonimája legyen a magas zenei minőség, a profizmus és az igényesség kifejezéseknek. A zenekar tagjai: Korponai Zsolt (hegedű), Horváth Csaba (nagybőgő), Varga Ákos (ütőhangszerek), Kelcz Dávid (ének, gitár) Belépőjegy elővételben és SZTE-diákigazolvánnyal 700 Ft, a koncert napján 900 Ft
 • május 4.
  12:10 - 12:20