SZTE Info

P1010427

Politológus Vándorgyűlés volt Szegeden

A Politológiai Tanszék június 18-19. között szervezte meg a XVI. Politológus Vándorgyűlést, amely a Magyar Politikatudományi Társaság reprezentatív szakmai eseménye

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Vándorgyűlést még 1995-ben a szegedi politológusok kezdeményezték, azóta különböző helyszíneken minden évben megrendezésre került - most harmadik alkalommal újra Szegeden. A konferencia szakmai igazgatói Fábián György és Kovács László Imre, szervezési igazgatói Molnár Judit és Soós Edit voltak; a szervezésben részt vett a tanszék több oktatója, a lebonyolításban pedig a politológia szakos hallgatók is. A rendezvényen az ország szinte

minden képzési és kutatóhelye képviseltette magát.

 

Az idei Vándorgyűlés címe "Válság - Választás - Demokrácia" volt. A konferencia négy tematikus szekcióban, azokon belül összesen tizenhárom panelben zajlott. Az előadások a címben jelzett kérdéskör nemzetközi és hazai összefüggéseit multidiszciplináris jelleggel járták körül, teret adva az államelméleti, politikai filozófiai, politológiai és alkotmányjogi megközelítéseknek.

 

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát Paczolay Péter és Soós Edit panelvezetőként, Botyánszki Alexandra, Kovács László Imre, Merkovity Norbert, Révész Béla, Szakács Ildikó Réka és Tóth Károly előadóként képviselték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2015. január 23.

tudaskapu8_kiemelt

A Lendület pályázatosokat is bemutatja a Szegedi Egyetem Magazin Tudáskapu 8. száma. A SZEM legfrissebb számának középpontjában a kutatómunka áll a tudástérképtől kezdve a szuperszámítógépen át az egyetemtörténetig.

SZTEtelevízió

2015. április 16.

jugyu_napok_kiemelt_nagy

A XIX. Juhász Gyula Napok népszerű a szegedi egyetemisták körében. A 3 napon át tartó program csúcspontja a sportos program és a záró buli.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 4. 09:00 - 8. 18:00
  A Madarak és Fák Hetében lehetőséget biztosítunk azoknak az óvodás és iskolás csoportoknak, akik első kézből a természetes élőhelyükön szeretnék megfigyelni a természet változatosságát és a madarak élőhelyét. A világ első Madarak és Fák Napját a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. Ebben az évben az év fája a kocsányos tölgy, az év madara pedig a búbos banka lett. A csoportok részvétele az eseményen előzetes bejelentkezéshez kötött. (Balogh-Langer Lajos 30/ 443-3548, lbalogh@bio.u-szeged.hu)
 • május 4. 09:00 - 9. 18:00
  Az 1800-as évek végétől szemlátomást pusztul az erdő mező, és így számos élőlény élőhelye is beszűkült. Az európai államok 1902. március 12-én egyezményt kötöttek a mezőgazdaságilag hasznos madarak védelme érdekében. Már ebben az évben Chernel István ornitológus szervezett madarak és fák napját. Hivatalos bevezetésére Apponyi Albert vallás- és közoktatási miniszter körrendeletet adott ki, amely szerint e napon eper- vagy más gyümölcsfákat kellett ültetni, illetve öntözni és meg kellett emlékezni a hasznos madarakról. A programsorozatunk célja az, hogy megismertessük az érdeklődőkkel a változatos és sokszínű madárvilágot, ami bennünket körbevesz. Szeretnénk felhívni a figyelmet közvetlen lakóhelyünk madaraira, valamint az őket veszélyeztető tényezőkre. Az ismeretszerzést a Tudástár felkészült szakemberi segítik.
 • május 6.
  10:00 - 12:00
  Dr. Wilfried Seipel (Bécs) vendégelőadása a Szegedi Tudományegyetem Osztrák Irodalom és Kultúra tanszékén Az előadás rövid áttekintést ad a Nyugat és Egyiptom évezredes kapcsolatáról. A Nílus menti ország már az ókori Görögország előtt a mediterrán kultúrák találkozási helye volt. Az ókori görögök tisztelettel és csodálattal viseltettek Egyiptom iránt, ami a tudományban, művészetben és kultúrában mindig is példaképnek és vonatkozási pontnak számított. Az egyiptológia tudományágának létrejöttével az ókori Egyiptom befogadástörténete új alapokra került. Német nyelvű előadás! Az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék szervezésében
 • május 6.
  16:00 - 18:00
  A Kar társadalmi érzékenyítő rendezvénye a városi lakosság részére Rövid ismertető: Az Élő Könyvtárban lehetőség nyílik arra, hogy „kölcsönözzünk” etnikai, vallási kisebbségekhez tartozó, vagy valamilyen fogyatékossággal vagy szexuális mássággal élő embert! A személyes beszélgetések segítenek megérteni azt, hogy mindannyian emberek vagyunk, érzésekkel, vágyakkal, célokkal. A programot szociális munkás szakos hallgatók szervezik helyi civil szervezetek és önkéntesek közreműködésével.
 • május 6.
  16:00 - 18:00
  Vendégelőadások az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékén Házigazda: Varga Sándor