SZTE Info

Vorosiszap_1

Doktorandusz konferencia a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kapcsán az ÁJTK-n

2011. június 9-én az SZTE ÁJTK Doktori Iskolája szervezésében 18 doktorandusz hallgató tartott előadást a 2010-es vörösiszap-katasztrófa kutatási témáját érintő vonatkozásairól. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy kari kollégáink mellett további vendégek tisztelték meg figyelmükkel doktoranduszainkat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2011. június 9-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskolája "Természeti és ipari katasztrófák - jogi aspektusok a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa fényében" címmel konferenciát szervezett. Ennek keretében 18 szegedi doktorandusz hallgató ismertette a 2010-es eseményeknek a saját kutatási területét érintő legfontosabb vonatkozásait.


A doktoranduszok az alábbi öt szekcióban tartották meg rendkívül színvonalas előadásaikat:


- Magánjogi felelősségi kérdések

- Az állami szerepvállalás kérdései

- Az egészséghez való jog és a katasztrófa-egészségügy

- Környezetvédelmi jogi kérdések

- A vörösiszap-katasztrófa a nemzetközi jog és politológia fényében


Vorosiszap_2A rendezvényen a szekciók levezető elnöki feladatait kollégáink vállalták (Prof. Dr. Besenyei Lajos, Prof. Dr. Balogh Elemér, Prof. Dr. Hajdú József, Dr. Bobvos Pál, Prof. Dr. Blutman László). A rendezvényen több mint 50 vendég vett részt, s ennek keretében képviseltette magát a Legfőbb Ügyészség, a Csongrád Megyei Ügyészség, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Kriminológiai Intézet, illetve a non-profit szféra és az egyetemi hallgatóság is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00