SZTE Info

fr_dipo1

Az Európa-jog „mesterei” végeztek az ÁJTK-n

Ünnepélyes keretek között kerültek átadásra az Egyetem nemrég felújított Dugonics téri, központi épületében az Európa-jogi mesterdiplomák a Lyon 3 Egyetemmel közösen hirdetett képzésen végzett hallgatók számára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európa-tanulmányok Központ lassan öt éve hirdeti meg a francia nyelvű Európa-jog mesterképzést, amelynek elvégzéséről a Lyon 3 Egyetem Franciaországban akkreditált mesterdiplomát ad. A képzés lényege tehát, hogy a hallgatók úgy végezhetnek el egy franciaországi képzést, hogy közben a Szegedi Tudományegyetem hallgatói maradnak. Természetesen a mesterképzés figyelemmel van a helyi kérdésekre, problémákra is, amelyet szélesebb körben tárgyal.

A diplomaosztón Karunkat Karsai Krisztina dékán-helyettes, a Magyarországi Francia Nagykövetséget, François Laquièze, kulturális tanácsos képviselte. A diplomaosztón részt vett továbbá Trócsányi László, Karunk professzora, a képzés megálmodója, jelenlegi franciaországi nagykövet, valamint Aymar de Liedekerke Beaufort, a BNP Paribas regionális vezérigazgatója.

A diplomaosztón elhangzott, hogy a hallgatók e képzés elvégzésével is bizonyították kiváló képességeiket, és olyan tudásra tehettek szert, amellyel Európában bárhol bátran megállhatják helyüket. Az Európa-tanulmányok Központ pedig külföldi egyetemi központokkal együttműködve igyekszik továbbra is lehetőséget biztosítani arra, hogy a tehetséges hallgatók idegen nyelvű képzések keretében egy szellemiségében nyitott, de követelményeiben zárt rendszerben szerezhessenek tudást, képességeket és tapasztalatot.

A francia nyelvű képzések rendszere egyébként éppen az idei tanévtől alakul át. A Lyon 3 Egyetem által adott diplomát felváltja a magyarországi akkreditációt szerzett nemzetközi tanulmányok mesterdiploma. Az új képzés épít az eddigi hagyományokra, de a helyi viszonyokra még jobban fókuszálva kíván önálló, szegedi képzéssé válni. Az új képzés több külföldi hallgatót igyekszik az Egyetemre vonzani, és számít – többek között a BNP Paribas és más – magáncégek támogatására is.
fr_dipo3fr_dipo2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.