SZTE Info

fr_dipo1

Az Európa-jog „mesterei” végeztek az ÁJTK-n

Ünnepélyes keretek között kerültek átadásra az Egyetem nemrég felújított Dugonics téri, központi épületében az Európa-jogi mesterdiplomák a Lyon 3 Egyetemmel közösen hirdetett képzésen végzett hallgatók számára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európa-tanulmányok Központ lassan öt éve hirdeti meg a francia nyelvű Európa-jog mesterképzést, amelynek elvégzéséről a Lyon 3 Egyetem Franciaországban akkreditált mesterdiplomát ad. A képzés lényege tehát, hogy a hallgatók úgy végezhetnek el egy franciaországi képzést, hogy közben a Szegedi Tudományegyetem hallgatói maradnak. Természetesen a mesterképzés figyelemmel van a helyi kérdésekre, problémákra is, amelyet szélesebb körben tárgyal.

A diplomaosztón Karunkat Karsai Krisztina dékán-helyettes, a Magyarországi Francia Nagykövetséget, François Laquièze, kulturális tanácsos képviselte. A diplomaosztón részt vett továbbá Trócsányi László, Karunk professzora, a képzés megálmodója, jelenlegi franciaországi nagykövet, valamint Aymar de Liedekerke Beaufort, a BNP Paribas regionális vezérigazgatója.

A diplomaosztón elhangzott, hogy a hallgatók e képzés elvégzésével is bizonyították kiváló képességeiket, és olyan tudásra tehettek szert, amellyel Európában bárhol bátran megállhatják helyüket. Az Európa-tanulmányok Központ pedig külföldi egyetemi központokkal együttműködve igyekszik továbbra is lehetőséget biztosítani arra, hogy a tehetséges hallgatók idegen nyelvű képzések keretében egy szellemiségében nyitott, de követelményeiben zárt rendszerben szerezhessenek tudást, képességeket és tapasztalatot.

A francia nyelvű képzések rendszere egyébként éppen az idei tanévtől alakul át. A Lyon 3 Egyetem által adott diplomát felváltja a magyarországi akkreditációt szerzett nemzetközi tanulmányok mesterdiploma. Az új képzés épít az eddigi hagyományokra, de a helyi viszonyokra még jobban fókuszálva kíván önálló, szegedi képzéssé válni. Az új képzés több külföldi hallgatót igyekszik az Egyetemre vonzani, és számít – többek között a BNP Paribas és más – magáncégek támogatására is.
fr_dipo3fr_dipo2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00