2024. március 28., csütörtök English version

Archívum  --  2005  --  13. szám - 2005. szeptember 19.
13. szám - 2005. szeptember 19.
Hangsúly
Hangsúly
2008. augusztus 27.
2008. augusztus 27.
Csak a szavak
2008. augusztus 27.
Miben érezhető a költő hiánya, akár személyesen, akár versei által? Erről kérdeztük Baka egykori barátait, irodalomtörténészeket.
Az 1985-ös októberi Tiszatájban Baka Istvánnal Vecsernyés Imre beszélgetett. Az alábbiakban ennek az interjúnak közöljük részleteit.
2008. augusztus 27.
Lehet-e egy városnak költője? Ha igen, akkor Baka Istvánt bízvást nevezhetnénk Szeged költőjének. Most, a halála után tíz évvel is meghatározó a jelenléte a városban. Nem csak művei által, melyeken talán természetes, hogy nem fog az idő, melyeket újra kiadnak. Hiszen a nyolc verseskötetet, három próza- és drámakötetet és számtalan műfordítást publikáló Bakának 2003-tól folyamatosan jelenik meg az életműkiadása.
Irodalom
Irodalom
2008. augusztus 27.
2008. augusztus 27.
2008. augusztus 27.
„Nyár élményem"
(berlini vegyes-vágott)
Katedra
Katedra
2008. augusztus 27.
Szörényi László, bár tudatosan tör a céljai felé, szeret elkalandozni néha. Kutatási területe a magyarországi humanizmustól napjaink irodalmáig terjed, ám e roppant anyag feldolgozása mellett maradt idő és energia négy év római nagyköveti munkára, és szépprózai művek publikálására is. Pedig a kommunista rezsim nem tartotta kegyeltjének, sőt, ahol lehetett, meggátolta a törekvéseit.
Kapcsolatok
Kapcsolatok
2008. augusztus 26.
2008. augusztus 26.
A bajai III. Béla Gimnázium két év múlva, 2007-ben ünnepli fennállásának kétszázötvenedik évfordulóját. A török idők traumáját követő években alapított iskola azonban elsősorban a jövőbe tekint, és a szűkös anyagi keretek ellenére biztosan őrzi kiváló minősítését.
2008. augusztus 26.
Fókusz
Fókusz
Felsőfok
Felsőfok
2008. augusztus 18.
2008. augusztus 18.
A Humán Erőforrás Operatív Program keretében a rendszerváltás utáni legnagyobb egészségügyi beruházás valósul meg Debrecenben. Az egykori főhercegnőről elnevezett Auguszta-program a várakozások szerint jelentősen javítani fogja a hat északi megye halálozási mutatóit. A HEFOP keretében rendelkezésére álló 191 milliárd forintból 25 milliárd forint jut kórházi fejlesztésre, ennek jelentős hányada, 15 milliárd forint kerül a régióba. Az Auguszta-projekt 12 milliárd forintba kerül, ebből 1,32 milliárd az önrész, 1,8 milliárd kormányzati, kilencmilliárd pedig az EU-ból érkező támogatás.
Egyetemi élet
Egyetemi élet
2008. augusztus 26.
2008. augusztus 26.
2008. augusztus 26.
2008. augusztus 26.
2008. augusztus 21.
Idén tizenkettedik alkalommal rendezték meg az IMC nemzetközi matematikaversenyt, ezúttal a bulgáriai Blagoevgradban. A megmérettetésen - amely a középiskolás matematikai diákolimpia egyetemi szintű megfelelője - harmincöt ország hetvenöt egyetemének kétszázharminc hallgatója vett részt. Olyan nagy hírű egyetemek is képviseltették magukat, mint a Princeton és az M.I.T. az Egyesült Államokból, vagy Oxford és Cambridge Angliából, de ringbe szállt a berlini Humboldt Egyetem is. Ezenkívül olyan távoli helyekről is érkeztek versenyzők, mint Mongólia, Indonézia, Irán, Kolumbia vagy Brazília.
A régió mezőgazdasági szakembereinek, gazdálkodóinak felkészítését szolgálja az határ menti tanácsadó, képző- és innovációs központ, melyet hétfőn adtak át az SZTE Mezőgazdasági Főiskolai Kar tanüzeménél. A Takács Albertről elnevezett komplexum uniós támogatással épült meg.
Riport
Riport
„Zéró. Ez itt a föld. Az ég kék, a fű zöld…" A hetedik napon Jeles András az asztalra csapott. Persze csak jelképesen, de a zsinagóga udvarán a macskahúgyszagú fák árnyékában színészek és rendezők megszeppent kisdiákként hallgatták. Mert hiába játék, a színházat komolyan kell venni, az elhivatottság egy életre szól. Utána díjakat osztottak, sokat, s majdnem mindet az a darab kapta, amit sikerült kihagynom. Rutin kell, gondos szervezés az ilyesmihez, mert jó darabra, szép előadásra bárki el tud menni. De hajnalra szétesni atomjaidra, ugatni a teliholdat, megfogadni, hogy holnap nem, ha vontatókötéllel húznak, akkor sem, és másnap mégis, türelmetlenül várni, hogy mikor és hol kezdődik végre a csoda, színházi fesztiválon pörögni csak így lehet.
Sport
Sport
2008. augusztus 27.
Szeptember 8. és 11. között Salzburgban rendezték meg a kettesfogathajtó-világbajnokságot. A vb-n szereplő négy magyar versenyző közül ketten képviselték Csongrád megyét: a mórahalmi Selyben Zsolt, valamint a szegedi Hódi Károly. A két hajtó Lázár Vilmossal kiegészülve csapatban ezüstérmet szerzett, s Hódi egyéniben is a dobogó második fokára állhatott föl. A kétszeres vb-ezüstérmes versenyzőt szatymazi lovastanyáján látogattuk meg.
Kultúra
Kultúra
2008. augusztus 27.
„Ezek a művek annak ellenére, hogy grafikai sokszorosító eljárással készültek, hihetetlenül izgalmasak, nagyon színesek, teljes mértékben chagalliak – mind a megformálás módjában, mind a használt motívumok, szimbólumok alkalmazásában abszolút beleillenek abba a képbe, amit az ember Marc Chagall munkáiról őriz magában” – mondta Nagy Imre, a szegedi Chagall-kiállítás rendezője.
2008. augusztus 27.
2008. augusztus 27.
2008. augusztus 27.
2008. augusztus 27.
A Skinny Puppy alapötlete egy kutyától származik, aki nem tud beszélni, ehelyett ugat, de azt nagyon hangosan teszi – mondta lapunknak a kanadai együttes vezetője.
2008. augusztus 27.
Csönd, napsütötte sínek, a WC-ajtó szoknyás ábrájára valaki melleket rajzolt. A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomás vészesen emlékeztet a világ végére: az ember hajlamos azt gondolni, nincs is itt már semmi, nem lehet innen sehova se jutni.
Tükör
Tükör
2008. augusztus 27.
Kislányként volt egy könyvem, amelybe az általam bölcsnek vélt szövegeket írtam. Gondosan és kritikusan válogattam ezeket, amelyek között volt olyan, amit egy velem egykorú lány írt.  Turi Timi.
Bezár