2024. március 29., péntek English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Egyetemi élet
Egy he­lyen, egy idő­ben
La­punk a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem há­zi­or­vo­sá­nál, Sze­meré­di Ist­ván­nál, a Sze­meré­di Or­vo­si Kft. ala­pí­tó­já­nál, ve­ze­tő­jé­nél járt. Múlt­ról, je­len­ről, vizs­ga­idő­szak­ról és H1N1-ről be­szél­get­tünk.
Címkék: Egyetemi Élet

– Mi­ó­ta az SZTE há­zi­or­vo­sa? Hány kar gyógy­ásza­tát lát­ja el a Sze­meré­di Or­vo­si Kft.?
– Ha em­lé­ke­ze­tem nem csal, ak­kor 1996 kö­rül a Ju­hász Gyu­la Pe­da­gó­gus­kép­ző Kar Hall­ga­tói Ön­kor­mány­za­ta ke­re­sett meg az­zal a prob­lé­má­val, hogy a vi­dé­ki ta­nu­lók há­zi­or­vo­si el­lá­tá­sa nem biz­to­sí­tott, kel­le­ne egy fix hely, ahol a hall­ga­tó­kat el­lát­juk. Majd az 1999/2000-es tan­év­től in­téz­mé­nyes ke­re­tek kö­zött be­kap­cso­ló­dott a töb­bi fakultás is, ki­vé­ve az egész­ség­ügyi ka­ro­kat, ők sa­ját ber­ke­ken be­lül ­ol­dot­ták meg az el­lá­tást.

szemeredi
Uniós támogatásból vásároltak ultrahangműszert. Fo­tó: S. Cs.


– Hon­lap­ju­kon az „egy hely­ben egy idő­ben gyó­gyí­tás el­vét” hang­sú­lyoz­zák. Mi­lyen szak­or­vos­ok dol­goz­nak ön­nél? Mi­lyen vizs­gá­la­ti mód­sze­rek van­nak a szak­ren­de­lé­se­ken be­lül?
– Igyek­szünk egy szak­ren­de­lé­sen be­lül mi­nél több szak­el­lá­tást-ki­vizs­gá­lást biz­to­sí­ta­ni a be­te­gek­nek, a sor­ban ál­lás, idő­vesz­te­ge­tés ki­küsz­öbö­lé­se vé­gett. A há­zi­or­vo­si ren­de­lé­sen kí­vül van sze­mész, bőr- és nemi­gyó­gyász, pszi­chi­á­ter, uro­ló­gus, fül-orr-gé­gész, fo­gász, se­bész és nő­gyógy­ász szak­or­vo­sunk. Szá­mos mo­dern mű­sze­rünk van a kü­lön­bö­ző vizs­gá­la­ti tech­ni­kák el­vég­zé­sé­re, kü­lön ki­emel­ném a 2008-ban si­ke­re­sen meg­pá­lyá­zott új­sze­rű ult­ra­hang­ké­szü­lé­kün­ket, ami se­gít a di­ag­nosz­ti­ká­ban, gyó­gyí­tás­ban. Ezt gya­kor­la­ti­lag az Új Ma­gyar­or­szág Fej­lesz­té­si Terv ke­re­té­ben si­ke­rült meg­vá­sá­rol­nunk.
– Ta­pasz­ta­la­ta­im sze­rint ke­ve­sen is­me­rik ezt a té­rí­tés­men­tes le­he­tő­sé­get, jut­ta­tást. Mi er­ről a vé­le­mé­nye?
– Ez saj­nos így van, pe­dig vé­le­mé­nyem sze­rint szé­les kö­rű in­for­má­ci­ót nyúj­tunk. Min­den év­ben szá­mos gó­lya­tá­bor­ban el­mond­juk, kü­lön­bö­ző egye­te­mi új­sá­gok­ban meg­je­len­tet­jük, és tá­jé­koz­ta­tó anya­gok so­ka­sá­gát küld­jük a kol­lé­gi­u­mok­ba ren­de­lé­se­ink idő­pont­ja­i­ról, szak­el­lá­tá­sa­ink­ról. Itt fon­tos meg­je­gyez­nem: már Új­sze­ge­den is van há­zi­or­vo­si ren­de­lé­sünk a Vasútegészségü­gyi Szol­gál­ta­tó Kht.-ban, így az itt élők­nek nem kell az egész vá­ro­son át­jön­ni­ük az amúgy kön­­nyen meg­kö­ze­lít­he­tő Kor­da ut­cá­ba.
– Is­mert je­len­ség, hogy a hall­ga­tók a vizs­ga­idő­szak­ban gyak­ran meg­be­teg­sze­nek a fo­ko­zott stressz­ter­he­lés mi­att. Ho­gyan őriz­he­ti meg az egész­sé­gét a ta­nu­ló, ho­gyan véd­he­tő ki ez az idő­szak? Mit ta­ná­csol?
– Ak­kor ma­rad­nának egész­sé­gesek, az len­ne az ide­á­lis meg­ol­dás, ha egész év­ben ta­nul­ná­nak a nö­ven­dé­kek, de ter­mé­sze­te­sen ez nem min­dig ki­vi­te­lez­he­tő. A vizs­ga­idő­szak­ban a na­pi 10-12 órás ta­nu­lás nem tud ef­fek­tív len­ni. Eb­ből szü­le­tik „a vizs­gán tu­dok min­dent, de utá­na két hét­tel már sem­mi­re sem fo­gok em­lé­kez­ni” je­len­ség. Na­gyon fon­tos a he­lyes táp­lál­ko­zás és a test­moz­gás.

FEJLESZTÉS
Az ult­ra­hang­mű­szer meg­vá­sár­lá­sa az Új Ma­gyar­or­szág Fej­lesz­té­si Terv ke­re­tén be­lül, az Eu­ró­pai Unió és a ma­gyar ál­lam ál­tal nyúj­tott tá­mo­ga­tás se­gít­sé­gé­vel, il­let­ve társ­fi­nan­szí­ro­zá­sá­val együtt va­ló­sult meg.

– Ho­gyan lát­ja a H1N1 el­le­ni vé­dő­ol­tás kö­rül ki­ala­kult hisz­té­ri­át? Ja­va­sol­ja-e a vak­ci­na be­ada­tá­sát?
– Bor­zal­ma­san saj­ná­la­tos do­log, hogy az egész­ség­ügyi el­lá­tás­ba is be­le­vi­szik a párt­po­li­ti­kát, va­la­mint a rém­hír­ter­jesz­tést. Egy fel­mé­rés­ből ször­nyű dol­gok de­rül­tek ki; az ol­tást a bal­ol­da­li­ak két­har­ma­da tá­mo­gat­ja, míg ez az arány a jobb­ol­da­lon csak egy­har­mad. Ez non­szensz! Né­ze­tem sze­rint a vé­dő­ol­tást ér­de­mes be­adat­ni, mert ha a ví­rus meg­be­te­gít egy fi­a­talt, ak­kor a szö­vőd­mé­nyek sok­kal sú­lyo­sab­bak, mint a vak­ci­ná­nak az eset­le­ges mel­lék­ha­tá­sa. Szán­dé­ko­san em­lí­tem a fi­a­ta­lo­kat, mert pon­to­san az egye­te­mis­ta kor­osz­tály az, amely még nem ta­lál­ko­zott oly sok­szor az inf­lu­en­za­ví­rus­sal. Ezek­nek a ví­ru­sok­nak bi­zo­nyos ha­son­ló­ság van a ge­ne­ti­kai ap­pa­rá­tu­sá­ban, így a H1N1 sem tel­je­sen új, te­hát a kö­zép­ko­rú­ak és az idő­sebb kor­osz­tály vé­det­tebbek.

D. T. I.

Bezár