2024. április 16., kedd English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Egyetemi élet
Egy tő­ről met­szett szo­ci­o­ló­gu­sok
Idén szep­tem­ber 18. és 20. kö­zött tar­tot­ták a ko­lozs­vá­ri Babes-Bolyai Tu­do­mány­egye­tem Szo­ci­o­ló­gi­ai Kar és az SZTE BTK Szo­ci­o­ló­gia Tan­szé­ke há­rom­na­pos kö­zös ren­dez­vé­nyét Algyőn. En­nek ap­ro­pó­ján be­szél­get­tünk Pász­ka Im­re egye­te­mi ta­nár­ral, a ren­dez­vény fő-szervezőjév­el.
Címkék: Egyetemi Élet
szociologus
Algyőn tanácskoztak a szegedi és kolozsvári szakemberek.
– Mi­ért jók ezek a ta­lál­ko­zók? Mi a hasz­nuk? Mit üzen­nek?
– Az ilyen és ha­son­ló ta­lál­ko­zók a nem­zet­kö­zi kap­cso­la­tok szem­pont­já­ból jók. A mi ese­tünk­ben pe­dig kü­lö­nö­sen fon­to­sak a ma­gyar-ma­gyar kap­cso­la­tok te­kin­te­té­ben, hi­szen egy olyan egye­tem szo­ci­o­ló­gia­ok­ta­tó­i­val ta­lál­koz­hat­tunk, akik a szo­ci­o­ló­gi­át nem­csak ma­gyar nyel­ven ok­tat­ják a ko­lozs­vá­ri Babes-Bolyai Egye­tem Szo­ci­o­ló­gia Ka­ra ke­re­té­ben, ha­nem szin­te önál­ló tan­szé­ket al­kot­nak. Más­felől a ha­gyo­mány is kö­te­lez, hi­szen a sze­ge­di egye­te­met Ko­lozs­vár­ról hoz­ták át Tri­a­nont kö­ve­tő­en, te­hát ez az in­téz­mény tény­leg egy tő­ről met­szett a mi­énk­kel.
– Ön sze­mély sze­rint már év­ti­ze­dek óta szo­ro­sabb kap­cso­la­tot ápol a ko­lozs­vá­ri­ak­kal. Ez a kap­cso­lat a jö­vő­ben ki­ter­jed-e a tan­szék­re? Lesz-e együtt­mű­kö­dés a két tu­do­má­nyos mű­hely kö­zött? Mi­ben ál­la­pod­tak meg? Mit tar­tal­maz a kö­zös nyi­lat­ko­zat?
– A szo­ros kap­cso­lat sze­mély sze­rint az­zal ma­gya­ráz­ha­tó, hogy Ko­lozs­vá­ron jár­tam egye­tem­re an­nak ide­jén, és az­óta is jók a kap­cso­la­ta­im nem­csak a ma­gyar, ha­nem a ro­mán kol­lé­gák­kal is. A mos­ta­ni ta­lál­ko­zó nem az el­ső, a tan­szék ok­ta­tói és di­ák­jai vagy tíz éve már egy ta­pasz­ta­lat­cse­re jel­le­gű ki­rán­du­lás al­kal­má­val már vol­tak Ko­lozs­vá­ron. Vi­szont a mos­ta­ni ta­lál­ko­zó egé­szen más, meg­vál­toz­tak a kö­rül­mé­nyek. Az­óta a ko­lozs­vá­ri BBTE a mai Ro­má­ni­á­ban nem­zet­kö­zi fel­mé­ré­sek sze­rint is a leg­jobb és a leg­na­gyobb egye­tem. Ki­ter­jedt nem­zet­kö­zi kap­cso­lat­há­ló­zat­tal ren­del­ke­zik, a szo­ci­o­ló­gia ma­gyar nyel­vű ok­ta­tó­i­nak át­lag­élet­ko­ra 40 év, szin­te mind­egyi­kük több kö­te­tes szer­ző, PhD-fokozatot szer­zett Bu­da­pes­ten vagy nyu­ga­ti egye­te­me­ken, sa­ját szak­fo­lyó­irat­tal (Er­dé­lyi Tár­sa­da­lom), mes­ter- és PhD-képzéssel ren­del­ke­zik.
Emel­lett a ro­mán ál­lam lét­re­hoz­ta Ko­lozs­vá­ron a Ki­sebb­ség Ku­ta­tó­in­té­ze­tet, amely­nek vezető­je eb­ből a fi­a­tal szo­ci­oló­guskör­ből ke­rült ki, és mun­ka­tár­sa­ik is az ot­ta­ni szo­ci­o­ló­gia­kép­zés ne­velt­jei. Te­hát be­érett egy olyan szo­ci­o­ló­gia­kép­zés, amely le­he­tő­vé te­szi, hogy tény­le­ge­sen hasz­nos együtt­mű­kö­dést in­dít­sunk el a két szak­in­téz­mény kö­zött. A ta­lál­ko­zónk szán­dék­nyi­lat­ko­zat­tal zá­rult, a két delegá­cióvezető, Mag­yari Ti­va­dar pro­rek­tor és Feleky Gá­bor tan­székvezető már alá is ír­ták, így te­hát a konk­rét te­en­dők ke­re­te­it is meg­von­ták. Ilyen pél­dá­ul az, hogy be­kap­csol­ják a ko­lozs­vá­ri kol­lé­gá­kat Feleky Gá­bor és csa­pa­tá­nak Sze­ged-vizs­gá­la­tá­ba. Ez azt je­len­ti, hogy azo­nos mód­szer­ta­ni el­vek sze­rint ott is ku­ta­tá­so­kat vé­gez­nek, és ez le­he­tő­vé te­szi az össze­ha­son­lí­tást. Ez már ön­ma­gá­ban is nagy lé­leg­ze­tű vál­lal­ko­zás, amely nem­csak az ok­ta­tók, ha­nem a hall­ga­tók rész­vé­tel­ét is je­len­ti.
– Az ese­mé­nyen több­ször meg­em­lé­kez­tek Gá­bor Kál­mán­ról, aki­nek ki­emelt ku­ta­tá­si te­rü­le­te a fi­a­ta­lok vizs­gá­la­ta, az if­jú­ság­szo­ci­o­ló­gia volt. Mit emel­ne ki az ő mun­kás­sá­gá­ból, szemé­ly­iségéből?
– Igen, saj­ná­la­tos ese­mény ár­nyé­kol­ta be a ta­lál­ko­zót, Gá­bor Kál­mán kol­lé­gánk ha­lá­la. Gá­bor Kál­mán nem­csak ná­lunk, ha­nem Ko­lozs­vá­ron is ok­ta­tott/ku­ta­tott, te­hát ilyen ér­te­lem­ben kö­zös vesz­tes­ség ér­te a két szak­in­téz­ményt. Akár­csak ná­lunk, Ko­lozs­vá­ron is az if­jú­ság­ku­ta­tás, il­let­ve az if­jú­ság­szo­ci­o­ló­gia ok­ta­tá­sa az ő ne­vé­hez kap­cso­ló­dott, eb­ben az ér­te­lem­ben is űr tá­madt hir­te­len jött tá­vo­zá­sá­val, azon­ban van re­mény ar­ra, hogy ta­nít­vá­nyai foly­tat­ni fog­ják ál­do­za­tos mun­ká­ját, amely az utób­bi évek­ben igen lát­vá­nyos pub­li­ká­ci­ós te­vé­keny­ség­gel is pá­ro­sult.

Dlusz­tus T. Im­re

Bezár