2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  8. szám - 2009. szeptember 13.  --  Egyetemi élet
Is­mét Ku­ta­tók Éj­sza­ká­ja az egye­te­men
Címkék: Egyetemi élet

„Nem va­gyok kü­lö­nö­seb­ben te­het­sé­ges, csak szen­ve­dé­lye­sen kí­ván­csi” – ez az Einstein­-idé­zet a mot­tó­ja a szep­tem­ber 25-én megren­dezendő Ku­ta­tók Éj­sza­ká­já­nak. Az egész Eu­ró­pá­ban nép­sze­rű ren­dez­vényso­ro­zat­hoz a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem már har­ma­dik al­ka­lom­mal csat­la­ko­zik, hogy be­bi­zo­nyít­sa: a tu­do­mány nem csu­pán szá­raz tan­agyag, ha­nem ér­de­kes, in­te­rak­tív és kre­a­tív el­fog­lalt­ság is le­het.

Min­den év szep­tem­be­ré­nek utol­só pén­tek­jén ren­de­zik meg ezt az or­szág­szer­te nép­sze­rű fesz­ti­vált, ami­hez 2007 óta több ma­gyar nagy­vá­ros mel­lett Sze­ged és az egye­tem is kap­cso­ló­dik.

„Ez­alatt a há­rom év alatt egy­re bő­vült a ren­dez­vé­nyen részt­ ve­vő in­té­ze­tek, tan­szé­kek szá­ma” – mond­ja Ré­vész Ba­lázs, az SZTE mar­ke­ting- és kom­mu­ni­ká­ci­ós igaz­ga­tó­ja. Idén már több mint 50 prog­ram­mal vár­ják a „szen­ve­dé­lye­sen kí­ván­csi em­be­re­ket.” A prog­ram­so­ro­zat leg­in­kább a ter­mé­szet­tu­do­má­nyo­kat ve­szi górc­ső alá, de az el­múlt évek­ben már más ka­rok, tu­do­mány­te­rü­le­tek is meg­je­len­tek, mint pél­dá­ul a böl­csé­szet­tu­do­mány vagy a Mér­nö­ki Kar nép­sze­rű prog­ram­já­val, a cso­ko­lá­dé­ön­tés­sel.

Az SZTE az idei év­ben 15 hely­szí­nen ad ott­hont a ren­dez­vény­nek, csak a Dóm té­ren 4 külön­böző szín­té­ren. Tan­szé­ke­ken, la­bo­rok­ban és ma­gán a té­ren is lesz­nek prog­ra­mok, ahol most már ha­gyo­má­nyo­san az or­vos­tu­do­má­nyi kar kí­sér­le­ti sát­ra is részt vesz. Emel­lett lesz éj­sza­kai ka­land­tú­ra a fü­vész­kert­ben, Csil­lag-­par­ty a Sze­ge­di Csil­lag­vizs­gá­ló­nál és in­te­rak­tív tár­lat­ve­ze­tés a Föld­ta­ni és őslény­tani Tan­szék gyűj­te­mé­nyé­ben. Aki akar, el­lá­to­gat­hat Sze­ged leg­ma­ga­sabb pont­já­ra, és „Non-stop stressz!” vár min­den­ki­re a Jó­zsef At­ti­la Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­ban. A Kí­sér­le­ti Fi­zi­kai Tan­szék hall­ga­tói la­bo­ra­tó­ri­u­ma­i­ban pe­dig be­bi­zo­nyo­so­dik, hogy: „A fi­zi­ka nagy­sze­rű, mert egy­sze­rű”.

Az se ma­rad­jon ott­hon, aki in­kább a bi­o­ló­gia iránt érdek­lődik, hi­szen a Mik­ro­bi­o­ló­gi­ai Tan­szé­ken meg­is­mer­ked­het a mik­ro­bák vi­lá­gá­val, meg­tud­hat­ja, ho­gyan fe­dez­te fel Ale­xan­der Flem­ing a pe­ni­cil­lint, és részt ve­het egy iga­zi pe­nész­va­dá­sza­ton is!

Na­gyon sok­ol­da­lú, ér­de­kes és min­den ér­zék­szerv­re ha­tó él­mény vár­ja a tud­ni vá­gyó­kat. És hogy pon­to­san kik­nek szól? „Min­den­ki szá­má­ra ki­kap­cso­ló­dás. Egye­te­mi pol­gá­rok szá­má­ra épp­úgy, mint csa­lád­tag­ok­nak, kisöc­siknek vagy hú­gok­nak és a szü­lők szá­má­ra is ér­de­kes prog­ra­mo­kat kí­ná­lunk dél­után ket­tőtől egé­szen éjfélig… Min­den­kép­pen ér­de­mes meg­néz­ni az el­ké­szült prog­ram­fü­ze­tet vagy az egye­te­mi weboldalt, hogy ho­gyan üte­mez­zék a lá­to­ga­tá­so­kat a külön­böző hely­szí­nek kö­zött” – ajánl­ja Ré­vész Ba­lázs.

Rész­le­tes prog­ram: www.u-szeged.hu/ku­ta­tok-e­jsza­ka­ja-2009.

Tóth Bog­lár­ka

Bezár