2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  12. szám - 2009. november 23.  --  Egyetemi élet
Kataló­nia ma­gyar szem­mel
Az el­ső Magyar-Katalán Na­pról
Címkék: Egyetemi Élet

Re­mél­he­tő­leg ha­gyo­mány­te­rem­tő lesz az a kon­fe­ren­cia, ame­lyet no­vem­ber 12-én ren­dez­tek meg a Böl­csé­szet­tu­do­má­nyi Ka­ron. Akik je­len vol­tak a ren­dez­vé­nyen, a ke­rek­asz­tal-be­szél­ge­tés­től a film­ve­tí­té­sen át a ki­ál­lí­tá­sig vál­to­za­tos prog­ra­mon ve­het­tek részt, sőt, a nap vé­gé­re akár azt is ki­de­rít­het­ték, hogy mi a kö­zös Ara­gó­ni­ai Beat­rixban és a Fran­co-ko­rsza­k­ban.
A ki­rály­nő­ben és a vé­res spa­nyol­or­szá­gi tör­tén­tek­ben nagy­já­ból egy kö­zös pont van: Kataló­ni­a. An­nak el­le­né­re, hogy Ma­gyar­or­szá­gon igen so­kan fog­lal­koz­nak a ka­ta­lán nyelv­vel és kul­tú­rá­val, mind ezidáig nem volt olyan kez­de­mé­nye­zés, amely ilyen szé­les kö­rű­en fel­tár­ta vol­na a ma­gyar-ka­ta­lán kap­cso­la­to­kat.
„Si­ke­res­nek mond­ha­tó a ren­dez­vény” – így Jordi Gimeno Ben­i­to, a His­paniszti­ka Tan­szék ka­ta­lán lek­to­ra. „A kon­fe­ren­cia részt­ve­vői – akik kö­zött szép szám­mal vol­tak hall­ga­tók is – ál­ta­lá­nos ké­pet kap­hat­tak Katalóniáról, és ar­ról, hogy mi is az a ka­ta­lán nyelv és kul­tú­ra.”
A prog­ram igen vál­to­za­tos volt: a nyelv­tu­do­mány­tól kezd­ve a ka­ta­lán or­szá­gok kul­tu­rá­lis föld­raj­zá­ig a leg­kü­lön­bö­zőbb té­mák­ban hall­hat­tunk elő­adá­so­kat. Gu­lyás And­rás nagy­kö­vet, Bar­ce­lo­na ko­ráb­bi ma­gyar fő­kon­zul­ja Ara­gó­ni­ai Be­at­rix sír­já­nak rej­té­lyét osz­tot­ta meg a hall­ga­tó­ság­gal, Ander­le Ádám pe­dig „Gerő Er­nő Bar­ce­lo­ná­ban” cím­mel tar­tott ér­dek­fe­szí­tő elő­adást.
Jordi Gimeno Ben­i­to ki­emel­te Ber­ta Ti­bor, a His­paniszti­ka Tan­szék ve­ze­tő­jé­nek „Ka­ta­lán-ta­nul­má­nyok Ma­gyar­or­szá­gon” cí­mű elő­adá­sát, mert sze­rin­te nem kap elég hang­súlyt az a tény, hogy Ma­gyar­or­szá­gon mi­lyen fon­tos sze­re­pet tölt be a ka­ta­lán kul­tú­ra.
„Sze­ge­den már ti­zen­öt, az or­szág­ban pe­dig több, mint negy­ven éve fo­lyik a ka­ta­lán nyelv ok­ta­tá­sa, és töb­ben fog­lal­koz­nak ve­le, mint gon­dol­nánk” – árul­ta el a lek­tor.
A nap egyik iz­gal­mas prog­ram­pont­ja volt az iro­dal­mi fel­ol­va­só­ülés és ke­rek­asz­tal-be­szél­ge­tés a for­dí­tás­ról Ne­mes Krisz­ti­na, a kor­társ ka­ta­lán iro­da­lom for­dí­tó­ja, Dé­ri Ba­lázs köl­tő-mű­for­dí­tó és Bakucz Dó­ra ta­nár-mű­for­dí­tó, az LHO online ka­ta­lán új­ság fe­le­lős szer­kesz­tő­jé­nek rész­vé­te­lé­vel. A ka­ta­lán iro­dal­mi mű­vek sa­já­tos­sá­gai mel­lett ter­mé­sze­te­sen szó esett ma­gá­ról a mű­for­dí­tás­ról is, és rész­le­te­ket is hall­hat­tunk a kerekasz­tal részt­ve­vő­i­nek mun­ká­i­ból is. „Biz­tos va­gyok ben­ne, hogy azok­nak is tu­dott újat és ér­de­ke­set mon­da­ni ez a fel­ol­va­só­est, akik még csak most ba­rát­koz­nak a ka­ta­lán kul­tú­rá­val” – így a lek­tor. „Az egész na­pot an­nak a je­gyé­ben szer­vez­tük meg, hogy ne csak azok­nak le­gyen hasz­nos egy-­e­gy elő­adás, akik ott­hon van­nak ezen a te­rü­le­ten. Az egyik cél épp az volt, hogy min­den­ki, aki nyi­tott volt er­re, ta­lál­jon ma­gá­nak olyan prog­ram­pon­tot, ame­lyen szí­ve­sen részt vesz, amely fel­kel­ti az ér­dek­lő­dé­sét.”
A kon­fe­ren­ci­á­hoz ki­ál­lí­tás is kap­cso­ló­dott, a „Ki­rály­lá­nyok mes­­szi föld­ről”, ame­lyet no­vem­ber 11-13. kö­zött a TIK au­lá­já­ban le­he­tett meg­te­kin­te­ni. Az ös­­sze­ál­lí­tás cél­ja az volt, hogy be­mu­tas­sa a ma­gyar-ka­ta­lán kap­cso­la­to­kat, ame­lyek a kö­zép­kor­ban igen je­len­tő­sek vol­tak. A ki­ál­lí­tást – amely je­len­leg Bu­da­pes­ten lát­ha­tó – Ré­vész Lász­ló, a Ré­gé­sze­ti Tan­szék tan­szék­ve­ze­tő egye­te­mi do­cen­se nyi­tot­ta meg.
A nap zá­rá­sa­ként Manuel Huer­ga „Sal­va­dor” cí­mű film­jét ve­tí­tet­ték le, amely egy po­li­ti­kai gyil­kos­sá­got dol­goz fel egy ka­ta­lán ren­de­ző sze­mé­vel. Ezt be­szél­ge­tés kö­vet­te a film­ről, a Fran­co-ko­rszak vé­gé­ről és a rend­szer­vál­tás­ról Katalóniában. „An­nak el­le­né­re, hogy a film meg­vi­ta­tá­sa be­le­nyúlt az éj­sza­ká­ba, igen so­kan kí­ván­csi­an vol­tak rá, és en­nek na­gyon örül­tünk” – vall­ja Ben­i­to. „Ös­­szes­sé­gé­ben ez egy si­ke­res nap volt, igyek­szünk jö­vő­re is meg­va­ló­sí­ta­ni.”

T. I.

Bezár