2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Egyetemi élet
Kö­zép-Eu­ró­pa egyik leg­kor­szerűbb CT-je az új kli­ni­kán
Címkék: Egyetemi Élet
ctKö­zép-Eu­ró­pá­ban egye­dül­ál­ló, 64 szeletes kom­pu­ter­to­mog­ráf (CT) be­ren­de­zést ad­tak át ok­tó­ber 2-án a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem új kli­ni­ká­já­nak alag­sorába­n, az új tech­no­ló­gi­át al­kal­ma­zó esz­köz­zel a szo­ká­sos vizs­gá­la­tok mel­lett a szív ko­szo­rúsere­i­ről, va­la­mint az agy és a ha­si szer­vek ar­té­ri­ás és vé­nás rend­sze­ré­ről is ki­vá­ló ké­pek nyer­he­tők.
Sza­bó Gá­bor rek­tor szerint a 300 mil­lió fo­rin­tos be­ru­há­zás a ma­gán-szfé­ra és az egye­tem kö­zöt­ti si­ke­res és pél­da­mu­ta­tó együtt­mű­kö­dés­nek kö­szön­he­tő­en va­ló­sul­ha­tott meg. A be­ren­de­zést a Euromedic Diag­nos­tics Sze­ged Kft. vá­sá­rol­ta és mű­köd­te­ti, amely köz­re­mű­kö­dői szer­ző­dés ke­re­té­ben már öt éve vég­zi az egye­te­mi kli­ni­ká­kon a ra­dio­ló­gi­ai és izo­tóp di­ag­nosz­ti­kai vizs­gá­la­to­kat.
Vincze Ri­ta, az esz­közt fej­lesz­tő GE Health­care kö­zép-ke­let-eu­ró­pai ér­té­ke­sí­té­si igaz­ga­tó­ja kö­zöl­te, a mát­rixde­tek­to­ros ké­szü­lék­kel a ha­gyo­má­nyos be­ren­de­zé­sek­nél lé­nye­ge­sen gyor­sab­ban tör­té­nik az adat­gyűj­tés, egy vizs­gá­lat so­ro­zat csu­pán 5-8 má­sod­per­cet vesz igény­be, így a pá­ci­en­se­ket a ko­ráb­bi­nál 50 szá­za­lék­kal ki­sebb su­gár­ter­he­lés éri.
A CT-vizsgálat már az egyik leg­gya­ko­ribb kép­al­ko­tó di­ag­nosz­ti­kai vizs­gá­lat­tá vált, s így a tel­jes la­kos­sá­got érő io­ni­zá­ló su­gár­zás két­har­ma­dát je­len­ti, ezért a tech­no­ló­gi­ai fej­lesz­té­sek egyik leg­fon­to­sabb ele­me a su­gár­ter­he­lés csök­ken­té­se – tu­dat­ta a szak­em­ber.
Kar­dos Lil­la, a Euromedic Diag­nos­tics Sze­ged Kft. igaz­ga­tó­ja kö­zöl­te, a 15 or­szág­ban több mint két­száz di­ag­nosz­ti­kai, di­a­lí­zis- és on­ko­ló­gi­ai cent­ru­mot mű­köd­te­tő Euromedic cég­cso­port 18 esz­ten­de­je a fő­vá­ro­si MÁV-kór­ház­ban nyi­tot­ta meg el­ső ma­gyar­or­szá­gi di­ag­nosz­ti­kai köz­pont­ját, s rá két év­re Sze­ge­den is meg­kezd­te a CT-, MRI-, csont­sű­rű­ség- és gam­maka­me­rás vizs­gá­la­tok vég­zé­sét. A cég­cso­port éven­te mint­egy 5 mil­lió be­te­get lát el, és 3,5 mil­lió kép­al­ko­tó di­ag­nosz­ti­kai vizs­gá­la­tot vé­gez, eb­ből 850 ez­ret Ma­gyar­or­szá­gon, 350 ez­ret Sze­ge­den.
Bezár