2024. április 20., szombat English version
Archívum  --  2009  --  10. szám - 2009. október 12.  --  Egyetemi élet
Mes­ter­kép­zé­sek nyílt nap­ja
Ok­tó­ber el­se­jén ko­moly hall­ga­tói érdek­lődés mel­lett ren­dez­ték meg a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Mes­ter­kép­zé­sek Nyílt Nap­ját a Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­ban.
Címkék: Egyetemi Élet

A nyílt na­pot első­sor­ban azok­nak a hall­ga­tók­nak szer­vez­ték, akik nyá­ron vé­gez­tek, vagy mos­ta­ná­ban fog­nak az egye­te­men, és mes­ter­fo­ko­za­tot sze­ret­né­nek sze­rez­ni. De a szer­ve­zők tu­laj­don­kép­pen mind­azok fi­gyel­mé­be is aján­lot­ták a ren­dez­vényt, akik érdek­lőd­nek a to­vább­ta­nu­lás irán­t, mes­ter­fo­ko­zat vagy má­sod­dip­lo­ma meg­szer­zé­sét ter­ve­zik. Az SZTE hét ka­rán ös­­sze­sen száz­ti­zen­há­rom sza­kon in­dul mes­ter­kép­zés, ezek­ről le­he­tett rész­le­te­sen tá­jé­ko­zód­ni a reg­gel kilenc­től dél­utá­nig tar­tó nyílt na­pon.

nyiltnap

Az SZTE karain akkreditált mesterképzéseket ismerhették meg a diákok.
Fo­tó: Segesvári Csaba



Mes­ter­sza­ko­kat olyan ka­rok tud­nak in­dí­ta­ni, ame­lyek ko­moly tu­do­má­nyos hát­tér­rel, nagy ha­gyo­mán­­nyal ren­del­kez­nek, ko­moly ku­ta­tói bá­zis­ra van ugyan­is eh­hez szük­ség. Mint azt a nyílt na­pon meg­tud­tuk, a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem eb­ből a szem­pont­ból igen jó he­lyen áll or­szá­gos vi­szony­lat­ban. Azo­kon a ka­ro­kon kí­vül, ahol osz­tat­lan ma­radt a kép­zés, két ki­vé­tel­lel az összes in­téz­mény in­dít mes­ter­sza­ko­kat. Ezek kö­zül pe­dig egye­dül a Ze­ne­mű­vé­sze­ti Kar nem kép­vi­sel­te ma­gát a mos­ta­ni nyílt na­pon, mi­vel az ot­ta­ni kép­zés spe­ci­á­lis vol­ta fe­les­le­ges­sé is te­szi ezt.
„El­ső al­ka­lom­mal szer­ve­zett ilyen nyílt na­pot az egye­tem Mar­ke­ting és Kom­mu­ni­ká­ci­ós Igaz­ga­tó­sá­ga. Ter­mé­sze­te­sen már ko­ráb­ban is le­he­tett in­for­má­lód­ni a mes­ter­kép­zé­sek­ről a kü­lön ka­ri nyílt na­po­kon, va­la­mint a köz­pon­ti egye­te­mi nyílt na­pon. De mi­vel az egye­tem cél­ja itt tar­ta­ni a hall­ga­tó­kat az alap­kép­zés után is, így jött az öt­let, hogy kü­lön a mes­ter­kép­zé­sek­ről is tar­tunk egy nyílt na­pot, ahol rész­le­te­seb­ben, több kar kí­ná­la­tá­ról egy he­lyen is le­het in­for­má­lód­ni” – mond­ta el la­punk­nak Gusz­tosné Thékes And­rea PR-referens. Ez az el­ső al­ka­lom egy­ben ar­ra is szol­gált, hogy a szer­ve­zők fel­mér­hes­sék, men­­nyi­re van igény egy ilyen tí­pu­sú ren­dez­vény­re. Amen­­nyi­ben si­ke­res­nek bi­zo­nyul a nyílt nap, ezen­túl min­den ős­­szel meg­ren­de­zik.
A nyílt nap­ra ak­kor is ér­de­mes el­lá­to­gat­ni egy hall­ga­tó­nak, ha még hát­ra van pár fél­éve az alap­képzéséből. Az osz­tott kép­zés fon­tos ele­me ugyan­is, hogy a hall­ga­tók más ka­rok mes­ter­szak­ja­in is to­vább­ta­nul­hat­nak, mint aho­va alap­kép­zés­re jár­tak. Eb­ben az eset­ben azon­ban bi­zo­nyos plusz­kur­zu­so­kat kell tel­je­sí­te­ni­ük a mes­ter­kép­zés el­ső fél­éve­i­ben. Az SZTE le­he­tő­sé­get nyújt hall­ga­tó­i­nak ar­ra, hogy előzete­sen, még az alap­szak utol­só fél­éve­i­ben tel­je­sít­se­nek né­há­nyat ezek kö­zül, ez­zel is te­her­men­te­sít­ve ma­gu­kat. A mes­ter­kép­zé­sek nyílt nap­ján pe­dig er­ről a lehetősé­gről is bő­veb­ben le­he­tett tá­jé­ko­zód­ni.
„Az egye­tem­nek ele­mi ér­de­ke, hogy sa­ját hall­ga­tó­it itt tart­sa. Ren­ge­teg mas­ter-he­ly ma­radt üre­sen Sze­ge­den és or­szág­szer­te is, pe­dig ar­ra szá­mí­tot­tak az egye­te­mek, hogy özön­le­ni fog­nak a hall­ga­tók. En­nek oka rész­ben az, hogy a munkaerőpi­ac jól re­a­gált az alap­kép­zé­si dip­lo­mák­ra, ezért so­kan in­kább nem ta­nul­nak to­vább. Ezen­kí­vül so­kan nem vé­gez­tek még kred­it- vagy nyelv­vizs­ga­prob­lé­mák mi­att. Az a cél, hogy a sa­ját hall­ga­tó­in­kat meg­győz­zük, ma­rad­ja­nak a sze­ge­di egye­te­men, hi­szen ha há­rom évet már itt töl­töt­tek, is­me­rik a vá­rost, és itt szin­te min­den kép­zés meg­ta­lál­ha­tó. Ez a nyílt nap pe­dig meg­fe­le­lő esz­köz er­re” – nyi­lat­koz­ta Majsa Jó­zsef, a nem­zet­kö­zi ta­nul­má­nyok és po­li­to­ló­gia sza­kok ko­or­di­ná­ci­ós igaz­ga­tó­ja, a ren­dez­vény egyik öt­let­gaz­dá­ja.
A nyílt na­pon kí­vül egy új szol­gál­ta­tás­sal is se­gí­te­ni pró­bál­ják az in­for­má­lód­ni vá­gyó hall­ga­tó­kat. Ez lesz a mesterképzés-kereső, mely­nek tö­ké­le­te­sí­té­se még fo­lya­mat­ban van. Az egye­tem hon­lap­ján el­ér­he­tő ke­re­ső az alap­szak be­írá­sa után meg­ad­ja majd azo­kat a mes­ter­sza­ko­kat az érdek­lődőnek, aho­va el­fo­gad­ják je­lent­ke­zé­sét.

Ke­resz­tes Ju­dit

Bezár