2024. április 19., péntek English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Egyetemi élet
Mo­soly ült a gyer­mek­ar­cok­ra
A Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Al­ma Ma­ter szer­ve­ze­te de­cem­ber 2-án, a Jó­zsef At­ti­la Ta­nul­má­nyi és In­for­má­ci­ós Köz­pont­ban tar­tot­ta meg az im­má­ron ha­gyo­má­nyos Mi­ku­lás-na­pot, mely­re az Al­ma Ma­ter tag­jai és gyer­me­ke­ik lá­to­gat­hat­tak el, hogy együtt vár­ják a Mi­ku­lást.
Címkék: Egyetemi Élet

A vi­dám han­gu­la­tot el­ső­sor­ban a vál­to­za­tos prog­ra­mok biz­to­sí­tot­ták. A szer­ve­zők le­he­tő­vé tet­ték, hogy a gye­re­kek kü­lön kis asz­ta­lok­nál kéz­mű­ves-fog­lal­ko­zá­son ve­hes­se­nek részt, és a fes­té­sen, raj­zo­lá­son kí­vül könyv­jel­zőt, asz­tal­díszt vagy tár­sas­já­té­kot ké­szít­hes­se­nek, de a ka­rá­cson­­nyal, va­la­mint a Mi­ku­lás-nap­pal kap­cso­la­tos pár per­ces dia­fil­me­ket is néz­het­tek, me­lyek ál­tal meg­idéz­het­ték az ün­nep­vá­rás­hoz fű­ző­dő em­lé­ke­i­ket. A „mo­zi­zás” után pe­dig az ap­ró­sá­gok­nak le­he­tő­sé­gük volt meg­szer­kesz­te­ni sa­ját köny­vü­ket a „Mi­ku­lás Könyv­gyár­ban”. A Hó­go­lyó­ról, a je­ges­med­ve­bocs­ról szó­ló me­sét ma­guk ál­lít­hat­ták ös­­sze, ol­dal­ról ol­dal­ra, a kü­lön­bö­ző szí­nű, szá­mo­zott la­pok se­gít­sé­gé­vel.

mikulas
Az ajándékosztás öröme a TIK-ben. Fo­tó: Segesvári Csaba
A gye­re­kek a sok szó­ra­koz­ta­tó já­ték mel­lett meg­te­kint­het­ték a „Kó­pé” rajz­pá­lyá­zat­ra kül­dött al­ko­tá­sa­i­kat, me­lyen „Ap­ró­nép”, „Ma­nó” és „Tör­pe” ka­te­gó­ri­á­ban le­he­tett ver­se­nyez­ni a KÓ­PÉ Fa­já­ték ál­tal fel­aján­lott ér­té­kes aján­dék­cso­mag­okért. Az ered­mény­hir­de­tés­re a ren­dez­vé­nyen ke­rült sor, ahol azok­nak sem kel­lett szo­mor­kod­ni­uk, akik nem nyer­tek dí­jat, hi­szen a prog­ra­mok szer­ve­zői min­den­ki­nek ké­szí­tet­tek név­re szó­ló ok­le­ve­let, és eze­ket sze­mé­lye­sen a Mi­ku­lás­tól ve­het­ték át a gye­re­kek. A mu­lat­sá­gon ter­mé­sze­te­sen a ze­ne sem ma­rad­ha­tott el. A Rén­szar­vas Band ál­tal ját­szott da­lok csak fo­koz­ták a jó­ked­vet, mi­vel az együt­tes kö­zös tap­so­lás­sal, tán­co­lás­sal, vo­na­to­zás­sal, lel­ke­sen be­von­ta a ki­csi­ket a sze­rep­lés­be. „Hull a pely­hes fe­hér hó, jöjj el, ked­ves tél­apó” – éne­kel­ték bol­do­gan a gye­re­kek a Mi­ku­lás­ra vár­va, aki nem sok­kal ez­után meg is ér­ke­zett a ne­kik szánt aján­dé­kok­kal, és még ar­ra is volt ide­je, hogy fény­ké­pet ké­szít­sen ve­lük.
Amint ar­ról az SZTE Al­ma Ma­ter mun­ka­tár­sai be­szá­mol­tak, a Mi­ku­lás-nap­ra több mint két­száz­het­ven kis­gye­rek re­giszt­rált, így a ven­dé­gek szá­ma a szü­lők­kel együtt az öt­száz főt is meg­ha­lad­ta. Hoz­zá­tet­ték, hogy a ren­dez­vény el­sőd­le­ges cél­ja olyan csa­lá­di prog­ram szer­ve­zé­se a ta­gok szá­má­ra, ahol a cse­me­té­ké a fő­sze­rep, az­ál­tal, hogy ak­tí­van részt tud­nak ven­ni az el­sőd­le­ge­sen szá­muk­ra ös­­sze­ál­lí­tott prog­ra­mok­ban, il­let­ve a szü­lők­nek is le­he­tő­sé­get biz­to­sít, egy­ko­ri di­ák­tár­sa­ik­kal va­ló új­bó­li ta­lál­ko­zás­ra, be­szél­ge­tés­re.
Az Al­ma Ma­ter nemcsak a Mi­ku­lás-nap meg­ün­nep­lé­sé­vel ked­ves­ke­dik a ki­csik­nek, hi­szen kéz­mű­vesprog­ra­mo­kat, ki­ál­lí­tá­so­kat, vadas­park­i, fü­vész­ker­ti sé­tá­kat, to­váb­bá Al­ma Ma­ter Na­pot is szer­vez, me­lyek­re az egész csa­lá­dot sze­re­tet­tel vár­ják. Ezek az ese­mé­nyek ki­vá­ló al­kal­mat te­rem­te­nek, hogy a szü­lők együtt játsz­has­sa­nak, ki­kap­cso­lód­has­sa­nak gyer­me­ke­ik­kel.
De­cem­ber 4-én a TIK he­lyet adott egy má­sik Mi­ku­lás-ren­dez­vény­nek is, amit a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem és a Rotaract Club Sze­ged kö­zö­sen szer­ve­zett, kö­zel négy­száz sé­rült és hát­rá­nyos hely­ze­tű gyer­mek­nek. „A Rotaract egy fi­a­ta­lok­ból ál­ló jó­té­kony­sá­gi szer­ve­zet, mely éven­te hu­szon­öt pro­jek­tet va­ló­sít meg. Ezek cél­ja, hogy hát­rá­nyos hely­ze­tű, fo­gya­ték­kal élő fi­a­ta­lo­kat, il­let­ve gye­re­ke­ket se­gít­sünk” – mond­ta Var­ga Pet­ra, a Rotaract Club sze­ge­di tit­ká­ra. A Mi­ku­lás-na­pon kö­zel egy­órás szín­vo­na­las, vi­dám ze­nei mű­sor­ral ké­szül­tek a szer­ve­zők, hogy szó­ra­koz­tas­sák a ven­dé­ge­ket. Az elő­adá­son a Sze­ge­di Egye­te­mi Szín­pad, az Uni­ver­si­tas Szim­fo­ni­kus Ze­ne­kar egy du­ó­ja, va­la­mint Szé­kely Eri­ka és csa­pa­ta mű­kö­dött köz­re, mely­nek zá­rá­sa­ként a gye­re­kek át­ve­het­ték aján­dék­cso­mag­ja­i­kat a Mi­ku­lás­tól. A prog­ra­mok sok kis­gye­rek ar­cá­ra csal­tak mo­solyt, ami egy­ér­tel­mű­en bi­zo­nyít­ja a ren­dez­vé­nyek fon­tos­sá­gát és si­ke­res­sé­gét.

Du­dás Szil­via

Bezár