2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  11. szám - 2009. november 9.  --  Egytemi élet
Kon­fe­ren­ci­ák a Mér­nö­ki Ka­ron
Címkék: Egyetemi Élet

Két nagy­sza­bá­sú kon­fe­ren­ci­át is ren­de­zett a Sze­ge­di Tu­do­mány­egye­tem Mér­nö­ki Ka­rá­nak Öko­nó­mi­ai és Vi­dék­fej­lesz­té­si In­té­ze­te (ÖVI) ok­tó­ber 15-én, majd egy nap­pal ké­sőbb, ok­tó­ber 16-án.
Az el­ső kon­fe­ren­ci­át, me­lyet Véha An­tal, a Mér­nö­ki Kar dé­kán­ja nyi­tott meg, az SZTE MK ÖVI a KKC-pályázat tá­mo­ga­tá­sá­val el­in­dí­tott „Vál­lal­ko­zói is­me­re­tek fej­lesz­té­se az élel­mi­szer­gaz­da­ság­ban” (KKC-2008-V-08-08-33) cí­mű pro­jekt­je ke­re­té­ben ren­dez­te a kar fő­épü­let­ének 1. szá­mú elő­a­dó­ter­mé­ben.
A ple­ná­ris ülés ke­re­té­ben Nagy Fri­gyes (Nyu­gat-Ma­gyar­or­szá­gi Egye­tem) „A jö­vő zá­lo­ga az élel­mi­szer­gaz­da­ság­ban a kor­sze­rű gon­dol­ko­dás” cím­mel tar­tott elő­adást, majd Nagy Im­re (MTA RKK Bé­kés­csa­bai Osz­tály) fel­szó­la­lá­sá­ban a szer­bi­ai és ro­má­ni­ai vál­lal­ko­zói kör­nye­ze­tet is­mer­tet­te, vé­gül Vasile Bara (Nagy­vá­ra­di Egye­tem) a ro­má­ni­ai üz­le­ti le­he­tő­sé­gek­ről be­szélt. Az ülés le­ve­ze­tő el­nö­ke Gál Jó­zsef in­té­zet­ve­ze­tő, a tu­do­má­nyos és nem­zet­kö­zi kap­cso­la­tok dékán­helyettese volt. Ezt kö­ve­tő­en Gu­lyás Lász­ló (SZTE MK) társ­szer­kesz­tő be­mu­tat­ta a pro­jekt ke­re­té­ben meg­je­len­te­tett „Élel­mi­szer­ipa­ri kis- és kö­zép­vál­lal­ko­zá­sok fej­lesz­té­se, kü­lö­nös te­kin­tet­tel a ro­mán és szerb pi­ac­ra” cí­mű köny­vet.
A kon­fe­ren­cia ke­rek­asz­tal-be­szél­ge­tés­sel foly­ta­tó­dott, mely­nek té­má­ja a ma­gyar élel­mi­szer-ipa­ri vál­lal­ko­zá­sok le­he­tő­sé­gei Ma­gyar­or­szá­gon, a szer­b, il­let­ve a ro­mán pi­a­con volt. A pro­jekt ke­re­té­ben díj­ta­lan ha­gyo­má­nyos és e-learn­ing tan­fo­lya­mot is ren­dez­tek.
Ok­tó­ber 16-án az V. Eu­ró­pai Ki­hí­vá­sok cí­met vi­se­lő tu­do­má­nyos kon­fe­ren­ci­át tar­tot­ták az elő­ző na­pon már be­já­ra­tott hely­szí­nen, a Mér­nö­ki Kar fő­épü­let­ében. A 2001-es esz­ten­dő óta el­telt nyolc év so­rán a két­éven­te meg­ren­de­zett ta­lál­ko­zó az egyik leg­na­gyobb lét­szá­mú és szá­mos el­is­me­rést be­gyűj­tő kon­fe­ren­ci­á­vá vált.
Az ün­ne­pé­lyes meg­nyi­tón az egye­tem ne­vé­ben Sza­bó Gá­bor rek­tor, a Mér­nö­ki Kar ne­vé­ben pe­dig Véha An­tal dé­kán kö­szön­tött. A meg­nyi­tó után a ple­ná­ris elő­adá­sok so­ro­za­ta kö­vet­ke­zett. A sort Bo­tos Ka­ta­lin egye­te­mi ta­nár (SZTE GTK) nyi­tot­ta a „Nincs ki­rá­lyi út. Re­form és/­vagy kül­ső fi­nan­szí­ro­zás” cí­mű elő­adá­sá­val. Ezt kö­ve­tő­en Rech­nitzer Já­nos egye­te­mi ta­nár (SZIE GTK) „A Du­na az eu­ró­pai és ma­gyar te­rü­le­ti po­li­ti­ká­ban” cím­mel, Gu­lyás Lász­ló egye­te­mi do­cens (SZTE MK) „A Te­mes­vár-Sze­ged vá­ros­ver­seny ré­gen és most” cím­mel és vé­gül, de nem utol­só­sor­ban Szé­kely Csa­ba egye­te­mi ta­nár (NYME KTK) „A ver­seny­ké­pes­ség nö­ve­lé­sé­nek le­he­tő­sé­gei a ma­gyar­or­szá­gi vál­lal­ko­zá­sok­nál” cím­mel tar­tott elő­adást. A ple­ná­ris elő­adá­sok után ál­ló­fo­ga­dás és szak­mai kon­zul­tá­ci­ók, ta­lál­ko­zá­sok kö­vet­kez­tek.
Dél­után 13 szek­ci­ó­ban tar­tot­tak elő­adá­so­kat a részt­ve­vők ag­rár­gaz­dál­ko­dás, élel­mi­szer­gaz­dál­ko­dás, te­le­pü­lés­mar­ke­ting, pénz­ügyek, ver­seny­ké­pes­ség, lo­gisz­ti­ka, ve­ze­tés-szer­ve­zés, eurorégiók, ré­gi­ók és kul­tú­ra, em­be­ri erő­for­rás me­nedzs­ment, gaz­da­ság­tör­té­net, mű­sza­ki tu­do­má­nyok és in­for­ma­ti­ka té­ma­kö­rök­ben. A kon­fe­ren­ci­án több mint 100 ku­ta­tó és szak­em­ber elő­adást hall­hat­ták az ér­dek­lő­dők.

Dlusztus T. Imre

Bezár