2024. március 28., csütörtök English version
Archívum  --  2009  --  13. szám - 2009. december 7.  --  Fókusz

Min­den­ki hal­lot­ta a hírt: a pé­csi egye­te­men gya­kor­la­ti fog­lal­ko­zás köz­ben egy fi­a­tal­em­ber cél­zott lö­vé­sek­kel meg­öl­te egy tár­sát, töb­be­ket pe­dig meg­se­be­sí­tett.
Az el­ső nap dél­után­ján a te­le­ví­zi­ós hír­mű­so­rok egyi­ké­ben a tu­dó­sí­tó föl­ve­tet­te a ma­ga­sabb szin­tű el­len­őr­zés be­ve­ze­té­sét. Ez­után – a tel­je­sen le­épült ma­gyar saj­tó me­cha­niz­mu­sa­i­hoz il­lesz­ke­dő­en – né­me­lyek már a re­pü­lő­te­re­ken meg­szo­kott biz­ton­sá­gi in­téz­ke­dé­se­ket vi­zi­o­nál­ták az egye­te­mi épü­le­tek ka­pu­i­ba. Így az­tán el­ju­tot­tunk odá­ig, hogy a lé­nye­gi kér­dé­sek­kel már alig-alig fog­lal­ko­zott a mé­dia, je­le­sül az­zal, hogy mi­ért függ ös­­sze a lö­vész­egy­le­ti tag­ság a fegy­ver­vi­se­lé­si en­ge­dél­­lyel, vagy hogy mi­ként ke­rül­het a gyógy­sze­rész­kép­zés­be egy olyan em­ber, aki­nek sú­lyos ve­szé­lye­ket rejt a sze­mé­lyi­sé­ge.
Mert azt el tu­dom fo­gad­ni, hogy a gyil­kos­sá lett fi­a­tal­em­ber­ről nem de­rült ki a fel­vé­te­li­jén, a vizs­gá­in, az órá­kon ta­nú­sí­tott ma­ga­tar­tá­sán, az át­he­lye­zé­si és ha­lasz­tá­si ké­rel­me­i­nek be­adá­sa­kor, a min­den­nap ta­pasz­tal­ha­tó za­vart­sá­gán, a pil­la­na­tok alatt át­iz­zadt in­gei ré­vén, hogy in­té­ze­ti ke­ze­lést igény­lő pszi­chi­át­ri­ai eset. El­fo­gad­ha­tó, mert a be­teg­ség lap­pang­hat, el­fo­gad­ha­tó, mert az egye­te­mi ügy­in­té­zés­nek nem fel­ada­ta a pszi­chi­át­ri­ai szű­rés, vagy mert a kép­zés tö­me­ges­sé­ge és a min­dent fe­lül­író írás­be­li­ség to­tá­li­san el­sze­mély­te­le­ní­ti a kép­zést, ami­ről nem fel­tét­le­nül a kép­zők te­het­nek.
Azt is el tu­dom fo­gad­ni, hogy csak az ilyen­kor szo­ká­sos iz­ga­tott­ság je­le­i­nek tud­ták be a gyil­kos­sá lett fi­a­tal­em­ber za­vart­sá­gát, nyir­kos kéz­fo­gá­sát és le­sü­tött sze­me­it, ami­kor a he­lyi lö­vész­egy­let­be je­lent­ke­zett. El­fo­gad­ha­tó, mert új, szo­kat­lan hely­zet­ben még a leg­ha­tá­ro­zot­tabb em­ber is vis­­sza­fo­gott lesz, a ki­egyen­sú­lyo­zott bi­zony­ta­lan­ná, a gát­lá­sos pe­dig egé­szen za­vart­tá vál­hat.
Még azt is el tu­dom fo­gad­ni, hogy a fenn­ál­ló tör­vé­nyek, ren­de­le­tek és sza­bály­za­tok le­he­tő­sé­get te­rem­te­nek ar­ra, hogy a lö­vész­egy­let­be fel­vé­telt nyert tag az edzé­se­ken és a ver­se­nye­ken éles lő­szer ki­lö­vé­sé­re al­kal­mas fegy­vert hasz­nál­ha­tott. El­fo­gad­ha­tó, mert a for­mai kö­tel­mek be­tar­tá­sa mel­lett a lőe­gylet tag­jai gyil­ko­lás­ra is al­kal­mas lő­fegy­vert szok­tak hasz­nál­ni – ez már csak ilyen.
Sőt még azt is el tu­dom fo­gad­ni, hogy a sor­ka­to­nai kép­zés­ben részt nem vett hall­ga­tó­tár­sak épp úgy nem érez­ték a ve­szélyt a lőe­gyleti tag­sá­gá­val és ma­rok­fegy­ve­ré­vel fe­nye­ge­tő­ző fi­ú­ban, mint az egész gyógy­sze­rész­ka­ri ap­pa­rá­tus. El­fo­gad­ha­tó, mert az em­be­rek­nek az ak­ció­fil­mek­ből szi­vár­gó vér men­­nyi­sé­gé­vel for­dí­tot­tan ará­nyos a ve­szély­ér­ze­te, és hát azt is be­lát­hat­juk, hogy az egye­te­mi kép­zés jel­le­gé­ből adó­dó­an egy-­e­gy ta­nár csu­pán né­hány órá­nyi-perc­nyi sze­mé­lyes be­nyo­mást sze­rez­het a di­ák­já­ról.
Mind­eze­ket fi­gye­lem­be vé­ve ar­ra kel­le­ne fó­ku­szál­ni, hogy 1. va­jon mi­ért tart­hat­ta ma­gá­nál a fegy­ve­rét a gyil­kos­sá lett fi­a­tal­em­ber, és 2. va­jon mi­ért nem szű­ri ki az oda nem il­lő egye­de­ket a gyógy­sze­rész­ka­ri kép­zés.
Az en­ge­dé­lye­zés­ről van szó. En­ge­dem-e, hogy bár­ki ma­gá­nál tart­has­son az élet ki­ol­tá­sá­ra al­kal­mas esz­közt, il­let­ve: meg­en­ge­dem-e, hogy a gyógy­szer­ke­ve­rés, ami egy­ben mé­reg­ke­ve­rés kö­ze­lé­be jus­son egy za­vart (el­me­há­bo­ro­dott) em­ber?
A fegy­ver­rel kap­cso­lat­ban vi­lá­gos­sá te­he­tő, hogy az en­ge­dé­lye­zés me­cha­niz­mu­sá­val van baj. Az ugyan­is tel­jes­ség­gel el­fo­gad­ha­tat­lan, hogy – mint ese­tünk­ben – bár­mely lö­vész­egy­le­ti tag ma­gá­nál tart­hat­ja a gyi­lok­szer­szá­mot. Ért­he­tő, ha en­ge­délyt kap a fegy­ver vi­se­lé­sé­re a nyo­mo­zó, az ügyész, a nem­zet­biz­ton­ság­ban dol­go­zó tiszt vagy a bör­tön­pa­rancs­nok, hi­szen al­ka­lo­mad­tán meg kell vé­de­nie ön­ma­gát. De mi­ért hur­colássza ma­gá­nál pisz­to­lyát egy lőe­gyleti tag? Hát nincs fegy­ver­szo­ba a lőe­gylet­ben? Ha ninc­s, ne kap­jon az egye­sü­let mű­kö­dé­si en­ge­délyt, sőt bün­tes­sék meg azt a ve­ze­tőt, aki hoz­zá­já­rult a fegy­ve­rek szét­osz­tá­sá­hoz.
Ab­ban per­sze biz­tos va­gyok, hogy a je­len­le­gi sza­bá­lyok le­he­tő­vé te­szik a fegy­ver­hor­dást. Er­re utal a men­te­ge­tő­zé­sek azon fe­je­ze­te, ami az elő­írá­so­san kü­lön tá­rolt fegy­ver­re és lő­szer­re vo­nat­ko­zott. De mi­től biz­ton­sá­gos egy fo­lyo­sói ru­ha­fo­ga­son el­ha­gyot­tan ló­gó há­ti­zsák, ami­nek bel­se­jé­ben pisz­toly, kül­ső zse­bé­ben pe­dig töl­tény­kö­teg la­pul?
Ami pe­dig a hall­ga­tók al­kal­mas­sá­gát il­le­ti: eb­ben bi­zony nagy adós­sá­ga van az egész fel­ső­ok­ta­tás­nak. A ta­nár­tól pél­dá­ul el­vár­hat­juk, hogy sze­res­se a gye­re­ke­ket, ám ezt sem­mi­fé­le al­kal­mas­sá­gi vizs­ga sem mé­ri. A mér­nö­ki pre­ci­zi­tást, ap­ró­lé­kos fi­gyel­met és ki­tar­tást sem mé­ri meg a teszt, és e sor kép­zé­si irá­nyon­ként és szak­mán­ként a vég­te­len­sé­gig so­rol­ha­tó.
Sze­ren­csé­re a sze­ge­di egye­tem­ről a pé­csi bor­zal­mat kö­ve­tő­en épp az a gon­do­lat in­dult el, hogy vis­­sza kell ál­lí­ta­ni a szó­be­li vizs­gát, a sze­mé­lyes érint­ke­zést.
A gon­do­lat út­ra kelt. Va­jon cél­ba ér?

Dlusz­tus Im­re

DSC_3290_230x154.png

Címkék

Fókusz 

Hírek, aktualitások *

Rendezvénynaptár *

  • Szorgalmi időszak 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Education period 2023/2024/2
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.
  • Szorgalmi időszak a 2023-2024/2. félévben
    február 12. - május 18.
  • 2023/2024-II. félév Szorgalmi időszak
    február 12. - május 18.

Gyorslinkek

Bezár